LÕPUKS OMETI: Esimene hea uudispääsuke: Michael Schumacher pole enam koomas. Pilt on tehtud 2011. aasta Austraalia GP ajal. Foto: Reuters
Vormel 1
17. juuni 2014, 07:00

Schumacher ärkas koomast, muud küsimärgid jäävad (5)

Eelmise aasta viimastel päevadel suusaõnnetuses ränki peavigastusi saanud vormel 1 eksmaailmameister Michael Schumacher on koomast ärganud ja viidud Lausanne’i ülikooli kliinikusse taastusravi jätkamiseks. Palju enamat tema kohta teada pole.

Milline on Schumacheri seisund, millised on ligi poole aasta koomas viibimise mõjud? Need ja paljud teised küsimused on seni vastuseta. Eile teatas Schumacheri esindaja Sabine Kehm esialgu vaid: "Michael on lahkunud Grenoble’i haiglast ja jätkab pikka taastusravi. Ta pole enam koomas. Palume mõistmist, et tema edasine rehabilitatsioon jääb avalikkuse silma alt eemale."

Kirurg: Schumacher saab ise hingata

Kehm ei maininud Grenoble’i haiglast lahkumise aega ega Schumi uut sihtkohtagi, kuid Šveitsi ajakirjanikud väitsid selleks Lausanne’i ülikooli kliiniku ja raviasutuse kõneisik teataski varsti Reutersile: "Ta on siin, ta saabus täna (eile – toim) hommikul." Teistele küsimustele, sealhulgas sellele, millises osakonnas Schumacher viibib, kõneisik enam ei vastanud, põhjendades seda patsiendi ja tolle perekonna privaatsuse kaitsega.

Kehmi avalduses seisis veel, et Schumacheri perekond tänab kõiki mehega Grenoble’is tegelnud arste, õdesid ja füsioterapeute, samuti õnnetuskohal käinud kiirabi, kes tegid nende kuude jooksul suurepärast tööd.

Schumacher on nüüd Lausanne’i ja Genfi vahel asuvale kodule, kus ta elab koos abikaasa ja kahe lapsega, päris lähedal.

Vormeliroolis rekordilised 91 GP võitu saanud Schumacher kukkus Prantsusmaa suusakuurordis Meribelis tähistamata rajal peaga vastu kivi nii tugevalt, et kaitsekiiver murdus. Mees viidi Grenoble’i haiglasse ja seal kunstlikku koomasse, et aju saaks puhata ja turse väheneks. Samuti tehti Schumacherile mitu lõikust.

Pärast esimesi nädalaid infovoog rauges. Kehmi eilne avaldus oli esimene pärast aprilli alguses tulnud teadet, et Schumacher näitab koomast väljatuleku märke.

Oxfordi ülikooli neurokirurg Tipu Aziz märkis Briti meediale, et kui Schumacher kirjutati välja haiglast, kus ta oli kuude kaupa olnud, tähendab see, et ta peab saama ise hingata ja kehafunktsioonid töötama.

"Taastusraviga püütakse tööle panna nii palju elufunktsioone kui võimalik," jätkas Aziz. "Ajuvigastuse korral võivad erinevad funktsioonid olla kahjustatud. Tal võib olla probleeme rääkimise ja neelamisega."

"Ta on jalgpalli järele sama hull kui meie."

Koomas oldud aja jooksul on hoiatatud, et kui Michael kord ärkab, ootab teda pikk ja raske võitlus. Neurokirurg Tony Belli märkis BBC-le, et sedasorti vigastustest paranemine võib taastusraviosakonnas võtta ka aastaid.

Schumacherita ei saanud läbi ka Saksamaa jalgpallikoondis. Lukas Podolski teatas pressikonverentsil, et tervitab head sõpra, kes kahjuks ei saa kohapeal olla – Michael Schumacherit. "Ta on jalgpalli järele sama hull kui meie. Soovime tema perekonnale palju jõudu. Kui võidame, teeks see ta õnnelikuks."

Michael Schumacher

Sündinud: 3.01.1969

Esimene GP-etapivõit: 1992 Belgias

Viimane GP-etapivõit: 2006 Hiinas

Etappe: 303

Etapivõite: 91

(kokku 155 poodiumikohta)

Maailmameistri tiitleid: 7 (1994, 1995 Benettoni, 2000–2004 Ferrariga)