LOOTUS: Brasiilia palvetab rahvusvärvides kuulsa Lunastaja Kristuse kuju poole, et nende koondis kodusel MMil triumfeeriks. Foto: AFP / Scanpix
MM 2014
13. juuni 2014, 07:00

Aivar Pohlak: Brasiilia peab kodus MM-tiitli võitmiseks alistama Brasiilia (3)

Jalgpalliliidu president Aivar Pohlak leiab eile hilisõhtul Brasiilia ja Horvaatia kohtumisega alguse saanud MMile otsa vaadates, et kodumeeskonna suurimad ohustajad vaatavad neile igal hommikul peeglist vastu.

Kuigi kõik 32 rahvuskoondist alustavad Brasiilias avalöögi saanud maailmameistrivõistlusi võrdsetel alustel ehk null punktiga tabelis, on Pohlaku arvates kaks meeskonda, kes massist selgelt eristuvad. Mees nimetab oma favoriidid: "Hoiak on väga klassikaline: suurim soosik on Brasiilia, suurim ohustaja Saksamaa ning väga tõenäoline, et Hispaania viimase kuue aasta hiilgus ei kordu."

Brasiilialt nõutakse võitu

Pohlaku sõnul on Brasiilia suurimaks plussiks peensusteni lihvitud meeskonnatöö, ning muidugi ei saa alahinnata turniiri toimumiskohta. "Miks neil maailmameistrivõistlustel ei peaks koduvõistkond meistriks tulema?" esitas ta retoorilise küsimuse.

Viiekordsest tšempionist Brasiiliast räägitakse kui potentsiaalsest võitjast enne iga MM-turniiri. "Samas on neil sel sajandil olnud pidevalt probleeme favoriidikoorma realiseerimisega," tõdes Pohlak meeskonna kohta, kellel on sellest ajast ette näidata 2002. aasta meistritiitel, aga ka veerandfinaalkaotused Prantsusmaale ja Hollandile. "See on ka nende suurim probleem, et tänavu nad peavad võitma. Mittevõitmist ei andestaks neile keegi."

Pohlak ennustab, et varem või hiljem hakkab see kohustus võõrustajaid kummitama ning alateadlikult mängitakse ettevaatlikumalt, mitte ei kasuta oma traditsionaalset lööge meile palju tahate, me lööme teile rohkem stiili. "Ma arvan, et neil on parim võidušanss, kui nad jäävad truuks oma sambajalgpallile."

Pohlak ei nõustu ekspertidega, kes peavad Brasiilia suurimaks ohustajaks Argentiinat: "See Argentiina ei ole sisuliselt saavutanud mitte midagi, aga ometi on koondises üks nimi kõvem kui teine. Keskkond (Lõuna-Ameerikas mängimine – toim) võib neid toetada, aga ma arvan, et ainus argument nende kasuks ei ole piisav." Pigem tasub kodumeeskonna kukutajat otsida Euroopast.

Hispaania asemel Saksamaa

"Saksamaa edu sõltub mitte nii väga endast, kui sellest, kuidas Brasiilia turniir minema hakkab. Niipea, kui võõrustajad natukenegi koperdavad, saavad sakslastest kohe suurfavoriidid," ütleb Pohlak.

Jalgpalliliidu president selgitab, et mööda ei saa vaadata klubijalgpallis toimuvast. Hispaania ülemvõim koondiste tasemel käis käsikäes Barcelona valitsemisajaga igapäevavutis. "See baseerus Hispaania jalgpalli mingil hetkel tehtud arenguhüppel. Barcelona keskväli, see on ju sisuliselt ka koondise keskväli: Iniesta, Xavi ja Sergio Busquets. Nüüd aga pole Hispaania jalgpall teinud seda järgmist arengusammu, samal ajal kui näiteks Müncheni Bayerni mäng on üks aste edasi Barcelona omast. Ma ei mõtle nüüd seda viimast hooaega, aga üldiselt," rääkis Pohlak, et Baierimaa suurklubi ja Dortmundi Borussia edusammud Euroopas peaksid signaali andma ka Saksamaa koondise uuest tõusust.

Madalmaa üllatajad

Valitsevate maailmameistrite aeg on Pohlaku arvates otsas nagu katalaanide võidukäikki. "Hispaania ainus pluss on, et koondisel on Barcelonast erinev treener. Del Bosque on turniiri käigus alati meeskonna mängu edasi arendanud," ütleb ta.

Ja siis on kuskil seal tipus tiirlemas veel üks meeskond, mustad hobused, kellele alles viis aastat tagasi Eesti koondiski uut ja vana tegi. "See oli kaks valiktsüklit tagasi viimane mäng, kus me võitsime neid 2:0, aga sellest ajast on neil väga selgelt peale tulnud uus põlvkond ja see pole juhtunud juhuslikult," sõnas Pohlak Belgia koondise kohta.

"Vaevalt et keegi mõtleb neist kui maailmameistritest, aga poolfinaali võivad nad pääseda kindlasti ja nende arengu taga on kindel loogika, millega on neil õnnestunud vaikselt üles ronida," hindas Pohlak.

Ta lisas: "Väga head musternäidised on nende kaks väravavahti, üks Madridi Atleticost ja teine Liverpoolist (Chelsea hingekirja kuuluv Thibaut Courtois ja Simon Mignolet – toim), kes on mängijatüübilt nii sarnased üksteisega, aga täiesti erinevad igast teisest maailma väravavahist ehk nad on mingi väga ebatavalise loogika järgi leitud."

Belglaste kiiks võib neil aidata kaugele jõuda, hindab Pohlak. "Neil pole mingeid liigseid pingeid peal, aga äkki on nad praegu liiga noored," mõtiskleb vutijuht vahvlimaalaste kohta, kelle koondis oleks 36aastase Daniel van Buytenita turniiri konkurentsitult noorim, keskmise vanusega 25,18 aastat.