KÕIGE NÕTKEM: Robin van Persie näitas oma iluväravat lüües muljetavaldavat painduvust ja lennukust. Foto: AFP
MM 2014
19. juuni 2014, 07:00

Kes olid MMi avavooru kõige-kõige? (8)

Brasiilias peetavad jalgpalli maailmameistrivõistlustel sai ööl vastu eilset otsa alagrupiturniiri esimene mängudevoor. MMist on läbi küll vaid veerand, ent kärsitute ajakirjanikena oleme me juba esimese seitsme päeva järel valmis tiitleid laiali jagama

SUURIM ÜLLATUS: Kostariika

Hollandi 5:1 võit Hispaania üle pani maailma meedia mesilasparvena sumisema. Jah, madalmaalased said hakkama ülivõimsa esitusega ning valitsevad maailmameistrid olid oma varasema hiilguse haledad varjud, ent ometi ei vääri see matš suurima üllatuse nimetust.

Kostariika meeskond, kes kirjutati tänu ülitugevatele alagrupikaaslastele Uruguaile, Itaaliale ja Inglismaale juba enne turniiri maha suutis 64 aastat tagasi Brasiilias maailmameistriks kroonitud Uruguaid šokeerida. 3:1 võit tähendab, et keskameeriklasi võib kaheksandikfinaali aidata ka veel vaid üks viigipunkt, ning väikeriigi edasipääsu saavutamine teeks maailma vutifännid õnnelikumaks kui "Päästke Willy" võiduka hüppe ajal.

KAUNEIM VÄRAV: Robin van Persie

Kui neli aastat tagasi löödi MMi peale kokku 145 väravat, siis tänavu on juba esimese vooruga see arv 49. Vutisõbra rõõmuks ajab üks värav teist taga ning ka kaunitest sooritustest ei ole puudust. Siiski võis terve turniiri ilusaima värava tiitel saada otsustatud juba MMi teisel päeval, sest Robin van Persie viigiväravat Hispaania vastu annab järgi teha. Tegu oli ka üliolulise tabamusega, sest poolaja lõpus tulnud koll vabastas hollandlased pingest ning lubas neil teisel poolajal valitsevatest maailmameistritest teerulliga üle sõita.

VINGEIMAD FÄNNID: Mehhiko

Pärast tihedat kiskumist Aafrikast pärit poolehoidjate ning kohalike brasiillastega läheb esikoht Mehhiko fännidele, kes korraldasid pärast koondise 1:0 võitu Kolumbia üle meeskonna hotelli ees tänavapeo. Kuigi mängijate öörahu rikkumise eest võiksid mehhiklased kandideerida ka halvimate fännide tiitlile, osalesid koondislased ka ise vaikselt pidustustes lehvitades rõõmsalt hotelliakendest.

Alamkategooria KÕIGE PUHTAMAD FÄNNID võit kuulub pärast mängu tribüüne koristanud jaapanlastele.

KOLEDAIMAD SÄRGID: Uruguai

Siin kategoorias väärib eraldi äramärkimist Hispaania ja Hollandi mäng, kus kumbki meeskond ei saanud kasutada oma peamist mänguvormi, ent võit kuulub siiski Uruguaile (pildil kaitsja Diego Lugano). Kuigi lõunaameeriklaste taevasinised särgid on küll värvi poolest igati kenad saavad nad esikoha tänu oma liibuvusele ehk nagu Õhtulehe toimetuses teemat arutades kuulda oli: "Miks need nibud kogu aeg paistma peavad?"

KÕIGE AVALIKUM SÕIM: Joe Hart

Eelmise kategooria võitja Meireles oli ka selle auhinna suurfavoriit, kui jäi pildile kohtuniku suunas kahe keskmise sõrme viibutamisega. Portugali jalgpalliliit aga selgitas, et poolkaitsja edastas nõnda oma meeskonnakaaslastele peatreeneri sõnumit, mitte ei saatnud kohtunikku pimedasse kohta, ehk mees sai meie arvestuses disklahvi.

Seega tõuseb esikohale Inglismaa väravavaht Joe Hart, kes kisas telekaamerate ees pallipoisile: "Anna mulle see f*king pall!"

PORTUGALI STIILSEIM MÄNGIJA: Raul Meireles

Te kindlasti arvasite, et auhind oli juba ette Cristiano Ronaldo oma? Eksite! Meestebutiik Mr. Porters reastas meeskonnad kõige stiilsemate mängijate järgi ning G-grupist väljus võitjana Raul Meireles , kes "kannab käsitööülikonnaga koos välja habeme, vigurprillid ja ketsid."

