VÄRAVASALTO: Miroslav Klose tähistas 15. MM-väravat traditsioonilise saltoga. Maandumine jäi tal aga veidi konarlikuks. Foto: Reuters
MM 2014
25. juuni 2014, 08:00

Mis toimus jaanipühade ajal MMil?

Sel ajal, kui Eesti inimesed nautisid pikka nädalavahetust ja nosisid jaaniõlle kõrvale rasvast grillvorsti, polnud brasiillastel jaanidest sooja ega külma ning nad jätkasid oma jalgpallipidu. Teeme nüüd puust ja punaseks selgeks, mis nende nelja päeva jooksul juhtus.

20. juuni

Šveits mängis E-alagrupis oma šansid edasipääsuks 2:5 kaotusega Prantsusmaale üpris auguliseks ning eestlastel on hea parastada: meie tulevane EM-valikgrupi vastane pole pooltki nii võimas, kui kardetakse. Ekuadori 2:1 võit Hondurase üle tähendab, et täna on Šveits veelgi haavatavam: juhtuvad nad Manause praepannil Hondurasega viiki mängima ja Ekuador samal ajal Prantsusmaaga samuti viigistama, võib tänu paremale väravate vahele taas Õhtulehe toimetuses Ekuadori auks Sash!i pala mängima panna.

21. juuni

Iraan hoidis F-alagrupis Argentiinat lõa otsas 90 minutit, kuni ilmus päästeingel nimega Lionel Messi ja karistas niivõrd viigi ära teeninud iraanlasi väravaga. Kuna Nigeeria võitis 1:0 Bosniat, on tabel taas väga intrigeeriv. Kui Argentiina alistab homme Nigeeria 1:0 ning Iraan sama skooriga Bosnia, otsustab edasipääseja loos.

Surmagrupis ehk G-alagrupis lõpplahendust ei tulnud, sest Saksamaa päästis endale napilt 2:2 viigi Ghanaga. 114 sekundit pärast platsile tulekut skoorinud Miroslav Klose tõusis aga oma 15. MM-väravaga kõigi aegade edetabelis Ronaldo kõrvale.

22. juuni

USA oli teises surmagrupi mängus kui halastamatu Darth Vader, hoides Portugali viimase lisaminutini kinni 1:2 kaotuses. Siis näitas aga Cristiano Ronaldo kaptenile omaselt otsustavust ning saatis palli konkreetselt Silvestre Varelale, kes päästis portugallastele viigivärava. Kottide pakkimine on siiski lähedal, sest edasipääsuks peab Saksamaa võitma USAd ja Portugal suure­skooriliselt Ghanat.

Alžeeria küttis H-alagrupis Lõuna-Koreale saunaks 4:2 ning kõrberebastest sai esimene Aafrika meeskond, kes on kunagi nii palju palle MM-turniiril vastase võrku tagunud. Kui Alžeeria homme Venemaale ei kaota, pääsetakse esimest korda alagrupist edasi.

23. juuni

Hispaanlased näitasid võidupühal, et maailmameistrid lahkuvad väärikalt – lahkumismängus skoorinud David Villa lahkus platsilt pisarais, vahetusmeeste pingil istunud Diego Costa vahatas teibiga Xabi Alonso jalgu ning vaid karme kaotusi tunnistanud meeskond alistas lohutuseks 3:0 Austraalia.

A-alagrupist edasi pääsenud Holland ja Tšiili jagasid omavahel parema positsiooni, millest väljus 2:0 võiduga tulpidemaa. 1/8-finaalis kohtub Holland Mehhikoga, kes lasid alles horvaatidel endale alagrupiturniiri esimese värava lüüa. Tšiili vastu astuvad MMi peoperemehed brasiillased, kes lõpetasid oma alagrupi stiilse 4:1 võiduga Kameruni üle.