Eesti koondise peatreener Tiit Sokk.Foto: TIINA KÕRTSINI
Korvpall
3. juuli 2014, 16:50

Tiit Sokk: noored peavad tõestama, et on võimelised võistkonda vedama (1)

Eesti meeste korvpallikoondise noorem tiib alustas täna suviste treeningutega, koondisesuvi kulmineerub augusti lõpus MM-finaalturniiril osalevate meeskondadega peetavate kontrollmängudega.

Mullu EM-finaalturniiri välja võidelnud põhimehed kuuluvad nii-öelda A-, ülejäänud B-koondisse. Peatreener Tiit Sokk sõnastas B-koondislaste eesmärgi lihtsalt: "Neile antakse võimalus end näidata. Igaüks peab tõestama, et on võimeline võistkonda vedama, parematel on võimalus pääseda tulevikus 12 parema sekka.

Loodan nii juba varem koondise juures olnutelt kui ka päris uutelt tulijatelt eredaid sähvatusi. Nende võimalus avaneb juba peatsetes kontrollmängudes. Otsustavatel minutitel mängib võistkondlikkus väiksemat rolli ja kõik taandub isiksustele. Tahan näha, kes suudab raskes seisus, kui kellegi teise otsa pole vaadata, vankrit vedada."

Sokk meenutas, kuidas ta ise alustas 1986. aastal NSV Liidu B-koondisest, mängis ühel turniiril hästi, kuulus kuu aja pärast juba põhikoosseisu ja aasta pärast algviisikusse. Tema sõnul on samasugune võimalus ka kõigil hoolealustel.

Ainult noortest esimese trenni koosseis ei koosnenud, sest kaasa lõi ka mitu aastat põhimängujuhi vankrit vedanud Sten-Timmu Sokk. "Puhatud on pärast klubihooaega juba küll ja trenni ka tehtud, koos on kergem," selgitas Timmu, kes märkis, et klubihooajaga Rumeenias Craiovas ta rahule ei jäänud. "Üht suurt põhjust pole, palju detaile, mida ma praegu lahkama ei hakkaks," märkis ta.

Tiit Sokk rõhutaski, et kuivõrd ühtki ametlikku mängu ees ei seisa ja pole vajadust ei meeskonna ega eraldi ühegi mängija ettevalmistust forsseerida, on kogu selle suve tegevus tavalisest veidi vabam. Põhimehed lisanduvad treeningprotsessi järk-järgult, enamikku ootab ta 17. juunil. Timmu järel on aga juba esmasapäevast järgmine "pääsuke" Rain Veideman.

Eesti koondist ootab ees 9 kontrollmängu ning kui alustavad B-koondise mehed, siis tasapisi asenduvad nad põhitegijatega. Esimesed mängud peetakse 14. ja 15. juulil Pärnus ja Valgas Lätiga, seejärel 26. ja 27. juulil Viljandis ja Tartus Taaniga.

Esimene "lõikamine" tuleb ilmselt Tallinnas 4. ja 6. augustil peetavateks mängudeks USA üliõpilaste ja Austria koondisega. Pärast neid mänge läheb lahti viimane laager juba selle koosseisuga, kes sõidab augusti lõpus Hispaaniasse Guadalajarasse sõprusmängudele Aafrika parimate meeskondadega. Vastased on Senegal (22. august), Egiptus (24. august) ja Angoola (25. august).

Eilsel esimesel treeningul osalesid Rait-Riivo Laane, Tanel Kurbas, Janari Jõesaar, Timo Eichfuss, Toomas Raadik, Indrek Kajupank, Martin Paasoja, Sven Kaldre, Erik Keedus, Jaan Puidet ja Sten-Timmu Sokk. Rain Raadik ja Kristjan Kitsing liituvad järgmisest nädalast. Samuti koondisse kutsutud Martin Dorbek eelistab hooajaks valmistuda oma plaani kohaselt.

U20 koondise liidreid ei plaani Sokk sel suvel kasutada, sest ta märkis, et mõne aasta tagune Rain Veidemani kogemus oli hoiatav - mees sai kahes koondises järjest mängimisega liiga suure koormuse.