Viimaste minutite draama viis Hollandi kaheksa parema sekkaFoto: Themba Hadebe
MM 2014
29. juuni 2014, 22:14

GALERII: Van Gaali järjekordne triumf

Eelmisel MMil finaalis Hispaaniale kaotanud Holland jäi konkurentsi püsima tänu kahele kohtumise lõpu eel Mehhikole löödud väravale. Kõik näis olevat juba kadunud, aga peatreener Louis van Gaali taktikalised käigud triumfeerisid taas.

1994 Bulgaaria penaltitega, 1998 Saksamaa, 2002 USA, 2006 Argentiina lisaajal, 2010 jälle Argentiina, 2014 Holland. Alati 1/8-finaalis. Just nii on Mehhiko rahvusmeeskonna jaoks lõppenud kuus järjestikust MM-finaalturniiri. Pole ime, et pärast eilset kaotust olid mehhiklased pisarais – säärane seeria tekitab ülimat ahastust.

Giovani dos Santose 48. minuti tabamusest juhtima asunud Mehhiko murdsid Wesley Sneijderi 88. minuti pommlöök ja Klaas Jan Huntelaari 94. minuti täpne penalti. Kukkujaks oli Arjen Robben, kes langes – nagu talle kombeks – kergest puutest nagu tabanuks teda vikat. Aga kohtuniku penalti-otsus ei olnud vale.

Triumfi peaarhitekt ei olnud viibinud aga väljakul, vaid seisis selle kõrval. Alagrupiturniiril perfektse ja ülitäpse taktika abil tiitlikaitsja Hispaania 5:1 ja südi Tšiili 2:0 murdnud Hollandi peatreener Louis van Gaal sai jagu ka staadionil kümnete tuhandete fännide toetust nautinud Mehhikost.

Olukorras, kus meeskond oli 0:1 kaotusseisus ja 39kraadisest kuumusest väsinud, tegi van Gaal õiged taktikalised käigud: 1) asendas pärast Mehhiko juhtväravat 3-5-2 asetuse 4-3-3ga, mis võimaldas vastase surve alla panna (teeniti ridamisi nurgalööke; ühest neist sündiski viigivärav) ja andis penalti teeninud Robbenile rohkem võimalusi oma trumbiga – ääre pealt sissepoole triblamine – meeskonda aidata, 2) vahetas Robin van Persie asemel platsile Sneijderile söödu andnud ja penalti realiseerinud Huntelaari.

Holland kohtub veerandfinaalis eile hilisõhtul lõppenud Kostariika – Kreeka kohtumise võitjaga.