EKSTAAS: Ameerika vutifännid võivad rõõmustada, nende meeskond on 16 parema seas.Foto: Reuters / Scanpix
MM 2014
27. juuni 2014, 07:00

USA vutivaimustus ei rauge

Ameerika spordifännid on avastanud enda jaoks selle õige jalgpalli. Meeskonna esimene mäng tänavusel finaalturniiril tõi telerite ette enam kui 16 miljonit inimest ning järgmine matš Portugaliga lisas sellele veel 8 miljonit silmapaari. Uued rekordid ootavad purustamist, sest eile tagati endale koht 16 parema seas.

USA ilmselt kuulsaim šõumaadleja Hulk Hogan ennustas enne eilset kohtumist Saksamaaga, et ameeriklased tambivad vastased pulbriks. Komöödianäitleja Will Ferrel lubas mängu toimumispaigas Recifes, et kui vaja, hammustab ta Luis Suarezi kombel isiklikult iga Saksamaa mängijat, et oma meeskonnale võit tuua. Superstaaride toest jänkidele küll ei piisanud, sest turniiri ühele suufavoriidile kaotati 0:1, ent ometi on see märk ameeriklaste muutuvast meelelaadist – vutt ei ole enam Ameerika jalgpalli, korvpalli ja pesapalli kõrval vaeslapse staatuses.

"Kui korvpalli Dream Team olümpial mängib, ei kanna inimesed lipuvärvides pearätte ega ei maali põski rahvustooni. Jalgpall on saanud mooduseks, kuidas oma patriotismi välja näidata," vahendab Guardian Ameerika jalgpallikirjaniku Michael Agovino sõnu. "Populaarsus on kasvanud just viimase kümne aasta jooksul, kui Bushi ajastu lõpus hakkasid haritumad inimesed sellele kaasa elama, näitamaks, et me ei toeta puupäiseid Ameerika spordialasid," lisab mees.

Ala populaarsuse kasvule aitab mõistagi kaasa rahvuskoondise hea esinemine. Kuigi eile olid jänkid suurema osa mängust tänu Thomas Mülleri MMi neljadale väravale sunnitud küüsi närima, pääsesid lõpuvile kõlades nende häälepaelad siiski valla. Portugal ning Ghana ei suutnud oma mängus lüüa piisavalt väravaid, et USA alagrupi teist kohta ohustada ning Jürgen Klinsmani hoolealused edenesid 16 parema sekka.