TERVE: Odaviskaja Liina Laasma teeb pärast vigastuspausi esimese etteaste. Foto: Stanislav Moškov
Kergejõustik
20. juuni 2014, 08:00

Eesti kergejõustikukoondisel küpsuseksam (2)

Eesti kergejõustikukoondis alustab homme Tallinnas võistkondlikku EMi eesmärgiga jääda esiliigasse püsima. "See näitaks uut taset, muidu oleme pendeldanud edasi–tagasi," ütleb Euroopa 400 m tõkkejooksu edetabeli teine mees Rasmus Mägi.

Tiimi liidri Gerd Kanteri hinnangul on koondis päris tugev. "Kui võrdleme eelmise aastaga, siis näiteks Ksenija Balta on väga oluline täiendus," ütleb olümpiavõitja. "Ta võib kahel üksikalal (100 m ja 200 m – toim) saada maksimumpunktid ning suur on tema osa ka teatejooksus."

Kanteri sõnul on tänavu püstitatud kuus Eesti rekordit hea enne. "Suurem osa neist on sündinud viimastel nädalatel. Kui nüüd on tulemused enam–vähem samal tasemel, saab koondis varasemast rohkem punkte. Arvan, et meil on väike varu. Kui midagi peaks nihu minema – keegi valestardi tegema või nulli saama –, ei hakka me kohe välja kukkuma."

Liina Laasmal õlg korras

Seljavigastusest kosuv Kanter tahab napsata võidupunktid. "Stardinimekirjas on kaks meest, kes on tänavu heitnud kaugemale kui 66 meetrit," lausub ta. "Kadriorus ilmselt väga häid tingimusi ei tule, aga 65 meetrit on mu eesmärk küll. 63st võiduks ei piisa."

Võistkondliku kordamineku huvides kavatsevad kõik sportlased endast võimalikult hea tulemuse välja pigistada. Eesti odaviskerekordi omanik Liina Laasma teeb pärast vigastust esimese etteaste.

"Olen õlga saanud kolm süsti," avaldab ta. "Samas on kogu protsess läinud hästi. Treeningutel lubab õlg korralikult visata, treeningutest taastumine võtab küll tavapärasest rohkem aega."

Treener Toomas Merila soovitusel kasutab Laasma nii-öelda poolpikka hoojooksu, mis pole talle mugavaim variant. "Kuid kõige tähtsam on tagasiside, mis me sellelt võistluselt saame."

Tippvormi rihib Laasma 12. augustil Zürichis algavaks EMiks. "Enne seda tahan võistelda nii palju kui võimalik. Lausanne’i Teemantliiga etapil (5. juulil – toim) olen juba kirjas," räägib piiga.

Vormist puudub täpne ülevaade ka Eesti parimal sprinteril Marek Niidul, kes stardib neljal alal: 200 m, 400 m, 4 x 100 m ja 4 x 400 m jooksus.

"Võistlusvorm on null, trennivorm okei," sõnab USAst naasnud Niit, kelle viimane etteaste oli mai alguses. "Kahe päevaga saan seisust parema ülevaate. Usun, et

4 x 400 meetrit tuleb hea, seal vorm nii tähtis pole, loeb emotsioon."

Tippudel karm graafik

Samas kiikab Niit juba augustikuise EMi poole. "Tahan korralikult valmistuda, kuid juuli alguses oskan öelda, kellega treenima hakkan. Baastöö on tehtud, juulis oleks vaja veel kolm nädalat hästi harjutada. Tean, milleks ma võimeline olen. Kui kõik õnnestub, on EMi finaal reaalne eesmärk."

Kui karm on tippkergejõustiklase võistluskarussell, sellest annavad aimu Rasmus Mägi tegemised. Eelmisel kolmapäeval tuli ta Oslos Teemantliiga etapil kolmandaks, sel teisipäeval sai Ostravas teise koha Eesti rekordiga 48,87.

Võistkondlikul EMil stardib Mägi 400 m tõkkejooksus ja

4 x 400 m teatejooksus. Pärast Ostrava võistlust sai ta magada vaid paar tundi, koduteekond algas juba hommikul kell neli.

Eesti võitleb esiliigas Valgevene, Kreeka, Norra, Rumeenia, Portugali, Soome, Iirimaa, Belgia, Ungari, Sloveenia ja Leeduga.

Kergejõustiku­ässad Kadriorus

Nädalavahetusel Tallinnas toimuval võistkondlikul EMil on stardis rohkem kui kümme tiitlivõistluste medalivõitjat.

Kadrioru staadionil näitab oskusi Pekingi olümpial kolmikhüppe võitnud portugallane Nelson Évora ja tema rumeenlasest ametivend Marian Oprea , kelle auhinnakapis on mitme tiitlivõistluse medalid.

Vasaraheites on kohal nii ungarlasest Londoni olümpiavõitja Kriszti?n Pars kui ka sloveenist Pekingi olümpiavõitja Primož Kozmus.

Odaviskes esindab Soomet olümpiapronks Antti Ruuskanen. Leedu koondist aitavad Helsingi EMil kõrgushüppes hõbeda võitnud Raivydas Stanys ja 100 m jooksus pronksi saanud Lina Grinčikaitė.

Tiitlivõistlustelt on medaleid võitnud ka Belgiat esindavad kaksikvennad Kevin ja Jonathan Borlée ning mitmed teised Tallinnas startivad kergejõustiklased.