1990. aasta MM-finaalturniiril toimunud loosimine.
MM 2014
25. juuni 2014, 18:08

VIDEO: Ainuke pretsedent MM-finaalturniiril toimunud loosimisest

Võimaliku tänase Nigeeria vs Iraan loosimise taustal on paslik meelde tuletada, et MM-finaalturniiride ajaloos on seni loosimist vaja läinud vaid ühel puhul – 1990. aasta MMil oli vaja otsustada, kuidas jagunevad F-alagrupis teine ja kolmas koht Hollandi ja Iirimaa vahel, kes kogusid mõlemad kolm punkti (tegid kolm viiki) ja väravate vahe 2:2.

NB! Oluline on märkida, et toona oli mõlemal koondisel edasipääs 1/8-finaali tagatud, sest finaalturniiril osales 24 koondise ehk neli paremat kolmanda koha omanikku pääsesid samuti play-off'i.

Praeguse FIFA presidendi, toona peasekretäri ametit pidanud Sepp Blatteri poolt Rooma võistluskeskuses läbi viidud loosimine, kus pallid võttis kausist välja kohal viibinud daam, otsustas, et teise koha sai Iirimaa ja kolmanda Holland.

Holland läks seetõttu 1/8-finaalis vastamisi oma ajaloolise vihavaenlase Lääne-Saksamaaga, kellele kaotati 1:2. Iirimaa alistas 1/8-finaalis penaltitega 5:4 Rumeenia (normaal- ja lisaaeg 0:0), ent kaotas veerandfinaalis 0:1 korraldajamaa Itaaliale.

Loe ka Õhtulehe 2009. aasta lugu "Kull või kiri?", mis selgitab, kuidas võib Eesti jalgpallimeister võib selguda läbi ühe mündiviske.