SOTŠIS: Treener Anna Levandi embab oma õpilast, olümpiamängudel hea lühikava sõitnud ja vabakavale pääsenud Viktor Romanenkovit. Foto: Stanislav Moškov
Talisport
18. juuni 2014, 09:00

Romanenkovi uuenduslik lähenemine – jääšõude abiga olümpiale

Neli kuud tagasi toimunud Sotši taliolümpial pälvis Eesti koondise parima koha, 24nda, meeldiva üllatusena vabakavale pääsenud iluuisutaja Viktor Romanenkov.

20aastase noormehe treener Anna Levandi aga lausub täna: "Viktor ütleb, et Sotši tulemus oli piinlik ja kohutav! Ometi oli see Eesti parim tulemus. Mul on hea meel, et tal on piinlik! Tema mõtteviis on õige, ta ei karda treeninguid ega raskusi. Viktor tahab väga võistelda ka järgmisel olümpial, aga mitte turistina, vaid jõuda esikümnesse."

Siinkohal tõdeb juhendaja, et hüppe tegemiseks peab Romanenkov end mitmekülgselt arendama, kuid Eesti tingimustes on ta ennast ammendanud. "Samamoodi jätkates pole nõus edasi minema ei mina ega tema. Istusime maha, arutasime ja panime nelja aasta soovid paika. Nägime, et praeguse rahastatuse juures jääb 80 protsenti puudu. Ning jõudsime lahenduseni, et Viktor hakkab esinema jääšõudes ja endale ise raha teenima," räägib Levandi elavalt.

"Ta mõistab väga hästi, et ta peab esmalt lahendama teise hinde probleemi – parandama sõiduoskust, koreograafiat, esinemisoskust ja nii edasi. See vajab tasemel tavalist koreograafi ja jääkoreograafi. Neile peab maksma. Lisaks oleks hea, kui leiduksid tasemel trennikaaslased!

Sa pead olema vastavas keskkonnas. Vaatasime, et sobiv koht oleks Kanada. Väga head spetsialistid, taustajõud, kogu süsteem on üles ehitatud. Hind: 1000 dollarit nädal. Pluss lisasummad kavade tegemise eest, elamine, söömine, reisimine.

Õnneks on iluuisutamine spordiala, kus saad ise teenida. Samas tabada ühe hoobiga kaks kärbest: Viktor esineb pidevalt ja juba sellega parandab oma oskusi. Teatud perioodi esineb ta šõus ja teatud perioodi teeb sporti. Olümpia lähenedes šõude osa väheneb. Šõu katab eelarve osaliselt, otsime veel sponsoreid ja usume, et suudame koostöös kultuurkapitali ja olümpiakomiteega vajaliku summa kokku saada. Täitmaks põhieesmärki – jõuda olümpiamängudel esikümnesse."

Levandi tõdeb, et lähenemine on uuenduslik ja ta ise kardab ka veidi, sest neli aastat on pikk aeg. Ent. "Kui me ei proovi, siis me ei saa ka teada, mida see tooks, ja teiseks pole senisel moel mõtet jätkata," lisab treener kindlalt. "Olen kahe Viktoriga töötatud aasta jooksul näinud, et ta on üliandekas, sellist materjali ei tohi lasta raisku! Tal on kõik olemas: koordinatsioon, jõud, plastika, painduvus."

Šõu leidmisega Levandi sõnul probleemi pole. Ta saab kasutada oma tutvusi üle maailma, praegu on kaalul mitu varianti ja püütakse leida Romanenkovit kõige rohkem arendav šõu. "Ka talle endale on see eksperiment põnev. Ta ei taha poolel teel loobuda," rõhutab Levandi.