Õudne, kui ameeriklased jalgpallist aru ei saa! Foto: FP/Scanpix
MM 2014
1. juuli 2014, 07:00

Jänkid leidsid lõpuks selle õige jalgpalli (2)

Käimasolev jalgpalli MM kujuneb Atlandi taga läbi aegade vaadatuimaks ning vutifänne tärkab Ühendriikides kui seeni pärast vihma.

Mänguõhtul on USA baarid puupüsti täis ja linnaväljakutel koguneb avalike ekraanide ette tuhandeid inimesi. Iga USA meeskonna MM-matši vaatavad telerist kümneid miljonid fännid – mitte kunagi varem pole jänkidemaad tabanud selline vutivaimustus.

Et õige jalgpall on paljude ameeriklaste jaoks aga alles uus spordiala, otsustasime suurele liitlasele appi tulla ja tegime valmis väikese õppevihiku, kust näpuga järge vedades tänasele kaheksandikfinaalile Belgiaga kaasa elada.

Sissejuhatus vutijänkile

Armas ameeriklane, tere tulemast meie sekka! Jalgpallifännide ühtne pere tervitab sind. Nagu igas heas perekonnas, tuleb ka meil tihti ette kaklusi, ent südamepõhjas me armastame üksteist. Et me ka sind armastada saaks, võta teadmiseks jalgpalli põhitõed.

Raskeim osa on möödas.

Kui olid enne olnud korvpalli või pesapalli tulihingeline toetaja, siis on jalgpalli juurde tulemiseks väga hea just tänane play-off Belgiaga. Alagrupiturniiril sai sinu kodumaa meeskond tunda nii võidurõõmu, kaotusekibedust kui ka viigisegadust. Selle viimase, sinu jaoks tundmatu kontseptsiooni pärast enam muretsema ei pea – üks meeskond peab võitma ja viigiseisu murdmiseks kasutatakse penalteid. Need on nagu karistusvisked hokis.

USA on parim!

Jah, ekspertide arvates on Belgia tänases mängus favoriit, aga kes neile üldse sellise tiitli andis? Sina, kui fänn, tead paremini, et just Ameerika on maailma kõige parem sats. Ja kui te ka juhuslikult ei võida, siis on süüdi kohtunik, kes ei näinud, kuidas belglane üritas teie mängijat kui vahvlit ampsata, või peatreener Jürgen Klinsmann. Ta on ju kõigest Euroopa ja maailmameister. Sakslane ei saa mõista, kuidas USA meeskonda juhtima peab!

Teesklemine on teema.

Hea sõber, mõista, et jalgpall ei ole alati just kõige kenam spordiala. Vahetevahel kukuvad mängijad kui välgust rabatuna põrandale, kuigi keegi neid tegelikult ei puutunud. Ameerika jalgpalli austajale, kus 150kilosed mehed omavahel kokku põrkavad, tundub see kindlasti kummaline, ent ärritumise asemel vaata seda kui mõnda Hollywoodi filmi!

Ameerika "jalgpall".

Kui juba sellest teisest spordialast juttu tuli, siis paneme paika, et jalgpallis mängitakse ikka jalaga, mitte ei pisteta ovaalset palli kaenla alla.

Jah, tehniliselt on sinu endise lemmikala mänguvahend enam-

vähem ühe jala pikkune, aga kui hakata iganenud mõõteühikuid kasutama, siis võiksid eestlased leiutada näiteks küünarmaadluse. Ai kurja, Kameruni mees Alex Song sai sellega Horvaatia vastu juba hakkama…

Vetsu- ja snäkipausid.

Jalgpallis on kaks 45minutilist poolaega ja äärmisel juhul pool tundi lisaaega. Unustage ära reklaamipausid, kus te endale näksimist ja uut keelekastet tuua saate. Pidev snäkkimine ongi tervisele kahjulik ehk jalgpalli vaatamine võib teile pikas perspektiivis kasulikukski osutuda!

Kasulikke väljendeid värskele (USA) vutifännile:

• "1:0 on väga okei tulemus!"

• "Tim Howard? Ma vaatasin jalgpalli juba siis, kui väravas seisis Brad Friedel!"

• "Nad kasutavad vasakujalgset mängijat paremal äärel, sest siis on tal lihtsam väravat lüüa."

• "Romb on lollidele."

• "Penaltid ei ole loterii!"

• "Ei, siin mängus tohib ainult väravavaht selle kätte võtta!"