Cristiano Ronaldo ja Lionel MessiFoto: AFP / Scanpix
MM 2014
15. juuni 2014, 17:18

Ronaldo ja Messi – kes keda?

Kui kurja Ghana nõia loits ei toimi ja Cristiano Ronaldo MMi ikka täie jõuga kaasa saab mängida, on olemas kõik eeldused näha viimased aastad jalgpallimaailma kütkestanud duelli Cristiano Ronaldo vs Lionel Messi järjekordset vaatust.

Viimastel aastatel maniakaalseid mõõtmeid võtnud vaidlus "Kas parem on Ronaldo või Messi?" oli lõppeval hooajal seoses Madridi Atletico esiletõusuga õnneks veidike vähem kirglikum ja märgatavalt rohkem mõistlikum.

Koondiste suurturniir võimaldab aga põhimõttelise küsimuse taas letti lüüa. Ning vähemalt enne avavilet saab rohkem hoobelda Ronaldo leer, sest kui klubirindel on rohkem medaleid ja auhindu ette näidata Messil, siis rahvusmeeskonna särgis on seni suutnud rohkem korda saata Ronaldo.

 

Ronaldo oli põhis, Messi nühkis pinki

Ronaldo aitas Portugali 2004 EMi finaali, 2006 MMi poolfinaali ja 2012 EMi poolfinaali. Messi ainuke edu meestekoondisega on olnud 2007. aasta Copa Americal ehk Lõuna-Ameerika meistrivõistlustel võidetud hõbemedal.

2006. aasta MMil, kui Ronaldo oli Portugali põhimees, pääses Messi korra veerandfinaalis kaotanud Argentiina algkoosseisu ja sekkus kahel puhul vahetusest. 2010 MMil ei suutnud kumbki mees teab mis mälestusväärset korda saata. Kas nüüd läheb paugutamiseks?

Turniiri eel põlvevigastusega kimpus olnud Ronaldo puhul on vastus lihtne: kui ei lähe, siis Portugalil pikka pidu ei ole. Sügisese play-off’i Rootsi vastu võitis Portugal sisuliselt ainult tänu Ronaldo fenomenaalsele mängule ja kui MMil poolfinaalikohta sihtivate satside seas on meeskond, kelle võib tituleerida ühemehebändiks, siis on see Portugal.

Messi puhul on vastus komplitseeritum, sest erinevalt Ronaldost jagub tema kõrvale veel mitmeid meistreid. Ründepartneriteks on Sergio Aguero ja Gonzalo Higuain ning keskväljalt toetavad neid Javier Mascherano ja Angel di Maria. Oleme ausad, Messi võib mängida nõrgalt või üldse mitte mängida, aga Argentiina võib ikkagi maailmameistriks tulla.

Variandid duelliks: veerandfinaal või finaal

Kõige toredam, et šansid Ronaldo vs Messi duelli nägemiseks on arvestatavad. Kui Argentiina võidab alagrupi ja Portugal saab oma alagrupis teise koha (või vastupidi) ning mõlemad meeskonnad on 1/8-finaalis võidukas, minnakse veerandfinaalis vastamisi. Võimalik on ka, et Argentiina ja Portugal kohtuvad finaalis.

Kui emb-kumb neist variantidest peaks teostuma, omandaks Ronaldo vs Messi duell hoopis uue mõõtme. Mis saaks meil selle vastu olla?!