Janno Ligur Foto: Rando Kall/fotovabrik.ee
Auto-Moto uudised
30. juuni 2014, 14:11

Eesti rallikrossimehed tegid Soomes ajalugu

Nädalavahetusel sõideti Soomes, Kouvolas tänavu esimest aastat korraldatava rallikrossi maailmameistrivõistluste etapp, mis oli ühtlasi ka Euroopa meistrivõistluste etapiks. Kokku oli võistlustules kuus eestlast, kellest parima tulemuse sai kirja Super 1600 klassis Janno Ligur, kes saavutas ajaloolise 4. koha.

Super 1600 klassis oli kokku stardis kolm Eesti sõitjat, lisaks Ligurile veel Siim Saluri ja Andre Kurg. Viimane kahjuks ei startinud, kuna võistluseks renditud auto mootor vaatamata tehtud pingutustele siiski ei käivitunud ja tal tuli võistlust raja kõrvalt jälgida. Ligur ja Saluri aga näitasid eelsõitudes korralikku hoogu ja olid peale eelsõite vastavalt seitsmendal ja kümnendal kohal, mis tagas neile pääsu poolfinaali. Saluri oli oma poolfinaali kuues ja edasi ei pääsenud, Ligur aga sai oma poolfinaali kolmanda koha ja tagas sellega edasipääsu. Vaatamata finaali halvale stardikohale, tegi Ligur korraliku esituse ja tõusis neljandale kohale. Kahjuks mindi alt jokkeritaktikaga, sest eestlane väljus jokkerringilt Ulrik Linnemanni taha ja ei suutnud pikka aega eessõitjast  mööda pääseda. Sõidu võitis venelane Nikita Misiulia lätlase Janis Baumanise ja Rasul Minnikhanovi ees.

„Pühapäeval olid väga keerulised olud, vihma sadas ja rada oli väga porine. Poolfinaalis tundsin, et oleks olnud võimeline sõitma kiiremini, kuid nähtavus oli nullilähedane ja mööda sõitmiseks võimalust ei leidnud. Finaaliga oli enam-vähem sama lugu, põhimõtteliselt selle koha mille stardis välja võitlesid, sellel ka sõitsid," rääkis Ligur, kelle järgmine sõit on nädalavahetusel Rootsis, kus sõidetakse järgmine etapp, mille järel liigutakse Belgiasse.

Esmakordselt startis tagaveoliste autode klassis, Touring Car, samuti Eesti sõitja. Euroopa meistrivõistluste arvestuses tegi etapi kaasa Ruve Veski tagasiveolisel BMW'l. Eelsõitude järel oli ta üheksas. Oma poolfinaalis sai mees viienda koha ja sellega edasi ei pääsenud.

Super Car klassi MM arvestuses olid stardis Valdur Reinsalu ja Andri Õun. Kahjuks purunes Reinsalu auto mootor avapäeval ja sellega oli tema võistlus läbi. Õun oli peale eelsõite 19. kohal ja poolfinaali ei pääsenud. Super Car klassis sai etapivõidu maailmakuulus Tanner Foust Andreas Bakkerudi ja lätlase Reiniss Nitišsi ees.