Foto: AFP / Scanpix
MM 2014
18. juuni 2014, 15:19

Kas Hispaania jalgpalli valitsusaeg saab nüüd läbi?

Kolmest eelmisest valitsevast maailmameistrist kahe jaoks sai MM läbi juba alagrupiturniiriga. Kas saatus, mis tabas 2002 Prantsusmaad ja 2010 Itaaliat – jäädi alagrupis viimaseks – ohustab ka Hispaaniat?

Kindlasti ei saa säärast stsenaariumi välistada, sest fortuuna tiitlikaitsjat ei hellitanud – alagrupis kohtutakse Hollandi, Tšiili ja Austraaliaga. Kui kängurumaa jääb ilmselt statisti rolli, pole mängudes ülejäänud kahe vastasega tagatud mitte midagi peale ülikeerulise lahingu ja Hollandile juba kaotati.

Hispaania on juba praegu saanud hakkama millegi ainulaadsega, sest kunagi varem pole mitte ükski rahvusmeeskond suutnud võita kolme suurturniiri järjest, nagu 2008. aasta EMil, 2010. aasta MMil ja 2012. aasta EMil tšempioniks kroonitud Hispaania. Säärase seeriaga ei saanud hakkama isegi mitte Pele-aegne Brasiilia.

 

Lihtlabane loogika ütleb, et iga seeria peab kunagi lõppema ning 2010 ja 2012 Hispaania edu pandiks olnud FC Barcelona keskväljamäng takerdus ja äpardus lõppenud klubihooajal väga sageli. Aga samas on Hispaania peatreener Vicente del Bosque suutnud oma ametiaja jooksul meeskonna mängu pidevalt uuendada.

Mullune maailmajagude karikaturniir polnud veenev, ent samamoodi põrus Hispaania samal võistlusel ka 12 kuud enne 2010. aasta MMi. Ning vaata kust otsast tahad, aga mängijamaterjali poolest ei saa Hispaaniale vastu mitte ükski jalgpalliriik.

Hispaania salarelv – varuväravavaht!

Näiteks ei ole maailmas ühtegi koondist, kelle väravavahtide osakond oleks nii kõva kui Hispaanial. Esivahi Iker Casillase (Madridi Real) varumeheks on Pepe Reina (Napoli), kolmandaks puurivahiks David de Gea (Manchester United), kes pääses koondisesse vaid tänu Victor Valdesi (FC Barcelona) vigastusele.

Pole midagi patust loogikas, mille järgi tähendaks säärane staarisülem pingeid, sest, oleme ausad, kõik on piisavalt kõvad mehed, et varumehe rolliga mitte leppida.

Aga Hispaania koondise siseeluga hästi kursis oleva jalgpalliajakirjaniku Graham Hunteri sõnul on olukord Hispaania meeskonnas vastupidine – varuväravavaht Reina on nende salarelv: "Õige meeleolu loomisel on ta fantastiline – kui vaja, teeb nalja, kui vaja, näitab võitluslikkusega eeskuju. Vajadusel lohutab ta koosseisust välja jäetud kaaslasi, innustab uustulnukaid või aitab meeskonna vahetuspingil olles võidule – 2010. aasta MMi veerandfinaalis Paraguaiga aitas just Reina vihje Casillasel tõrjuda Oscar Cardozo penalti. Ta on elav selgitus Hispaania meeskonna edule. Tippväravavaht, kes ihkab üle kõige võita ja suurtes mängudes särada, on oma uhkuse alla neelanud, kui Casillas ja Valdes ta varumeheks on lükanud, ning alati Hispaania huvid esimeseks seadnud."

Pärandit pole võimalik eitada

Hispaania teine järjestikune MM-tiitel ja neljas järjestikune suurturniiri võit oleks enneolematult võimas saavutus. Et see võimalikuks osutus, peab meeskonnas jätkuma Hunteri kirjeldatud valmidust ego alla suruda ja meeskonna huvid ülimaks seada.

Kõik on võimalik. Kindel on vaid, et sõltumata 2014. aasta MMi tulemusest on Hispaania end aegade lõpuni jalgpallipärandisse raiunud. 20-30 aasta pärast meenutatakse aastate 2008-2012 (äkki ka 2008-2014?) Hispaaniat samamoodi nagu praegu Puskase-aegset Ungarit või Cruyffi-aegset Hollandit.