KAABU: Thomas Müller on õigel ajal õigel kohas ja lööb väravavahi puterdatud palli oma kolmandaks väravaks. Foto: Reuters/Scanpix
MM 2014
17. juuni 2014, 07:00

Saksamaa 4, Müller 3, Ronaldo 0 (7)

Saksamaa jalgpallikoondis virutas eile õhtul valjult lauale oma argumendi MM-tiitli võitmiseks, kui tegi Thomas Mülleri kaabutriki toel uut ja vana Portugaliga. "Saksamaa pani oma kvaliteediga mängu paika," hindas mängu Nõmme Kalju peatreener Prins.

Saksamaa ja Portugali mäng oli üles ehitatud kui potentsiaalne Cristiano Ronaldo šõu. Van Persie, Messi, Neymar mitmed vutimaailma superstaarid olid juba MMil jala valgeks saanud ning see nimekiri ootas ka tänavuse maailma parima mängija lisandumist, mis sest, et portugallase vastas seisid ühed turniiri favoriidid.

Ettekirjutatud stsenaarium läks lörri juba õige varakult: 12 minutil sikutas Jo?o Pereira karistusalas pikali Mario Götze ning Thomas Müller virutas penalti külma närviga otse värava allanurka.

24aastane Müncheni Bayerni mängija oli ka ülejäänud mängu sündmuste keskpunktis: esmalt sai sakslane pihta Pepe pealöögiga, mille tulemusena kaitsja juba esimesel poolajal duši alla saadeti, ning siis virutas ta püreneelaste võrku veel kaks palli ja sai turniiri esimeseks kaabutrikitanud mängijaks. Et ka Mats Hummels oli veel täisrivistuses mänginud portugallastele värava löönud, saidki sakslased tabelisse kirja 4:0 võidu.

"Huvitav tüüp ikka – kõva töömees ja tal on see suur pluss, et ta oskab olla õigel ajal õiges kohas," ütles Mülleri kohta jalgpallitreener Igor Prins, vihjates mehe kaabutriki lõpetanud väravale, kus ründaja kasutas ära Portugali väravavahi Rui Patricio puterdamise ja lükkas palli kolme meetri pealt väravasse. "Mängijana, kes on ainult 24aastane, on ta Bayernis ennast kõvasti üles löönud ja ka tänases mängus näitas, et ta on koondisele ülivajalik mees."

Prinsil ei olnud pikka kõhklemist, kui oli vaja öelda, kuidas sakslased võidu võtsid. "Saksamaa pani oma kvaliteediga mängu paika. Eesliin Müller, Götze, Özil ning keskväli Khedira ja Kroos – need suutsid mängu üles ehitada palju kvaliteetsemalt ja efektiivsemalt. Portugali mäng oli liiga Ronaldo peale üles ehitatud. Sealt ei tulnud midagi ja nii nad hätta jäid," rääkis Kalju peatreener.

Valitseva maailma parima jalgpalluri Ronaldo mäng oli enam kui kahvatu: kuus pealelööki väravale, neist suurem osa karistuslöökidest, millest raamidesse läks vaid üks, kaks ebaõnnestunud vastase ettevõtmist ning vaid üks hea läbisööt, millest väravat siiski ei tulnud. Prins seostab superstaari kahvatust vastaste hea mänguplaaniga.

"Väga personaalset katmist ei olnud vaid ikka meeskondlik kaitsetöö, kus kõik teavad oma kohustusi," sõnas mees. "Saksa koondis on alati olnud kord, distsipliin ja meeskondlik mäng. Eks nad sellega löövad," lisas Prins tõe, mis kehtib terve meeskonna mängu kohta.

Sakslased on nüüd viimasel seitsmel MMil suutnud avamängu võita, kuid meistritiitel on neil (toona küll Lääne-Saksamaa nime alt) ette näidata vaid seeria esimeselt turniirilt. Edaspidi on saadud üks hõbe- ning viimati järjest kaks pronksmedalit.

"Ma arvan, et neil läheb nagu tavaliselt," hindas Prins eilse mängupildi põhjal keskeurooplaste šanssi tänavu oma võidupõud murda. "Eks ta mingis mõttes kindlasti tormihoiatus ole, Portugali nii kindlalt võita ja veel sellise skooriga."