Faryd Mondragon on esimene 43aastane jalgpallur, kes MMil platsil käinud. Foto: Reuters / Scanpix
MM 2014
26. juuni 2014, 10:00

Mondragoni vägitüki valguses - millised on jalgpalli MMi vanuserekordid? (1)

Kõlakad, et esimesed kaks alagrupimängu võitnud Kolumbia peatreener Jose Pekerman flirdib ideega kirjutada matšis Jaapaniga ajalugu, hakkasid Cuiabas ringlema paar tundi enne mängu.

Tõepõhja leidsid nad Kolumbia – Jaapani kohtumise 85. minutil, kui Pekerman saatis 3:1 eduseisus ehk võit-on-kindel olukorras mitmekümne tuhande tribüünil viibinud Kolumbia poolehoidja maruliste ovatsioonide saatel platsile varuväravavahi Faryd Mondragoni.

Seeläbi sai laupäeval 43aastaseks saanud puurivahist läbi aegade vanim mängija, kes on MMil platsil käinud. Eelmine rekord pärines 1994. aasta MMist (toona kuulus Mondragon esimest korda Kolumbia MM-koondisesse!), kui Kameruni ründaja Roger Milla käis Venemaa vastu platsil (ja lõi ka värava!) 42aastasena.

"See oli uskumatu. Tundus, nagu tegu oli hetkega, mida terve staadion oli oodanud," kirjeldas Mondragon hiljem vahetuse eel küljejoone taha astumist. "Tänan Jose Pekermani, meeskonnakaaslasi ja sõpru, et see unistus teoks sai. Mulle sai osaks suur au, aga see rekord kuulub tervele Kolumbia jalgpallile."

Mondragon kuulus Kolumbia 1992. aasta olümpia- ning 1994. ja 1998. aasta MM-koondisesse. Neil kahel MMil jäi Kolumbia toppama alagruppi. Nende parim saavutus pärineb 1990. aastast, kui Carlos Valderrama, Freddy Rinconi ja Rene Higuita toel rühiti 1/8-finaali, kus kaotati lisaajal 1:2 Kamerunile (järjekordne nende kahe riigi puutepunkt!).

Brasiilias tahab Kolumbia astuda vähemalt sammu võrra kaugemale ehk veerandfinaali. Karjääri jooksul seitsme riigi 11 klubis mänginud Mondragoni sõnul on nad selleks valmis. "1994. aasta MMil mängis 95% Kolumbia meeskonnast koduliigas. Nüüd kuuluvad 95% meestest Euroopa klubidesse ja omavad pidevat isiklikku kokkupuudet maailma tippjalgpalliga. Oleme igatpidi küpsemad."

Hüüdnime Los Cafeteros (Kohvikasvatajad) kandva Kolumbia vastaseks 1/8-finaalis on Uruguai. Võidu korral kohtutakse veerandfinaalis Brasiilia – Tšiili matši võitjaga.