MM 2014
16. juuni 2014, 07:00

TRIUMF! Armutu Hollandi pragmaatik Louis van Gaal lammutas tiki-taka! (3)

Hollandi jalgpallikoondise reedene 5:1 võit valitseva maailma ja Euroopa meistri Hispaania üle jahmatas kõiki. Oranži vutiarmee edu aluseks oli peatreener Louis van Gaali 3-5-2 taktika, mis sündis ainult tänu 4-3-3 asetuse võtmemehe ­Kevin Strootmani tõsisele vigastusele.

Holland kasutas terve MM-valikturniiri jooksul 4-3-3 asetust ning vääratas vaid korra ­– Tallinnas Eesti vastu, kui napilt 2:2 viigiga pääseti. 4-3-3 eelistamises polnud mitte midagi üllatavat. Hollandis nii jalgpalli mängitaksegi. Näiteks Amsterdami Ajaxis on see asetus kohustuslik kõigile vanusegruppidele. Ka 9aastastele nagamannidele.

Sama asetus – tõsi, meie nõrgavõitu taseme tõttu küll 4-3-3 kaitsvam versioon 4-5-1 – oli kivisse raiutud ka siis, kui Eesti jalgpallikoondist saabus juhendama endine van Gaali alluv, hollandlane Arno Pijpers.

Üks vigastus traumeeris tervet süsteemi

Kui van Gaal Hollandi koondise juhendamise pärast 2012. aasta EMi krahhi – Holland kaotas alagrupis kõik kolm mängu – üle võttis, oli 4-3-3 igati loogiline lahendus, sest Robin van ­Persie ja Arjen Robbenina olid tema käsutuses maailma absoluutne tippründaja ja ääre­ründaja ning Kevin Strootmanina poolkaitsja, kes suudab Itaalia maestro Andrea Pirlo kombel terve meeskonna üheks siduda.

"Strootmani mäng viib terve meeskonna tasakaalu. Keegi ei suuda teda asendada," märkis van Gaal. Aprilli lõpus sai 24aastane AS Roma poolkaitsja raske põlvevigastuse, mis välistas MMil osalemise. Van Gaal vaagis olukorda ja otsustas minna avantüürile.

Kuna äärekaitsjad Daryl Janmaat ja Daley Blind – mees, kes andis 5:1 võidumängus Hispaania üle resultatiivse söödu Hollandi kahele esimesele väravale – jäid üpris sageli hätta, otsustas ta tuua juurde kolmanda keskkaitsja.

Ning tsementeerida keskväli kahe kaitsva keskpoolkaitsja, Nigel de Jongi ja Jonathan de Guzmaniga. 5-3-2 (või siis sisult sama, aga vormilt ründavam 3-5-2) asetus tekitas väljaku ülemises otsas van Persiele, Robbenile ja Wesley Sneijderile ruumi, mida too kolmik oskab võrratult ja vastase jaoks surmavalt ära kasutada. Kõrgest pallivaldamise protsendist tulenevalt kaitseliini kõrgele (loe: selle taga leidus rohkesti ruumi) paigutanud Hispaania vastu toimis kõik oivaliselt.

Hispaaniat häiris täpselt doseeritud jõumäng

Peale taktikalise plaani doseeris Holland väga täpselt ka jõumängu, millega 2010 (finaalis) liialdati. Seekord anti hispaanlastele keha parasjagu – ei mindud robustseks, aga rütmist löödi tiitlikaitsja välja. "Oleme viis nädalat antud asetuse harjutamisele keskendunud," säras van Gaal pärast võitu, mis isegi tema erakordselt säravas CVs esile tõuseb.

Paradoksaalsel kombel lammutas van Gaal oma suurepärase taktikalise plaaniga tiki-taka, mille ülesehitamisel ta ise väga olulist rolli mängis. Just ajal, kui van Gaal juhendas Barcelonat, debüteerisid seal Xavi ja Andres Iniesta.

Barcelona ja Hispaania jalgpalli suurte võitudeni viinud tiki-taka aluseks on ju 1970ndate Hollandi mängitud Totaalne Jalgpall, mille vaimus sirgus ka van Gaal. Tõsi, erinevalt Totaalse Jalgpalli kaanestaarist Johan Cruyffist pole van Gaal idealist, vaid armutu pragmaatik, kes ei talu egosid ja asetab alati esi­kohale meeskonna huvid.

***

Võit Hispaania üle annab Hollandile kõik võimalused B-alagrupi võiduks, mis tähendaks ühtlasi, et ilmselt välditakse 1/8-finaalis duelli korraldaja Brasiiliaga. Eesootavates alagrupimängudes Austraalia ja eriti Tšiiliga ootavad van Gaali plaani uued kondiproovid, aga Hispaania seljatamine tõstis Hollandi hoobilt äkki-midagi-teevad-meeskondade seast ­finaalipretendentide sekka.

Louis van Gaali võidud

4 Hollandi meistritiitlit (Ajaxiga 1994–96, AZiga 2009).

2 Hispaania meistritiitlit (Barcelonaga 1998, 1999).

1 Saksamaa meistritiitel (Bayerniga 2010).

1 Meistrite liiga esikoht (Ajaxiga 1995) ja 2 teist kohta

(Ajaxiga 1996, Bayerniga 2010).