2014. aasta MM-finaalturniiri alagruppide loosimist kaunisstas pesumodell Fernanda Lima. Kui juhtub nii, et täna tuleb loosida Nigeeria ja Iraani paremusjärjestust, pole ilusat brasiillannat kahjuks ilmselt käepärast võtta.Foto: NELSON ALMEIDA
MM 2014
25. juuni 2014, 17:56

PÕNEV-PÕNEV! F-alagrupi teise koha võitja võib otsustada loos! (3)

Jalgpalli MM-finaalturniiri F-alagrupi viimase vooru kohtumiste Argentiina – Nigeeria ja Iraan – Bosnia ja Hertsegoviina eel on õhus võimalus, et teise koha omanik ja 1/8-finaali pääseja selgub loosimisel.

F-alagrupi tabeliseis on hetkel: Argentiina 6 punkti (väravate vahe 3:1), Nigeeria 4 (1:0), Iraan 1 (0:1), Bosnia ja Hertsegoviina 0 (1:3). Kui Argentiina ja Iraan võidavad tänased mängud analoogse üheväravalise ülekaaluga (vahet pole, kas 1:0, 2:1 või midagi muud), lõpetavad Nigeeria ja Iraan patiseisus – sama palju punkte, analoogne väravate vahe ja löödud väravate arv kah sama, omavahelises mängus tehti 0:0 viik.

MMi võistlusjuhendi järgi otsustab sel puhul paremusjärjestuse loos. Ajakiri Forbes uuris FIFA esindajalt, kuidas protseduur välja näeks ning kus ja millal see toimuks. Forbesi küsimused ja FIFA vastused olid järgmised:

Küsimus: kuidas loosimine välja näeks?

Vastus: Protseduur oleks tavapärane. Loosipallid, mis sisaldavad paberlipikuid loosimisel osalevate koondiste nimedega, asetatakse kaussi. Korralduskomitee liige segab palle ja võtab need siis järjekorras kausist välja, näidates igas pallis sisalduvat paberlipikut. Esimesena välja loositud meeskond loetakse kõrgema koha saavutanuks. Aga igal juhul võetakse kausist välja ka teine pall (ja kui loosimisel osaleb ka kolmas pall, siis ka see), et tõendada loosimise ausust.

K: Kus see loosimine toimuks?

V: Kui sellist loosimist vaja läheb, toimuks see Rio de Janeiros asuva Maracana staadioni pressikonverentsi ruumis 90 minutit pärast selle alagrupi kohtumiste lõpuvilet. Loosimise viiks läbi korralduskomitee liige, kes ei esinda ühtegi riiki, keda loosimine puudutab.

K: Kas loosimisest tehakse teleülekanne?

V: Loosimine oleks pressile avatud. Arvestades, et see toimub kindlasti Maracanal, ei ole asjasse puutuvate koondiste esindajate kohalolek vajalik.