Korvpallur Kristjan Kangur. Foto: MERILI LUUK
Korvpall
30. juuni 2014, 09:00

Kuidas mõjutab Milano Emporio Armani meistritiitel Kristjan Kanguri tulevikku? (1)

Kristjan Kangur oli koos meeskonnakaaslastega Milanost viimaste seas, kelle korvpallihooaeg Euroopas lõppes. Ent ootus tasus ära, reede hilisõhtul alistati Itaalia liiga seitsmendas, otsustavas finaalmängus Siena Montepaschi 74:67 ning koduhallis vallandati tõeline möllu- ja laulupidu.

Kanguri panus jäi viimases mängus küll 3 minutile, aga teise Itaalia meistrikulla järjest sai ta kaela teenitult. Ta osales sel hooajal 37 Serie A mängus, viibis platsil keskmiselt 15 minutit ja viskas 3,7 punkti. Korralik vahetusmees, kellel, nagu teame, oli esmaülesanne kaitse ja seejärel rünnak.

Et nädalavahetusel tulid Milanost uue hooaja kohta juba esimesed uudised ja spekulatsioonid, vaadakem sedagi, millised on Kanguri võimalused samal tasemel jätkamiseks.

Esmalt: Milanost parema tasemega meeskonnalt pakkumist ilmselt ei tule. Selleks peaksid statistikanumbrid olema paremad. Olgem ausad: Euroliigas kaheksa parema sekka jõudnud Milano oli Kangurile väga soliidne peatuspaik. Samas koht, kus ta hakkama sai.

Tänasega saab Kanguri leping läbi, millised on võimalik teenida Milanolt uus pakkumine? Usutavasti suurendas kuldmedal seda võimalust. Kui finaalis oldi mängudega 2:3 taga, teatas Livio Proli, et kullata jäädes paneb klubi presidendi ameti maha. Nüüd jääb aasta eest Luca Banchi Milano peatreeneriks kutsunud mees eeldatavasti ametisse.

Ja teame hästi, et Kanguri tõi Milanosse just Banchi. Eelmisel aastal teenisid nii Banchi kui ka Kangur, Daniel Hackett kui ka David Moss veel seitse aastat Itaalia korvpalli valitsenud Sienat. Ning kui Banchi suurema raha ja suuremate ambitsioonide juurde Milanosse läks ning üks kaasa kutsututest oli Eesti koondise kapten, tähendab see palju.

Kanguri roll oli kord suurem, kord väiksem, hooaja lõpus jälle väiksem, aga Itaalia ja Euroliiga peale kokku leidus piisavalt mänge, kus just tema väljakule ilmumine aitas Milanol kaitse lukku keerata. Ilmselt määravad Banchi soov ja Kanguri tervislik seisund – eelmisel aastal elas mees üle ikkagi kaks lõikust –, kas eestlane saab Milanolt uue pakkumise.

Nagu öeldud, on esimesed uudised Milanost juba päral. Eeldatavalt lahkuvad meeskonnast tagamehed Keith Langford ja Curtis Jerrells ning ühe asendusena ollakse värbamas viimati Cantus mänginud ameeriklast Joe Raglandit. Finaali MVP-le Alessandro Gentilele pakutakse uut kolmeaastast lepingut 800 000 eurot per hooaeg, kuid Itaalia meedia kohaselt lebab mehe laual juba pakkumine Houston Rocketsilt ja ralliga on liitumas Moskva CSKA, kes võib tahtmise korral kõik ülejäänud rahaliselt üle pakkuda.

Ilmselt ei jätka põhitsenter Samardo Samuels, kuid „number neljade" osakonnast pole esimestel võidujärgsetel päevadel teateid tulnud. Võib arvata, et itaallasest põhimehe Nicolo Melli jätkamist soovib klubi kindlasti. Näis, mis saab Kangurist ja CJ Wallace'ist. Reeglina üritatakse esmalt paika saada põhimehed ja mängu võib astuda seegi asjaolu, kui palju nende tasudelt raha üle jääb.

Milano ambitsioonid kindlasti ei alane, tänavusest hooajast (Itaalia meistrikuld, Euroliiga veerandfinaal) vähemaga ei taheta anno 2015 piirduda.