Jelena Glebova Sotši olümpiamängudel.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Spordiblogi
18. juuni 2014, 11:00

Märt Roosna | Jelena Glebova valimise loogika – papagoi lemmikloomapoe juhatajaks? (23)

Kui 24aastane iluuisutaja Jelena Glebova hiljuti karjääri lõpetamisest teatas, oli see veidi ootamatu. Kui Keskerakond talle kibekähku sooja kohta pakkus, siis see enam nii ootamatu polnud. Küll aga on väga kurb, et sportlane selle kõhklematult vastu võttis ja oma nime rikkus.

Sotši olümpia pidi olema Glebova tähetund. Ta oli sel hooajal EMil seitsmendaks tulnud ja kõik märgid ennustasid olümpiajääl kohta vahemikus 10.-20. Paraku kõrbes neiu täielikult – ta jättis raskemad hüpped tegemata ning jäi 30 naise hulgas eelviimaseks. Glebova oli tol hetkel suur kaotaja ja mul oli temast siiralt kahju. Ja kui Eesti Uisuliidu peasekretär Gunnar Kuura toona veel Glebovat siunas, nimetades sõitu "täiesti tahtejõuetuks", lootsin väga, et Glebova tõestab veel kõigile, mis puust ta tehtud on.

Aga ei. Glebova teatas kevadel hoopis tippspordist loobumisest ja äsja saime kuulda, et Keskerakonda kuuluv endine sportlane on Tallinna linnavalitsuse poolt ilma konkursita määratud Tondiraba spordihalli juhiks. Nüüd oleks ta justkui võitja, kuid mitte kuidagi ei saa sellest rõõmu tunda.

Iluuisutamine on äärmiselt subjektiivne ala. Kindlasti on Glebova omal nahal korduvalt tunda saanud kohtunike ebaõiglust ja poetanud seetõttu ka pisaraid. Seda enam paneb imestama, et ta nüüd Keskerakonna hämara mänguga rahumeeli kaasa läks. Jelena, mis hind on kuldmedalil, kui kohtunikud otsustavad võistluse ära jätta ja lihtsalt valivad ühe sportlase välja ning kuulutavad tema parimaks?

Mitte et 24aastane neiu ei võiks jäähalli juhtida. Miks mitte. Aga enne tahaks kuulda kas või ühte argumenti Glebova kasuks. Siiani on räägitud ainult ta maailmakuulsast nimest (Edgar Savisaar intervjuus Delfile) ja sporditaustast. Kõik. Üks mu nutikas sõber resümeeris olukorra tabavalt: kas siis papagoi sobib lemmikloomapoe juhatajaks üksnes seetõttu, et ta on selles ruumis tükk aega viibinud?

Ei ole erialast haridust, ei ole eelnevat juhtimiskogemust. Inimesel puudub sisuliselt üldse märkimisväärne töökogemus. No järsku võinuks vähemalt kaaluda ka teisi kandidaate! Äkki oleks kohta ihanud ka keegi veidi kogenum? Glebova ise rõhutas intervjuus Delfile, et ta määramisel oli üheks teguriks kuulumine volikokku. Kuidas seda mõista? Mis puutub volikokku kuulumine jäähalli juhtimisse? Lisaks väitis Glebova, kes muide hiljuti värvati Savisaare personaaltreeneriks, et tal pole õrna aimugi, kui palju teenima hakkab.

Muinasjutud on toredad ja Glebova lool on vähemalt tema enda jaoks õnnelik lõpp. Peab ütlema, et kuigi teisedki erakonnad pole hiilanud liigse eetilisusega, siis Keskerakonna kõrval kahvatuvad kõik. Enam ei saa rääkida mingite skeemikeste traagelniitide paistmisest – tegemist on kuradima läikiva tõmblukuga, mille peal on suured trükitähed J, O, K, K! Ja läbinähtava traditsioonilise poliitdiili sina-mulle-hääli-tood-mina-sulle-koha-loon pakkuja ise tunneb vaid uhkust rehepapliku tegutsemise üle ning hõõrub irvitades käsi kokku: tehtud!