MÄLESTUS: Tarmo Rüütli oli Eesti koondise peatreener, kui Brasiilia 2009. aastal meid külastas. Toona 1:0 võitnud sambamaalased on nüüd ta favoriidid MM-tiitlile.Foto: MATI HIIS
MM 2014
30. juuni 2014, 07:00

Tarmo Rüütli: kuumadel sütel kõndiv Brasiilia on endiselt favoriit

Terve Brasiilia hoidis hinge kinni, kui tšiillane Mauricio Pinilla kaheksandikfinaali 120. mänguminutil palli latti virutas. Peoperemehed edenesid penaltiseeriaga kaheksa parema sekka ning endise Eesti koondise lootsi Tarmo Rüütli sõnul on brasiillased napist pääsemisest hoolimata turniiri suurfavoriidid.

Jalgpalli MM on oma esimese 18 päevaga pakkunud meelelahutust igale maitsele. "Tervikuna ja ka iga mäng eraldi on olnud täis ootamatusi. On olnud huvitav, on olnud hoogne ja mis sa muud ikka tahad. Põnevust on piisavalt," võtab Rüütli kokku teleka ees veedetud kaks nädalat.

Endisel Eesti koondise juhendajal hakkab suve lõpus jooksma juba seitsmes aastakümme. Millal maailmameistrivõistlused viimati kogenud treenerit nõnda lõbustasid?

Erakordne turniir

Rüütli võtab mõne sekundi mõtlemiseks: "Ega ei oskagi sellele midagi kõrvale panna. Põhiline märksõna on taseme ühtlustumine. Varem olid välja kujunenud seltskonnad, kes olid tegijad ja siis need, kes üritasid natukene kaasa mängida. Kes ikka paberil tugevaim oli, see ka kaugele jõudis. Aga praegu pead olema igas valmis kõikvõimalikeks tulemusteks ja midagi ette arvata ei oska. Mitmed suured ja kuulsad on juba kodus – sellepärast omapärane turniir."

Käimasolev MM on teel saamaks läbi aegade kõige väravarohkemaks mõõduvõtuks. Juba alagrupiturniiril sahises võrk 136 korda.

Rüütli sõnul mängib erakordses resultatiivsuses mõju ka turniiri toimumiskoht, ründava jalgpalli kodumaa Brasiilia. "Seal vilistatakse sind ju kiiresti välja, kui hakkad lihtsalt palli veeretama. Aga võib-olla on see ka kokkusattumus. Paljud meeskonnad on lihtsalt valinud isetegemise, mitte teise mängu lõhkumise ja juhuse ootamise.".

Brasiilial emotsionaalne eelis

Rüütli ütlemist mööda ei ole seni nähtud mängud tema arvamust turniiri suursoosiku osas muutnud. "Suureskoorilised võidud võivad muidugi mingi hetk pahviks lüüa, aga ma hindan kõiki, kes on veel tules. Ja jään kindlaks oma valitud soosikule: ma tahan, et Brasiilia jõuaks kaugele ehk vähemalt finaali välja," räägib Rüütli, kes istus Eesti koondise peatreeneritoolil, kui sambajalgpalli sünnimaa meid 2009. aastal külastas.

Rüütli sõnul ei kõiguta tema arvamust ka laupäevane kaheksandikfinaal, kus brasiillased pidid Tšiili vastu 120 minutit rassima. Lõpuks viisid võõrustajad veerandfinaalidesse mängujärgsed penaltid, kus oldi kindlamad 3:2.

"Eks nende jaoks algab iga mäng nagu tulistel sütel," ütleb Rüütli, et kuna publik ootab brasiillastelt MM-tiitlit, ei aita ükski võetud võit närvipinget vähendada. Siiski saavad paraneda närvidest mitteolenevad nüansid: "Meeskond kasvab iga mänguga, näevad oma nõrku kohti."

Ja vastaste tugevusi. Veerandfinaalis võtavad võõrustajad mõõtu suurepärases hoos Kolumbia koondiselt, kelle 22aastane ründetäht James Rodriguez lõi Uruguai võrku kaks kolli, millest esimene senise turniiri kauneim tabamus. Noor äss võttis söödu 23 meetril rinnaga vastu ning enne kui pall maha kukkuda jõudis, virutas selle otse õhust läbi latipõrke väravasse.

"Väga kasulik, et see juba ära juhtus," muheleb Rüütli väravale mõeldes. "Sellest on võimalik õppida, järeldusi teha, meelde jätta, et too mees on võimeline selliseid asju tegema. Eks Brasiilial ole omad võimalused ja ma arvan, et mingi enesekindluse eelis on ikka neil. Kolumbia vastu on nad favoriidid."

Suárezi karistus liiga karm

Kui Uruguaid juba mainitud sai, siis mida arvas Rüütli Luis Suarezi hammustamisintsidendist, mille eest Suarez neljakuise üleilmse jalgpallikeelu sai? "Mul on selline teistmoodi huumorimeel ja ma naersin päris südamest," ütleb ta.

Samas lisab Rüütli, et tema arvates oli karistus liialt karm: "Provotseerimist oli tema vastu kindlasti palju ja samuti ülemängimise itaallase poolt, et see asi ikka nii hull oli. Eks ta kiiksuga mees on, aga ikkagi geniaalne mängija. Olla vahtvihas ja nõuda talle vanglakaristust ja eluaegset mängukeeldu – nii hull see asi ikka ka ei ole!"

Täna mängib oma kaheksandikfinaali üks turniiri suurfavoriite Saksamaa, homme on järg teise soosiku Argentiina käes. "Argentiina puhul ei saa muidugi mööda Messi nimest. Kunagi tassis Argentiinat Maradona ja tassis lõpuni välja. Ma ei imestaks, kui seekord Messi nad kaugele viib. Aga meeskonnana on Saksamaa muidugi etem, masinavärk töötab ilusti ja ühtlaselt," võrdleb Rüütli.