Spordiblogi

Jorgen Matsi | Vastulause Anna Levandi arvamustele: "Eesti spordi allakäigust: Soome ideoloogia on hukatuslik" (16)

LISA KOMMENTAAR

erks30. juuni 2014, 09:00
Kas Nõukogode Liidu "masinavärgis" Veerpalul olnuks võimalusi tulla oümpiavõitjaks ja maailmameistriks? Kahtlen selles. Muidugi ei suusatata ja uisuta kogu maailm kus kõikjal jooksta võib.
treener27. juuni 2014, 09:43
...tore kui paljudele teema korda läheb ja sõna võtavad....loen ja tõden, et "issanda loomaaed" on kirju ja see ongi hea....aga nüüd asjast....tahan öelda paar sõna nö "karjumisest" treeneri poolt treeningus... Lugu selles, et inimese organism on niimoodi seatud, et töötades see väsib ja organism
annab märku nö. liigsest koormusest ja "soovitab" puhata !!! :) Aga selleks et saavutada arenguks vajaliku üle taastumiseks koormuse suurendamist on vaja ennast sundida. No kuulge, enda sundimine on väga hul asi, aga kui seda tehakse kõrvalt nö treeneri poolt on sellest abi..... Saavutussport pole mingi meelakkumine, see on ränkraske töö....aga muidu ei tule ka tulemust. See on normaalne, et kõigile pole see jõukohane.....aga kes soovib proovida ja on eeldusi, tuleks anda võimalus ja toetada teda igati......ka "karjumisega"...!!!!
lilleke22. juuni 2014, 10:34
..."Varem polnud probleemi suvelaager kokku panna. Nüüd kõik puhkavad. Venemaal teevad 2008. aastal sündinud kahekordseid hüppeid. Meie 2008d suvel puhkavad," õhkab Levandi....
Küll veedaksid meie iluuisutajad ka suvel rohkem aega laagrites, kui vanematel pappi rohkem oleks. Hinnad on ju koshmaarsed :(
LIHTNE !21. juuni 2014, 16:54
Tuleb endale teha selgeks,et sport (riik) on inimestele (kodanikele),mitte inimene (kodanik) spordile (riigile).
Kujutage ette, lihtsalt kujutage ja tajuge.21. juuni 2014, 13:16
Millistel puhkudel saaks ja peaks näiteks tõstesportlaste treeningul treener õpilast mõnitama (karjumine on esimene nö. aste), et miks nii või teisiti. Pallimängude trennis lihtsalt peab häält tegema, venemaal olla lastele lausa piitsa antud ja seda ohvrimeelsete lapsevanemate nõusolekul. Kuulus Olga Korbut olevat meenutanud võimlejate treeninguid. Mine tea, ehk nii ka oli? A. Levandi avaldas oma mõtteid ja õieti tegi, kommentaaridki pole liigsed - meie kogu spordielu tuleb korrastada! Nõus olen kindlasti ka J.Matsi seisukohtadega jne. Ekstreener.
Tegelikult21. juuni 2014, 08:10
ei ole iseseisva Eesti ühiskond ega riigistruktuurid väärtustanud ei kõrgharitud treenerit ega ka saavutusspordiga tegeleda tahtvaid noori. Kuidas on võimalik asjapulkadel rääkida üldse mõtestatud ja juhitud treeningprotsessidest , kui pole tahetud vastu võtta treenetite palgaseadust ega nende staatuse määrust ? Maakondades hävitati tahtlikult spordikooli kui organiseeritud ja mõtestatud pedagoogilistel alustel tegutsevate noorsportlaste ettevalmistamise keskused, kus treeninguid juhendasid haritud ja riigilt palka saavad treenerid. Paljud olid ärksamad kehalise kasvatuse õpetajad, kes töötasid 0,5 koormusega ja eeliseks oli tundidest silma jäänud andekate õpilaste valiku tegemine treeningrühmadesse.
Praegu on võrreldes endiste aegadega olukord hästi nutune, praktiliselt polegi maakondades palgalisi treenereid.Suuremas osas tegelevad oma laste treenimisega lapsevanemad ise. Peale keskkooli lõpetamist ja ülikooli minnes ei ole süsteemi, kus toetataks andekamaid sportlasi kasvõi toekama lõunasöögiga , tabelvarustusega või kvalifitseeritud treeneriga. Selle tõttu ondi paljud andekad olnud sunnitud lahkuma Ameerika kõrgkoolidesse , kus on tasuta toit, taastumisvahendid, suurepärased treening - ja õppimisvõimalused ning kindlustatud on ka treeneri olemasolu.
Jääb mulje, et meil nagu keegi ülaltpoolt nimme takistab normaalse ja inimesi hoidva süsteemi korraldamist.Altpoolt vastavate ettepanekute tegijaid kas ignoreeritakse või hoopis neid hakatakse taga kiusama. Kahjuks on olukord väga nutune.
20. juuni 2014, 20:30
