VÕIT! Nick Kyrgiose võiduemotsioon, kui maailma esireket Rafael Nadal on alistatud. Foto: AFP / Scanpix
Tennis
3. juuli 2014, 09:00

Nadali seljatanud imelaps Kyrgios hullutab Austraaliat

Tennisemaailmal tuli 22 aastat oodata, et esisajasse mitte kuuluv mängija alistaks esireketi. Wimbledonis see juhtus: sel võistlusel debüteeriv noor austraallane Nick Kyrgios seljatas Rafael Nadali enda. Eile pidi Kyrgios aga tunnistama Milos Raonici 6:7, 6:2, 6:4, 7:6 paremust.

Twitter täitus üleeile õhtul kahe isiku kohta käivatest vaimustunud säutsudest. Üks oli USA jalgpallikoondise väravavaht Tim Howard ja teine Kyrgios. Sõna võttis isegi Austraalia peaminister Tony Abbott: "Kyrgioselt vapustav esitus. Austraalia on sinu üle uhke – milline võit ja milline suurepärane sooritus!"

Võrreldakse Beckeri ja Samprasega

Spordi suurjõud Austraalia on uue tennisetähe kerkimist oodanud Lleyton Hewitti langusest saati. Näib, et 19aastase Kyrgiose kujul on see leitud. Veel asub Kyrgios maailma edetabelis 144. kohal, kuid edukas esinemine Wimbledonis tõstab teda vaat et saja koha võrra! Kyrgiose stiilse võidu kohta võtsid sõna kõik, poliitikutest Hollywoodi staaride ja endiste tippmängijateni.

Kyrgios alistas Nadali 7:6, 5:7, 7:6, 6:3, kusjuures ta lõi 37 ässa (!) vastase 11 vastu ning punktilööke kogunes vastavalt 70 (hea küll, murul, aga ikkagi jookseb-kõik-pallid-ära-Nadali vastu) ja 44. Ning kogu selle löögirahe juures tegi Kyrgios ainult 31 lihtviga.

Paljud hoiatavad, et noormees ei tohi nüüd pilvedesse tõusta, sest võrdlused on vägevad. USA suurus John McEnroe kõrvutas uut imelast 17aastase Boris Beckeri ja Austraalia endine paarismänguäss Todd Woodbridge noore Pete Samprasega. Õhtu kõrgpunktiks kujunes Kyrgiose jalgade vahelt sooritatud punktilöök – nooruk ja publik nautisid, Nadal vihkas.

"Mul on väga lihtne öelda, et ta jõuab peagi esikümnesse," vabandas 14kordne Suure slämmi turniiride võitja Nadal kaotust. "Kui keegi noortest teeb suure mängu või võistluse, nähakse temas kohe järgmist suurt staari. Vahel nii juhtub, vahel mitte. Kuidas lähevad asjad edasi, sõltub temast," lisas esireket.

Austraallastel endil on hiljutine kogemus olemas: kolm aastat tagasi rühkis toona 18aastane Bernard Tomic Wimbledonis veerandfinaali, kuid pole hiljem enam säärast edu kogenud ja asub praegu edetabelis 86. kohal. Austraalia meedia hinnangul on Kyrgios asunud inimeste südametes nüüd kindlalt Tomici asemele – lihtne Canberra poiss olla juba oma suhtumiselt palju meeldivam inimene.

Nadal: vastane lõi nii tugevalt ja hästi

"Mulle pole juhtunu veel päris kohale jõudnud. Kohati mängisin erakordset tennist," ütles Kyrgios. "Pead algusest peale võitu uskuma ja ma tegin seda. Mu hing heliseb! Naudin seda kõike." Muuseas, teel Nadalini päästis ta kolmanda ringi mängus Richard Gasquet’ga üheksa vastase matšpalli!

Kolmekordne Wimbledoni võitja McEnroe tunnustas: "Oli täiesti jahmatav, mida ta maailma esireketiga tegi. Ta jätab mulje, et võidab terve turniiri – viimati nägin säärast olekut noore Boris Beckeri juures."

Nadal võitis samas stiilis 2005. aastal oma esimese Suure slämmi, 19aastasena Pariisi liivaväljakutel. Ta märkis, et on väga raske mängida, kui vastane lööb nii tugevalt. "Ma ei suutnud terve mängu jooksul tema servi "lugeda". Õnnitlen teda," lausus Nadal, lisades, et läheb nüüd Mallorca rannikule puhkama. Kui Nadal tahab kedagi Kyrgiose liiga heas mängus süüdistada, peab ta vaatama oma noore vastase ema poole. "Nägin, kui ema intervjuus arvas, et Rafa on minuga võrreldes liiga hea ja see tegi mind vihasemaks," muigas Kyrgios. Teda ei huvitanud enam vastase nimi ja saavutused, ta tahtis vaid oma elu parimat nädalat veelgi pikemaks venitada.