KÕIGE KALLIM VARA: Luis Suarez abikaasa Sofia ja tütar Delfinaga. Peres kasvab ka pisipoeg Benjamin. Foto: Alamy/AOP
MM 2014
26. juuni 2014, 07:00

Miks Luis Suarez vastaseid hammustab? Sest ta kardab kaotada kõike, mis armas (17)

Üleeile Itaalia jalgpallikoondise kaitsjat Giorgio Chiellinit hammustanud Uruguai ründajast Luis Suarezist sai hoobilt üleilmne antikangelane. Aga miks ta kihvad itaallasesse lõi? Põhjusi tuleb otsida Suarezi karmist ja kurvast lapsepõlvest.

Otsekui aimates, millega Suarez võib MMil hakkama saada, saatis USA spordiajakiri ESPN oma reporteri Wright Thompsoni kevadel Uruguaisse, kus tolle üleandeks oli jälile jõuda põhjusele, miks Suarez on juba kaks korda vastast hammustanud ja kas vastab tõele, et ta juba 15aastasena peaga kohtunikku lõi?

Esmalt olgu öeldud, mida Thompson sai teada: jah, lõi küll. Aga teismelise Suarezi raevu põhjuste taustsüsteem on segu draamast, traagikast, romantikast, vägivallast ja armastusest.

Armastus muutis kõik

Suarez kasvas üles vaesuses. Isa jättis pere ning ema teenis põrandapesijana töötades sandikopikaid. Suarezil polnud korralikke jalgpallisaapaid, mistõttu tuli tal kõrvale jääda eliitmeeskonna katsetest. 15aastane Luis oli küll ropult andekas, kuid laisk nagu porikärbes. Teismelisena kiskus ta halvale teele – puudus trennist, napsutas ja ei tulnud õhtuti koju.

Treener vedas ta sõna otseses mõttes korduvalt kõrvupidi trenni, ent järjekordseks elumerelainetesse uppunud ürgtalendiks saamisest lahutas Suarezi kukesamm. Kõik muutus, kui ta kohtus blondide kiharatega Sofia Balbiga.

Armastuse nimel pühkis Luis tänavaid ja korjas münte, et koguda raha armastatu väljakutsumiseks. Märgatavalt jõukam Balbi perekond võttis Suarezi omaks. Sofia tegi talle selgeks, et halvad hinded tulenevad laiskusest, mitte rumalusest. Suarez võttis end kokku ja sai järje peale.

2003 kolis aga Balbide perekond Euroopasse. Suarez oli noor, aga väga murtud mees. Kuu pärast Balbide Uruguaist lahkumist äsaski ta kohtunikule peaga. Frustratsioon vajas väljumiseks ventiili.

Tänavate koristamisega teenitud rahast ei piisanud, et osta lennupilet ja Sofiale järele sõita. Sündis plaan – Suarez otsustas pühenduda jalgpallile, et leida meeskond, kes ta Euroopasse, Sofia juurde lennutaks!

Ürgtalent tegi oma töö ja 2006 siirdus ta Hollandi jalgpalliklubisse Gröningen. Sealt juba aasta hiljem Amsterdami Ajaxisse ja 2011 Liverpooli. Sofia Balbiga abiellus Suarez 2009. aastal ja praegu kasvab nende kodus kaks last. Kes iganes Suarezite lävepakust üle astub, leiab end kaisuloomade paradiisist.

Ürgtalent ja -instinkt

"Suarez armastab oma perekonda, mille ta sai tänu jalgpallile. Tema sõbrad ja tuttavad selgitavad, kuidas Suarezi mõistus töötab: iga asi, mis takistab teda värava ja võiduni jõudmast, pole uruguailase jaoks sportlik episood, vaid otsene rünnak tema naise ja laste vastu," kirjutas Thompson. "Kui kaitsja tahab temalt palli võtta, reageerib Suarez, nagu oleks vastase sooviks saata ta tagasi Montevideo tänavatele münte korjama."

Ilmselt tundis Suarez ka üleeile midagi sarnast. Temas on kombineeritud ürgne talent ja ürgne murdjainstinkt. Mõlemad vallanduvad jalgpalliplatsil sageli. Esimene kõigi rõõmuks, teine paraku mitte. Jalgpallur Suarezit ootab karm karistus, aga nii kummaline, kui see ka ei ole – ilmselt kaitses Suarez Chiellinit hammustades enda meelest oma perekonda.