188 SENTIMEETRIT SÄRA: Sihvakas tennisekaunitar Maria Šarapova poseerimas Prantsusmaa lahtiste meistrivõistluste võidukarikaga. Foto: PLV/SIPA
Tennis
25. juuni 2014, 07:00

Tenniseiluduse Maria Šarapova imeline tõus… rikkurist ärihaiks! (3)

Eile Wimbledoni suure slämmi turniiri kindla 6:1, 6:0 võiduga britti Samantha Murray üle alustanud tennisekaunitar Maria Šarapova pole juba ammu enam pelgalt sportlane, vaid osav ärihai, kes suudaks üksinda üleval pidada isegi terveid pisiriike!

Hinnanguliselt 110 miljoni euro suuruse varanduse kokkuajamisse on suure panuse andnud loomulikult ohtrad võidupreemiad, ent ainuüksi nende pealt elada oleks riskantne. Eelmisel aastal Sugarpova-nimelised kommid turule toonud venelanna edu põhjusi tuleb otsida eduka karjääri alguspäevadest, mil ta võttis koos abilistega omaks põhimõtte "vähem on rohkem!".

Pärast seda, kui Šarapova jõudis 10 aastat tagasi Wimbledonis esimese suure triumfini, helises toona 17aastase neiu agendi ja nõustaja Max Eisenbudi telefon lakkamatult. Kõik nägid, et uus täht on sündinud – andekas, pühendunud, artikuleeritud ja modellivälimusega Šarapova tõmbas sponsoreid ligi nagu kärbsepaber.

Mitte uus Anna Kurnikova

Erinevalt nüüdseks vaikselt unustuse hõlma vajunud kaasmaalannast Anna Kurnikovast ei läinud ta igat dollarimärki nähes liimile ja ei hakanud seltskonnatähte mängima. Mitte et ta kõigile ei oleks öelnud – Nike, Motorola ja Canon on mõned näited tema kosilastest.

Paistab, et pigem ettevaatlik strateegia oli edukas, sest Šarapova suutis oma talendi ära kasutada ka väljakul. Kaks nädalat tagasi poseeris ta Eiffeli torni taustal Prantsusmaa lahtiste meistrivõistluste võidukarikaga, kokku on tal suure slämmi trofeesid viis.

Šarapova tõdes Daily Maili vahendusel, et kaalutlevaks ärinaiseks kasvamisel mängisid suurt rolli tema lähedased. "17aastasena ei suutnud ma ise väga mõistlikke otsuseid teha, aga elasin pärismaailmas ega tõusnud pilvedesse. Läksin pärast Wimbledoni võitu tagasi Floridasse treenima ja nägin, et kõik on samamoodi. Mõistev ja toetav perekond hoidis mind reaalsuse piires."

Isegi nüüd, juba väljakujunenud megastaarina, on ta kaaskonnas vaid kolm inimest, et asju mitte liialt keeruliseks ajada. "Alles viimase nelja-viie aasta jooksul on ta ise tahtnud midagi omada," märkis Eisenbud, kes pani Šarapova annet esimest korda tähele siis, kui viimane oli alles üheksa-aastane plikatirts. Sõpru valib venelanna hoolega ja suurem osa neist pole tennisega seotud.

Äris suur tulevik

"Kui ta tennisega lõpparve teeb, saab ta veelgi edukamaks. Ilmselt on tal aastas 300 päeva aega äriga tegelemiseks ja siis paneb ta juba kõik ressursid mängu," ennustas Eisenbud ja lisas, et see aeg tuleb hiljemalt nelja-viie aasta pärast. Vigastused ja sellest tulenevad vormi kõikumised on teda seganud juba mõnda aega.

"Esiklast" Sugarpovat on ta igatahes promonud agressiivselt. 2013. aasta USA lahtiste meistrivõistluste eel kaalus ta turniiri ajaks lausa enda nime muutmist samaks mis kommibränd. Lõpuks ta sellest ideest siiski loobus, aga võimalik, et mingi trikiga tuleb välja ka sellel korral.