Jaapani kohtunik Yuichi Nishimura piinlik, lubamatu ja argpükslik eksimus kinkis Brasiiliale võidu.Foto: Shuji Kajiyama
Jalgpalli MM 2014 blogi
13. juuni 2014, 01:16

Ott Järvela | Aitab! Jalgpallikohtunikke tuleb hakata avalikult karistama! (62)

Jalgpalli MM-finaalturniiri avakohtumise Brasiilia – Horvaatia rikkus peakohtunik Yuichi Nishimura, kelle arusaamatu, piinlik ja argpükslik otsus kinkis Brasiiliale penalti, millest võõrustajad mängu võitsid.

Esmalt teeme selgeks: lõppskoor 3:1 pole vabandus. Oscari 3:1 värav oli tagajärg sundseisus Horvaatia viimaste minutite rünnakutele. Mängu saatuse otsustas seisul 1:1 määratud penalti, mis oli 100% vale ja ebaõiglane otsus, millele puudub õigustus. Nishimura häbenegu.

Horvaatial on täielik õigus olla vihane ning kui nende meeskonna liikmed peaksid pärast mängu antavates ütlustes kohtunikku sõimama, on neil selleks vaba voli ning horvaate ei tohi mitte mingil juhul selle eest karistada. Nishimura vääribki väga jõulist avalikku hukkamõistu, sest ta tootis lubamatut praaki.

Täpselt nagu mullu septembris Lillekülas toimunud Eesti – Holland MM-valikmängul (ja sadadel muudel matšidel läbi jalgpalliajaloo) tehti liiga väiksemale ja soositi põhjendamatult suuremat. Tsiteerin siinkohal oma 9. septembrist 2013 pärinevat artiklit "Vutikohtunike usalduskrediit on otsas! Lõpp nende umbsele ringkaitsele!" pärast Eesti – Holland mängu:

"Jalgpallikohtunike usalduskrediit on lõppenud ja nad peavad hakkama endi otsuste eest otseselt ja avalikult vastutama. Ringkaitse murdmiseks tuleb:

1) kohustada kohtunikke osalema mängujärgsel pressikonverentsil, 2) nõuda kohtunike vaatlejate raportite täielikku avalikustamist, 3) panna kohtunike teenistus sõltuvusse vilepartii kvaliteedist, 4) karmistada karistusi ebakvaliteetse vilepartii eest ja need avalikustada, 5) lubada ekspertidel kolleegide tööd avalikult lahata."

Praegu ei ole järgita ühtegi punkti neist viiest. Nishimura andestamatu eksimus terve maailma silme ees oli järjekordne kinnitus, et kohtunike ringkaitse tuleb lõpetada. Nende usalduskrediit on otsas.

Jalgpallijuhtidel on õigus, kui nad ütlevad, et videokordused mõjuksid jalgpalli võlule väga rõhuvalt ja ohustaksid mängu tulevikku. Paraku toovad nad kitsarinnaliselt kohtunikke kaitstes videokorduste kasutusele võtmise üha lähemale.

Lõpetuseks kaks mõtet. 1) Maailma jalgpall on nii pööraselt rikas, et kohtunike töötasu mitmekordne tõstmine pole mingi probleem. Tehtagu seda. Aga koos klausliga, et ebakvaliteetse töö korral jääb kohtunik teenistusest ilma. 2) Kui Nishimurale usaldatakse sel MMil kasvõi üks kohtumine, millel on natukenegi arvestatav tähtsus, on see õiglus(tund)ele ja ausale mängule näkkusülitamine.