SOCHI, Russia — Just 2.56 points separate Meryl Davis and Charlie White, the front-running Americans, from their Canadian rivals Tessa Virtue and Scott Moir entering Monday’s free skate, which will crown the 2014 Olympic ice dance champion.
One woman will share the anxious moments in the kiss-and-cry area with all four as they await their scores: Marina Zoueva, the Russian-born coach of both duos.
-121. juuni 2014, 13:20
-2, -121. juuni 2014, 13:58
Selge - ei oska, aga ei taha tunnistada!!!
:)20. juuni 2014, 15:25
Jorgen seisab juba 10+ aasta üsna igapäevaselt spordisaalis minu teada.
treener20. juuni 2014, 14:40
Väga imelikud seisukohad. Harrastussportlased ja meistersportlased peaksid treenima eraldi just seetõttu, et grupp areneks kiiremini ja harjutused oleksid jõukohased ja reaalselt toimivad antud tasemega sportlastele. Ma arvan, et siinkohal saavad sõna võtta ikkagi sellised treenerid, kes tegelevad igapäevaselt lastega ja on vähemalt ühe põlvkonna lastespordist täiskasvanuteni välja viinud. Jorgen Matsil on küll ilus jutt, aga reaalselt selline mudel ei toimi, et laps, treener ja lapsevanemad on kõik omavahel sõbrad ja käivad koos nii kohvikus kui treeningutel, asjadel peavad olema piirid. Laps ei oska ja ei suuda reaalselt ennast nii palju sundida, et tema töö oleks alati tulemuslik ja mis seal salata vahel tuleb ka selleks häält tõsta. Ka need samad Soome sportlased on endale sisseostnud Venemaa treenereid, kasutavad seda tehnikat ja käivad seal laagrites, kuna ainult nii tuleb soovitud tulemus. Ka sellega ei saa nõustuda, et suvel peaksid lapsed puhkama, jah aktiivne puhkus on siin kindlasti omalkohal, aga nagu ka paljud tippsportlased väidavad usun ka mina, et just kõige suurem töö eelseisvaks hooajaks ettevalmistudes tehakse ära suvel ja tulemus tuleb siis kui teed rohkem kui konkurent. Hirmutav on lugeda, et spordipsühholoogia õppejõud sellisel spordivõõral arvamusel on ja tundub, et ei seisa ka reaalselt spordisaalis justigapäevaselt. Sai ka segane ja emotsionaalne jutt, aga teema on ka väga tundlik.
20. juuni 2014, 14:57
Eelpool kommenteerinud treener võiks oma nime avalikustada. Teaksin, kelle "tiiva alla" oma lapsi kunagi ei usaldaks. Vot hoopis seda juttu on hirmutav lugeda!
20. juuni 2014, 15:14
Treener räägib õiget juttu. Kusjuures Eestis lootustandvaid noori on vähe, ja nende treenerite taust sugugi pole eestipärane.
endine sportlane20. juuni 2014, 18:22
Mina väidan oma kogemustest, et USA ja Kanada tippsportlaste treenerid ei karju oma õpilaste peale ning ei alanda neid ja nende vanemaid ja seda ei tee ka madalama kategooria treenerid väiksematega. Suhted on aupaklikud. Jah, ikka võib konflikte esineda, aga vene-stiilis käsumajandust seal pole. Ometi on konkurents ja tipptulemused olemas.
Me ei saa ennast võrrelda ja mõõtu võtta suurriikidest. Seal karastuvad sportlased kodustel arvukatel jõuproovidel, kus on vaja end tõestada klubi, sektiooni, regiooni, maakonna, riigi esivõistlustel. Sealt tulevad võistluspinge talumiseks vajalikud kogemused.
Ja veel selline aspekt, et alati ei tule tippsportlasest automaatselt head treenerit. Treener Levandi on väga hea algõpetuse asjatundja ja sealt natuke ka edasi. Millegipärast aga jooksevad ühes kindalas eas tema õpilased laiali ja enamasti suhteprobleemide tõttu, aga ka teatud mõttes ammendunud juhenduse tõttu. Siit võib järeldada, et spordipsühholoogia haridusega spetsialisti oleks tema tiimi hädasti vaja. Iseasi, kas ta seda endale tunnistab.
Antud teema muidugi kahjustab teatud määral treener Levandi uisukooli mainet ja sellest on kahju, sest seal koolis on mitmeid häid treenereid.
20. juuni 2014, 20:15
USA ja Kanada tippsportlaste treenerid tihti on venelased (eriti iluuisutamises), ja mis puudutab pallimängijaid, siis ole parem vait.
endine sportlane20. juuni 2014, 22:57
Jah, seal on vene treenereid, kuid pidasin silmas nendes maades olevat mentaliteeti üldiselt sportlaste tippu viimisel.