KANNIBAL: Luis Suarez jäädvustub jalgpalliajalukku nagu Zinedine Zidane ja Diego Maradona. Oma suurima pahateo kaudu.Foto: ZP
MM 2014
27. juuni 2014, 09:00

Jalgpalli–MMi superskandaalid: inimsööja Suarez, peapoksija Zidane, käsipallur Maradona jt

Uruguai jalgpallikoondislane Luis Suarez lahkub MMilt häbiga –vastast hammustanud ründaja sai karmilt karistada ning kuulub nüüd maailma tuntuimate jalgpallikriminaalide sekka. Kes istuvad temaga samas kongis?

Rahvusvaheline Jalgpalliliit (FIFA) karistas Itaalia kaitsjat Giorgio Chiellinit hammustanud Suarezi karmilt. Neljakuuline üleilmne võistluskeeld tähendab, et koduklubi Liverpooli eest ei mängi ega treeni ta enne novembrit.

Üheksamänguline koondisekeeld aga, et Uruguai särgi saab Suarez ametlikus mängus selga tõmmata alles 2015. aasta sügisel (vahele jäävad käimasoleva MMi matšid, järgmise suve Lõuna-Ameerika meistrivõistlused ja uue MM-valiksarja algus). Lisaks tuleb maksta 82 000 eurot trahvi, mis võrdub umbes poole ründaja nädalapalgaga

Suarezi karjäär jätkub ning need numbrid lähevad aja jooksul meelest, aga uruguailase maine on jäädavalt rikutud. Jalgpallimällu jäädvustub Suarez täpselt nagu Diego Maradona või Zinedine Zidane – oma suurima pahateo kaudu.

Suarezi juhtumi puhul toob Õhtuleht välja jalgpalli MMi ajaloo superskandaalid:

Benito Mussolini 1934.

Fašistliku Itaalia juht otsustas, et Itaalias toimuva MMi võidab Itaalia. Ta määras isiklikult mängude kohtunikud. Nii Itaalia poolfinaali kui ka finaali vilistas Mussolini korraldusel kogenematu 29aastane rootslane Ivan Eklind, kellega riigijuht oli enne õhtust söönud. Itaalia võitiski oma esimese MM-tiitli.

MM-finaal 1966.

MM-finaali Inglismaa – Lääne-Saksamaa lisaajal tabas Geoff Hursti löök latti, põrkas sealt väravajoonele ja tagasi platsile. Aserbaidžaanlasest abikohtunik Tofik Bahramov fikseeris aga värava. Inglismaa tuli maailmameistriks, Aserbaidžaani rahvusstaadion kannab praegugi Bahramovi nime. Surivoodil küsiti aserilt, miks ta sakslastele liiga tegi. Vastus olevat kõlanud: Stalingrad.

Gijon 1982.

Lääne-Saksamaa ja Austria teadsid platsile minnes, et kui sakslased võidavad ühe või kahe väravaga, pääsevad mõlemad edasi ja Alžeeria sõidab koju. Sakslased lõid 10. minutil värava ja järgmised 80 minutit veeretati niisama palli. Avavoorus Lääne-Saksamaad 2:1 üllatanud Alžeeria langeski välja. FIFA kehtestas aga reegli, et alagruppide viimase vooru mängud peavad toimuma samaaegselt.

Diego Maradona 1986.

Argentiina vutilegend lõi veerandfinaalis inglastele värava käega. Rikkumist nägid kõik peale kohtuniku. "Jumala käe" hüüdnime saanud tabamus aitas Argentiina poolfinaali. Maradonat ei karistatud, Argentiina tuli maailmameistriks.

Diego Maradona 1994.

Argentiina staar andis efedriini suhtes positiivse dopinguproovi ja saadeti MMilt pärast kaht mängu koju. Argentiina jõudis 1/8-finaali, kus kaotas 2:3 Rumeeniale.

Andres Escobar 1994.

Kolumbia kaitsja Escobar lõi mängus USAga omavärava, mis lõpetas meeskonna MMi loodetust palju varem. 10 päeva pärast MMi tulistati Escobar surnuks, põhjuseks väidetavalt seesama omavärav.

Ronaldo 1998.

Miks vigastusega ja haigusega kimpus olnud Brasiilia superstaar MM-finaalis Prantsusmaaga ikkagi platsile saadeti, on siiani selgusetu. Kahtlustatakse, et see toimus Brasiilia suursponsori Nike nõudmisel. Igatahes oli Ronaldo omaenda hale vari ja Brasiilia kaotas finaali 0:3.

Lõuna-Korea 2002.

MMi korraldaja alistas 1/8-finaalis lisaajal 2:1 Itaalia ja veerandfinaalis penaltitega Hispaania. Mõlemal puhul tegid kohtunikud Euroopa meeskondadele rämedat ülekohut (tühistati väravaid, näidati punaseid jne). Lõuna-Korea medalit siiski ei võitnud, jäädi neljandaks.

Graham Poll 2006.

Austraalia – Horvaatia alagrupimängus näitas inglasest kohtunik Graham Poll horvaadile Josip Simunicile teist kollast kaarti, kuid unustas punase. Simunic jätkas mängu ja teenis kolmandagi kollase. Siis tõusis ka punane. Poll lõpetas intsidendi tõttu rahvusvahelise karjääri.

Zinedine Zidane 2006.

MM-finaali lisaaja viimastel minutitel lõi Prantsusmaa kapten Zidane peaga rindu Itaalia kaitsjat Marco Materrazzit ja teenis punase kaardi. Zidane’i karjäär lõppes selle mänguga, penaltiseeria võitis ja maailmameistriks tuli Itaalia.

Luis Suarezi karistus

Neljakuuline üleilmne võistluskeeld, mille jooksul ei tohi ta osaleda üheski mängus, treenida ühegi meeskonnaga ega viibida ühegi kohtumise ajal staadionil.

Üheksamänguline koondisekeeld, mida hakatakse arvestama homsest 1/8-finaalist Kolumbiaga. Sõprusmängud arvesse ei lähe.

100 000 Šveitsi franki ehk 82 000 eurot trahvi.