Kostariika võidurõõm pärast 3:1 võitu Uruguai üle. Ilmselt ei teadnud Kostariika, et ühtlasi tuldi ka maailmameistriks.Foto: JUAN CARLOS ULATE
MM 2014
15. juuni 2014, 13:36

USKUMATU, AGA TÕSI! Võit Uruguai üle tegi Kostariikast maailmameistri! (7)

Jalgpalli MM-finaalturniiri seni suurima üllatuse eest hoolitses eile Kostariika, kes alistas 3:1 eelmise MMi poolfinalisti ja kahekordse maailmameistri Uruguai. Uskumatu, aga tõsi – see võit tegi Kostariika meeskonnast pesuehtsa maailmameistri!

Nimelt ringleb mööda maailma lisaks Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) poolt iga nelja aasta tagant välja mängitavale MM-tiitlile veel üks sarnane auhind. Oma teekonda alustas ta 1873. aasta 8. märtsil, kui Inglismaa alistas läbi aegade teises koondiste mängus 4:2 Šotimaa (aasta varem toimunud avamäng jäi 0:0 viiki) ja sai seeläbi maailmameistriks.

Edasi tegutseti profipoksis kehtivate reeglite järgi – kes iganes tiitliomaniku alistas, sai tiitli endale. Esimest korda lahkus mitteametlik MM-tiitel briti saartelt 1931. aastal, kui Šotimaa kaotas Viinis 0:5 Austriale. Seejärel on trofee, mida füüsiliselt ei eksisteeri, läbi rännanud terve maailma Austraaliast Angoolani. Pentsikuim eksmaailmameister on Hollandi Antillid, kes nautis staatust neli päeva 1963. aastal.

MM-finaalturniirile läks mitteametliku maailmameistrina vastu Uruguai, kes võitis tiitli enda valdusse mullu 16. oktoobril, kui MM-valikmängus alistati 3:2 Argentiina. Seejärel kaitses Uruguai tiitlit viis korda: 5:0 võit Jordaania üle, 0:0 viik Jordaaniaga, 1:1 viik Austriaga, 1:0 või Põhja-Iirimaa üle ja 2:0 võit Sloveenia üle. Kostariikale aga kaotati 1:3 ja jäädi tiitlist ilma.

Kostariika on varemgi mitteametliku MM-tiitli omanik olnud, aga viimati 1963. aastal, kui see pälviti 28. märtsil 1:0 võiduga eelpool nimetatud Hollandi Antillide üle. Seda suudeti kaitsta viis matši (loe: kuni 4. septembrini), kui kaotati 0:1 Kolumbiale.

Kostariika asub eile võidetud MM-tiitlit kaitsma reedel, 20. juunil, kui D-alagrupi teises voorus kohtutakse Recifes Itaaliaga, kes on läbi antud võistluse ajaloo võitnud 27 tiitlimatši. Itaalia ja Kostariika on varem kohtunud korra – 1994. aastal võitis Itaalia 1:0.