Kawhi Leonard, juba 22aastasena NBA finaali MVP. Foto: Reuters
Korvpall
17. juuni 2014, 07:00

2010 pidi Spursil kõik läbi olema. Ja nüüd tuldi taas meistriks!

Tim Duncan ja San Antonio Spurs tulid aastatel 1999-2007 neljal korral NBA meistriks. Kui 2010. aasta play-off’is kaotati Phoenixile kuivalt, tundus, et see ajastu on läbi. Ning ometi ei murdnud Duncanit, Pakerit ja Ginobilit isegi eelmise aasta ülivalus finaalikaotus Miamile, vaid nüüd tehti kõik kuhjaga tasa – viies mäng 104:87 ja seeria 4:1!

Duncan on nüüd tulnud meistriks kolmel erineval dekaadil. Loobumisjuttudele on ta vastanud: tahame seda jälle teha. Ja jälle. Spursi peamänedžer RC Buford meenutas triumfiõhtul: 2010 oli paljude arvates kõik läbi. "Oli see läbi?" puuris ta pilguga Yahoo ajakirjanikku. "Õnneks ei kuulanud need mehed teisi inimesi."

Tulid aastad, kui Miami mehitas end superduo LeBron James-Dwayne Wade’i ja Oklahoma City Kevin Durant-Russell Westbrookiga. Kui Spurs mõistis, et superstaarid lähevad mujale, ehitati NBA ühtlaseim võistkond. Mis võttis järjest Läänekonverentsi finaalis ja suures finaalis need staarid maha.

Miamist pidanuks saama aastateks NBA valitseja. Ja kaheks aastaks saigi, kuid mulluse finaali kuues, ülivalusalt kaotatud mäng oli see, mis Spursi tänavusele triumfile aluse ladus.

"Polnud päevagi, kui ma poleks sellele 6. mängule mõelnud," tunnistas peatreener Gregg Popovich pärast tiitlivõitu. Nüüd ta enam ei pea sellele mõtlema.

Ega mängijad kehvemad olnud, vaatlejate hinnangul "kasvatasid" Spursi mängijad ennast ka ise. Popovich andis neile ülesande jagada palli senisest veelgi hoolsamalt. Korvpallurid tegid seda ja nende mäng lähenes täiuslikkusele. Ning keskendatus samuti – finaali kolm viimast mängu võideti laias laastus paari­kümnepunktilise ülekaaluga!

"Meile tundus, et see karikas oli juba käes. Puudutasime seda, ja siis libises see meil sõrmede vahelt. Olime kõik näljased. Nüüd oli rünnakuid, mis pakkusid tõelist rahuldust. Oli tõeliselt mõnus niimoodi mängida. Ja oli tõeliselt mõnus v aadata, kui istusin pingil. Jagasime ilmselt palli nii nagu ei iial varem," kiitis üks suurtest, Manu Ginobili.

Peatreener Popovich ja peamänedžer Buford kallistasid pärast lõpusireeni nõnda kõvasti, et luud ragisesid. Ja kaisutus aina tugevnes. Meeste silmad olid märjad. Popovich rehmas käega: ma ei taha siin rambivalguses olla, tahan riietusruumi, oma mängijate juurde!

Kui eespool oli juttu superduodest, siis Spurs jäi raskeimal ajal truuks oma vanameistritele ning lisaks tehti kolm suve tagasi kuldne käik. Draft’is valiti paljude jaoks arusaamatult keegi Kawhi Leonard.

Ent mees mängis end esimesel hooajal rookie’de sümboolsesse viisikusse ja tänaseks aegade ühe nooremana (22) juba NBA finaali MVPks. Viimases mängus viskas ta 70protsendilise tabavuse juures 22 punkti.