HD: Telekanalitenimekirjas ilutseb ETV kõrval küll silt HD, ent tegelikult on see teravamaks tehtud tavakvaliteediga ülekanne. Foto: LAURA OKS
MM 2014
18. juuni 2014, 07:00

Miks ei sära jalgpalli MM Eestis HD-kvaliteedis? (43)

Paljude Eesti vutisõprade televiisoritest võib näha kanalit nimega ETV HD, mis välja saadetud pressiteadete põhjal edastab üliselget pilti ja heli. Tegelikult on tegu aga ülesvuntsitud tavakanali pildiga ning päris ausat ja puhast HD-kvaliteedis mängu Eesti televaatajad veel ei näe.

Igalt MMi mängult toodavad 34 videokaamerat klaari kõrgresolutsioonilist telepilti, mis üle planeedi laiali saadetakse. Kui sajad miljonid vutifännid saavad mängu kodusest pildikastist nautida täpselt sama teravana justkui ise Brasiilias staadionil viibides, siis Eestis muudetakse HD ehk kõrglahutusega ülekanne tavateleritele sobivasse formaati ja lastakse eetrisse märgatavalt udusemana.

Miks me ei näe MMi parima võimaliku kvaliteediga? "Selleks tuleks avada Levira vabalevis alaline paralleelkanal, mis edastaks ETV programmi HD-s," selgitab rahvusringhäälingu turundusspetsialist Tiina Leedu. See liigutus aga läheks maksma aastas 760 000 eurot.

Ainsa alternatiivina toob ta välja tavaülekande kinni keeramise ning selle asendamise HD-omaga. "See ei ole võimalik, sest siis jääksid vanemate digibokside omanikud üldse telepildita," ütles Leedu.

ETV edastab HD-ülekannet projektipõhiselt. Varem on seda tehtud Eurovisiooni ülekannetega ning tänavu suvel näeb kolmel päeval üliklaari telepilti laulu ja tantsupeolt. Jalgpalli MM on aga 31päevane tippsündmus, mis nõuaks märgatavalt suuremaid vahendeid.

Siiski lohutab Leedu, et kui Brasiilias peetav MM ei jõua meie teleritesse veel parima võimaliku kvaliteediga, siis järgmiselt vuti suurturniirilt näeb kõrglahutusega ülekannet ka Eesti televaataja: "Oleme otsustanud, et kaabellevi kanalitele alustame HD-pildi väljastamist 2015. aasta teises pooles. See omakorda tähendab, et jalgpalli EMi saab näha juba kvaliteetse HD-pildiga."

Mis on ETV HD?

Siiski on juba praegu olemas ETV pakutavale pildile alternatiiv, sest nii tasuta digilevis kui ka Starmani digipaketis on olemas kanal ETV HD. Tegu on signaali edastajate üles vuntsitud ülekandega, kus programm viiakse kliendini kõrgema andmevahetusekiiruse ehk bitrate’iga.

Starmani tehnoloogiadirektor Hanno Liiva selgitab, et sisuliselt lastakse Rahvusringhäälingust tulnud telepilt läbi riist- ja tarkvara, mis muudab pildi teravamaks.

"Meie ETV tavakanali bitrate on 6,5 Mbps (megabiti sekundis, andmesidevahetuse mõõteühik – toim). ETV HD kanali bitrate ulatub 13,1 Mbps. Võrdluseks," võrdleb Liiva kanali kvaliteetide erinevust.

Elioni hankejuht Toomas Luhats ei pea vahet aga märkimisväärseks ning seetõttu nemad "HD-laadset" kanalit ei edastagi.

"Väike erinevus kvaliteedis on," tõdeb mees, aga lisab, et pigem on tegu koduturul segaduse külvamisega. Luhatsi sõnul on nendegi kasutajad ETV HD-kanali kohta uurinud: "Klientidel on tekkinud õigustatud küsimus Starmani ja Levira suunal – kuidas saab lubada midagi, mida tegelikult ei täideta."

Liiva sõnul on aga nemad võtnud praegu olukorrast parima ning ootavad, et partnerid, sealhulgas ka ETV, oleks valmis tõelise HD-pildi edastamiseks.

Siiski on üks kindel moodus, kuidas jalgpalli MMi klaari pildiga näha saab ja tegu on nipiga, mis on Eesti telerisõpru juba aastakümneid aidanud – tuleb üles leida Põhja-Eestis koht, kus levib soomlaste YLE HD signaal.