Andres Escobar kohtumises USA-ga 1994. aasta MM-ilFoto: Eric Draper/AP/Scanpix
MM 2014
2. juuli 2014, 15:49

VIDEO: Omavärav, mis arvatavasti põhjustas 20 aastat tagasi jalgpalluri surma (4)

Täna möödub 20 aastat päevast, mil tapeti MM-il omavärava löönud Andres Escobar. Kolumbia staar tapeti vaid mõned tunnid peale kodumaale naasmist.

Kolumbia jalgpalli varjutas mitmeid aastaid üks tume vari – Andres Escobari tapmine, mis leidis aset 20 aastat tagasi. 1994. aastal Pasadenas, USA-s toimunud MM-il langes Kolumbia konkurentsist juba alagruppides. Selle üheks põhjuseks oli kindlasti kaotus MM-i korraldajatele, millele aitas kaasa Andres Escobari omavärav.

Kui meeskond MM-ilt naases, hoiatas Escobar ise mehi, et nad kodust välja ei läheks. Escobaril oli väga hea põhjus sellise hoiatuse tegemiseks, sest meeleolu ja suhtumine koondisesse ei olnud riigis kiita. Ohtu eiras aga hoiataja ise, kes läks kohalikku pubisse, kus ta tapeti. Kohaliku maffia autojuht karjus sõna „omavärav" iga kord kui ta koondise kaitsjat tulistas. Kokku tulistati Escobari kuus korda.

Laialt levinud loo järgi oli tapmise motiiviks omavärava tõttu kaotatud raha. Loos nimetatakse ka tapjaks Humberto Munozi, kes tapmise toime pani peale jalgpalluri jälitamist. Nüüd on aga see versioon ümber lükatud ja eeldatavasti sattusid jalgpallur ja tundmatu tapja parklas juhuslikult kokku ja tekkinud tüli käigus staar tapeti.