KIHVAD ÕLGA! Luis Suarezi ja Giorgio Chiellini tulises duellis sõitis uruguailasel katus 79. minutil ära ja ta hammustas itaallast õlga. Suarezi ootab (loodetavasti) pikk mängukeeld. Foto: Ekraanitõmmis
MM 2014
25. juuni 2014, 07:00

SKANDAAL! Uruguai kukutas Itaalia! Suarez hammustas (jälle) vastast! (10)

Jalgpalli MM-finaalturniiri D-alagrupi viimase vooru otsustav kohtumine Itaalia – Uruguai kujunes skandaalseks. Uruguai alistas vähemuses lõpetanud Itaalia 1:0. Uruguai ründaja Luis Suarez hammustas vastaste kaitsjat Giorgio Chiellinit ning Itaalia peatreener Cesare Prandelli pani ameti maha.

Itaalial piisas teise koha kindlustamiseks viigist ning selle peale ka välja mindi. Saapamaa ründemäng oli ambitsioonitu ja närb, ent kaitse pidas. Kui aga mehhiklasest kohtunik Marco Rodriguez 59. minutil Claudio Marchisiole punast kaarti näitas, muutus 0:0 seisu kaitsmine Itaalia jaoks keeruliseks.

Rodriguezi otsus oli reeglite järgi õige, aga käimasoleva MMi üldist üpris leebet vilistamisstiili arvestades ootamatu. Uruguai suutis arvulise ülekaalu korralikuks surveks muundada ning nagu elu ja surma peale peetavale lahingule kohane – kellelgi sõitis katus ära.

Selleks meheks oli teises voorus Inglismaale kaks fantastilist väravat löönud ja Uruguaile 2:1 võidu toonud ründaja Luis Suarez, kes 79. minutil pärast kerget Chielliniga peetud madinat itaallasele kihvad õlga lõi!

Peakohtunik oli tolle situatsiooni mittemärkamises süüst vaba, sest ta pidi jälgima palli, mis oli hoopis mujal. Äärekohtunik oli intsidendist 25 meetri kaugusel, kus samuti hammustamist keeruline fikseerida ning kuigi Chiellini demonstreeris õlal olnud hambajälgi, pääses Suarez karistusest. Kaks minutit hiljem lõi Diego Godin värava, mis viis Uruguai 1/8-finaali. Teist MMi järjest alagruppi toppama jäänud Itaalia peatreener Prandelli teatas kohe pärast mängu, et astub ametist tagasi.

Suur küsimus on aga: mis karistus ootab Suarezi? FIFA teatas, et alustab uurimist ning kuigi kohtunikel jäi intsident märkamata, on FIFAl võimalik uruguailast karistada. Näiteid, kus FIFA on video põhjal mängijaid karistanud, leiab nii 2002. kui ka 2006. aasta MMist (vastavalt Rivaldo ja Torsten Frings).

Aga kui toona määrati ühemängulised võistluskeelud, siis praegu võib jutt käia mitme kuu pikkusest keelust. Ning mitte ainult koondist, vaid ka klubijalgpalli puudutavast. Vähemalt nõuab säärast rangust inglisekeelne rahvusvaheline meedia.

Chiellini avaldas kartust, et Suarez pääseb karistuseta: "FIFA tahab, et staarid MMile jääksid ja niikuinii pääseb Suarez siit terve nahaga!" Uruguai peatreener Oscar Tabarez viskus mängu järel oma võtmemängija kaitsele, öeldes, et pole olukorda näinud, aga on veendunud, et Inglismaa meedia peab Suarezi vastu ristisõda.

Tabarezil on õigus, ent ta eiras tõika, et ristisõjal on kindel põhjus – see oli juba kolmas kord, kui Suarez vastasmängijat hammustas. 2010 ampsas ta Amsterdami Ajaxi mängijana Otman Bakkali ja 2013 Liverpooli esindades Branislav Ivanovici. Nende tegude eest sai ta vastavalt 7- ja 10mängulised võistluskeelud.

Lähipäevad toovad selguse seekordses karistuses. Kindel on, et kui Suarez sel MMil veel platsile tuleb, on ausate inimeste õiglustunne sügavalt haavatud.