LeBron James, Chris Bosh, Dwyane Wade, Ray Allen ja Chris AndersenFoto: Reuters / Scanpix
Spordiblogi
16. juuni 2014, 10:03

Martin Šmutov | Mis saab Miami Heatist? (4)

Neli aastat ülihuvitavat eksperimenti, kus kolm superstaari ja oma võimete tipul olevat mängijat tulid kokku, et võita "mitte üks, mitte kaks, mitte kolm, mitte neli, mitte viis…", vaid jumal teab, mitu tiitlit. Neli aastat, neli finaali, kaks tiitlit.

Jättes kõrvale selle eksperimendi edukuse, tuleb neljanda aasta lõpul küsida: mis saab nendest edasi? Nii LeBron James, Chris Bosh kui ka Dwyane Wade võivad selle hooajaga lepingu katkestada ja otsida uut tööandjat.

Samal ajal ringlevad jutud, et kolm staari soovivad veel ka neljanda lisandumist – vabaagendiks saab New York Knicksi täht Carmelo Anthony, keda nüüd seostatakse Miamiga. Selle tehingu toimumiseks peaks kõik neli palganumbris päris korralikke järeleandmisi tegema.

Kuid milline väärtus on rahal näiteks LeBron Jamesi jaoks, kes teenis äsja Dr Dre kõrvaklappide Beats müügilt umbes 30 miljonit dollarit, sest ta sai oma varase reklaamitöö eest pisikese osaluse?

Miami on lepingute mõistes väga omapärases olukorras (õigemini ollakse olukorras, kus oldi enne kolmiku palkamist).

Lepinguta on Mario Chalmers, Shane Battier, Ray Allen, Toney Douglas, James Jones, Rashard Lewis, Greg Oden ja Michael Beasley.

Nendest Shane Battier on teatanud korvpallist loobumisest ja sama kaalub Ray Allen, kes muidu saaks vähemalt aastase lisalepingu.

Miami võib ilma pikema muretsemiseta loobuda Toney Douglasest, James Jonesist ja Rashard Lewisest, kuigi viimane võib saada aastase lisalepingu, sest play-offides oli ta ründes päris hea.

Oden ja eriti Beasley jätaks Miami endale tõenäoliselt alles, sest mõlemasse pallurisse on aastake investeeritud ja on siiski õhkõrn lootus, et kummastki saab lõpuks asja. Beasley on vähemalt ründefaasis väärtuslik pallur, kuid tõenäoliselt pakutakse vabaturul tema eest rohkem ja Miamisse ta ei jää. Oden võib jääda.

Mario Chalmers mängis Miami särgis tõenäoliselt oma viimase mängu ja kuigi tegemist on LeBron Jamesi hea trennikaaslase ning sõbraga, ei saa Miami temale eriti loota (kui jääks, peaks ta loobuma umbes poolest senisest palgast, mis on tema tasemel pallurile muidugi õiglasem number).

Lepingu all on Chris Andersen, Norris Cole ja Udonis Haslemil on õigus lepingut pikendada (player option), mida ta tõenäoliselt ka teeb, sest vabal turul ei maksa keegi talle 4,62 miljonit dollarit.

Muidugi, Haslemil on Miamis eriline roll, sest ta on kõik 10 hooaega Heatis pallinud ning äkki on valmis klubile mingis osas vastu tulema. Loyalty goes a long way, nagu öeldakse. Samuti on Haslemil Heati struktuuris tõenäoliselt alati soovi korral töökoht olemas (nt treener nagu sellest hooajast oli Juwan Howard).

Mis toob meid kolme staarini: Chris Bosh, LeBron James ja Dwyane Wade. Kõigi kolme leping kestab põhimõtteliselt veel kaks aastat. Samas saavad nad nüüd lepingu soovi korral enneaegselt lõpetada. Kui nad seda ei tee, siis järgmisel aastal on neil võimalus lepingut aasta võrra pikendada (player option). Kõigil kolmel on letil umbes 43 miljonit dollarit.

Ma olen üsna veendunud, et Bosh ja James valivad early terminationi ja katkestavad lepingu. James on maailma parim korvpallur ja teda ootaks järjekordne megaleping. Ka Bosh saaks maksimumlepingu, kuigi mängustiil, mida Miami talle viimasel hooajal peale surus, pole päris tema oma. Samas on tegemist ikkagi väga hea mängijaga, kes suuremas osas klubides oleks parim mängija platsil.

Küsimärk on aga Wade.

Kui oletame, et Carmelo Anthony Miamisse toomise plaan on reaalne, siis peaks kõik neli leppima 14-miljonilise palganumbriga, kuid Miami kolmik teenis tänavu 19 miljonit (Carmelo teenis 21 miljonit).

Võttes arvesse, et Wade'il on letil 43 miljonit, peaks uus leping olema 4-5-aastane (5*14=70 ja tegelikult rohkemgi, sest palgasumma tõuseb igal aastal), kuid tema tervisega mängijat, kes kadus finaalseerias täielikult, ei riskiks mina üle kahe aasta hoida ja ka siis pigem pingipallurina.

Samas on ka Wade terve karjääri mänginud Miamis ehk ta on tõenäoliselt valmis natuke ohverdama. Kuid kui palju, kui ta tajuks, et kõige kasuliku, oleks leping lõpuni pallida (43 miljonit taskus) ja siis 35-aastaselt teha veel üks kaheaastane leping (kuid mis summa eest?).

Kui Carmelo tuleks Miamisse ja Miami kolmik oleks valmis mängima umbes 12-14 miljoni eest, kaotaks vabal turul teenitavas rahas igaüks umbes 37 miljonit dollarit ja 37 miljonit on siiski 37 miljonit. Kuid mäletate loo alguses Jamesi palgapäeva läbi ägeda kõrvaklapibrändi müügi?

Kuid see kõik on mõeldav ainult siis, kui Haslem loobub oma player optionsist ja on nõus loobuma umbes kolmest miljonist dollarist.

Tulles tagasi Wade'i juurde, siis Miami jaoks oleks täitsa huvitav ka teekond, kus Bosh, James ja Carmelo allkirjastaks lepingu ja Wade'l lastaks minna mujale. See on kahjuks võimatu, sest nagu ütles mammutlepinguga Gilbert Arenas "You get paid for what you have done in the league." Wade'i väärtus on seeläbi Miamile hindamatu ja kuigi finaalseerias ei teinud ta sisuliselt midagi ning oli mustaks auguks nii ründes kui ka kaitses, ei ole sellel organisatsioonil tõenäoliselt südant teda minema lasta.

Kui peaks ennustama, siis Carmelo lisandumine ei tundu ulmelisena, kuid võtmed on Wade'i ja Haslemi käes. Nemad on Miami kõige pikemaajalised mängijad. Millise otsuse nad teevad?