Alžeeria jalgpallurid olid lisaaja lõpuks surmväsinud ja pettunud, aga võitlesid ometi lõpuni ja lõid ka auvärava.Foto: Reuters / Scanpix
MM 2014
2. juuli 2014, 10:00

Alžeeriat nälga ei jäetud – usuministeerium andis söömisloa!

Jalgpalli MMil end juba alagrupimängudes heast küljest näidanud Alžeeria koondis esines samal lainel ka kaheksandikfinaalis Saksamaaga, ehkki pidi lisaajal tunnistama kuulsama vastase 2:1 paremust.

Ent viis, kuidas aafriklased võitlesid, väärib tunnustust. Lisaaja lõpus oli vaat et pool meeskonda krampide tõttu siruli, aga sugugi mitte seepärast, et laupäeval algas moslemite paastukuu ramadaan. MMil osalevad jalgpallurid tohivad süüa ka päevavalges, mitte ainult ajal, mil päike loojunud.

Kõrge usujuht meeskonnaga kaasas

Ramadaan on moslemimaailmas tõsine teema ja selle võimalik mõju MMile leiab maailma ajakirjanduses elavat kajastamist. Alžeeria oli ainus paastukuu alguseks konkurentsi jäänud araabia riik, aga sama usku mängijaid leidub ka teistes koondistes.

Alžeerlaste puhul võttis teema päevakorralt maha riigi usuministeerium, kes andis MM-koondise liikmetele söömiseks eriloa! Enne seda levis aga erinevaid spekulatsioone.

Ramadaani alguses märkis Alžeeria bosnialasest peatreener Vahid Halilhodzic, et paastumine on igaühe isiklik asi, aga tema suunised juhinduvad nüüdsest meeskonnaga koos liikuva kõrge usujuhi imaami soovitustest – meeskonna tegevuste ajakava kohendati veidi. Juhendaja sõnul tehti seda austusest ramadaani vastu, samas ei viinud uus kord alla pallurite füüsilist võimekust.

Samas ei taha moslemid ise paastukuu teemal eriti sõna võtta, märkides, et see on iga inimese sügavalt isiklik asi. Eelmise nädala pressikonverentsil sai Halilhodzic selleteemalise küsimuse peale lausa pahaseks.

"Selle küsimuse esitamine näitab teie respekti ja eetika puudumist. Tahaks selle lõpetada. Räägime jalgpallist! Ärge küsige enam ramadaani kohta, vastasel korral tõusen püsti ja lahkun," lausus ta viimase alagrupimängu eel peetud pressikonverentsil.

Ka sakslaste vastu hiilgepartii teinud Alžeeria väravavaht Rais M’Bolhi sõnas teemal, kas ta sööb või paastub, kindlalt: "See on isiklik küsimus. See jääb minu ja Jumala vahele. Ma ei pea teile vastama."

Alžeeria kaitseliinid eesotsas Raisiga pidasid normaalajal sakslaste survele vastu ja nõelasid rünnakul mitmel korral ise ohtlikult, kuid väravad jäid nägemata. Lisaaja teisel minutil avas aga Andre Schürrle efektse kannalöögiga skoori ning lõpu eel tegi üks Saksamaa koondise moslemitest Mesut Özil 2:0. Üleajal lõi Abdelmoumene Djabou ühe värava tagasi, aga see enam penaltiseeriani ei aidanud.

Alagrupis oli Alžeeria esiti avaldanud tugevat vastupanu Belgiale ja kaotas 1:0 eduseisust 1:2, seejärel alistas Lõuna-Korea 4:2 ning vajas viimases voorus Venemaa vastu viiki, mis tulemusega 1:1 ka saadi.

Enne ramadaani algust arutas Alžeeria jalgpallikoondise arstiga teemat ka FIFA meditsiinikomitee juht Michel D’Hooghe, kes tõdes, et usku tuleb austada, aga hea oleks organismi vedelikutaset vajalikes piirides hoida.

Leidub ka paastuvaid jalgpallureid

Islam lubab teatud erandeid, näiteks haigetele ja reisimise korral ning näiteks kahe aasta eest peetud Londoni olümpial tegid riigi usujuhid erandi Araabia Ühendemiraatide sportlastele. Moslemitel on üldjuhul lubatud ka vahelejäänud paastupäevad hiljem tasa teha, ehkki mõnes piirkonnas ei vaadata sellele hästi.

Eile õhtul Argentiinaga mänginud Šveitsi koondisse kuulub samuti moslemeid, kuid tiimi esindaja teatas, et kuni püsitakse konkurentsis, ei paastu ükski nende mängija.

Aga leidub ka teistpidi vaatenurki. Prantsusmaa koondise – kus samuti moslemeid – peatreener Didier Deschamps märkis: "Austan igaühe usku. Kes tahab paastuda, on sellega harjunud ja kohaneb asjaga."

Turniirilt juba välja langenud Elevandiluuranniku vennad Kolo ja Yaya Toure on moslemid ning paastuda eelistav Kolo rääkis mullu Liverpooli kodulehele: "Viis esimest päeva on rasked. Pärast seda kohaneb organism ja sa hakkad end tundma tõeliselt õnnelikuna. Keha puhastub paastu ajal ja sa tunned end pärast ramadaani varasemast tugevamana."