SUURIM ÕNNESTUJA: Euroopa

MMi esimese mängudevooru kaks kõige kõmulisemat kaotust said Portugal ja Hispaania, ent mõlemad jäid alla teistele Euroopa tipptiimidele. Bosnia ja Hertsegoviina mehed hoidsid kümne küünega kinni Argentiina seelikusabast ning vaid Lionel Messi hiilgesooritus tõi suurfavoriitidele napi võidu. Prantsusmaa võitis suurelt Hondurast, Belgia ja Šveits võitlesid endile kaotusseisust välja 3 punkti ning Venemaagi suutis suurima edasipääsukonkurendi Lõuna-Korea vastu kaotust vältida.

Vaid kreeklased ei suutnud teiste eurooplastega sammu pidada ja jäid Kolumbiale 0:3 alla.

SUURIM LÄBIKUKKUJA: Negatiivsus

Enne turniiri valjult kõlanud jutud hiigelprotestidest ja mittevalmis staadionitest on esimese MM-nädalaga vajunud unustustehõlma. Jah, turniiriga mitte rahul olevad meeleavaldajad pressivad end aegajalt uudispilti ning kohati näeb fotot staadioni mittetäiuslikust murust, ent jalgpalli maailmameistrivõistluste keskmes on seni olnud õnneks sport. Põnevad mängud sisendavad palju usku ja lootus järgnevaks kolmeks vutinädalaks.

Jalgpalli MMi avavooru sümboolne koosseis

Väravavaht: Guillermo Ochoa (Mehhiko) – Teeme veidi valskust, ent kuna Mehhiko koondis pidas oma teise mängu enne kui Venemaa ja Lõuna-Korea avavooru lõpetasid, on asi JOKK – juba Kolumbia vastu nullimängu teinud Ochoa hoidis kuival ka kordades kuulsamad brasiillased.

Kaitsjad (vasakult): Daley Blind (Holland) – Senise MMi kõige kõmulisem mäng poleks olnud pooltki nii ühekülgne kui Hollandi kaitseliin poleks suutnud Hispaania staare nõnda kuival hoida.

Mats Hummels (Saksamaa) – Marssalina Saksamaa kaitseliini korras hoidnud Hummelsil ei olnud Portugali vastu just kõige kibedam tööpäev, ent mees kompenseeris seda värava löömisega.

Giancarlo Gonzales (Kostariika) – Uruguai nimeka ründeliini kinnipanemise au võiks kuuluda kellele iganes Kostariika keskkaitsjatest, ent me pärgame selle eest Gonzalest.

Jerome Boateng (Saksamaa) – Cristiano Ronaldo pages Boatengi eest vasakult äärelt paremale, ent sellest ei aidanud – sakslane tuli järgi ja ei lubanud superstaaril särada.

Poolkaitsjad: Arjen Robben (Holland) – Kui Cesar Azpilicueta eile hommikul üles ärkas, pühkis ta laubalt hirmuhigi ja tuletas meelde, et Hollandi asemel ootas teda ees mäng Tšiiliga.

Andrea Pirlo (Itaalia) – 103 õnnestunud ja vaid 5 untsu läinud söötu oma üle aastate parimat mängu näidanud inglaste vastu – kas on veel mingit selgitust vaja?

Jose Vazques (Mehhiko) – Ilmselt oleks kaitsev poolkaitsja väärinud kohta sümboolses rivistuses ka ainuüksi oma sooritusega Kameruni vastu, ent mehe panus 0:0 viigimängus Brasiiliaga vajutas otsusele pitseri.

Juan Cuadrado (Kolumbia) – Kreeka kaitsjate kummitaja andis 3:0 võidumängus lõpuks kaks resultatiivset söötu.

Ründajad: Robin Van Persie (Holland) – Lendav Hollandlane!

Thomas Müller (Saksamaa) – Ründaja kõige tähtsam ülesanne on olla õigel ajal õiges kohas ning kui Müller sai kirja MMi esimese kaabutriki, täitis ta ülesannet järelikult ideaalselt

Peatreener: Louis van Gaal (Holland) – mõttemängudes tegi madalmaa vanameister oma Hispaania kolleegile Vicente del Bosque’ile pika puuga ära.