Arjen Robben ja Holland on seni hoidnud MM-il Euroopa vuti lippu kõrgel. Foto: Reuters / Scanpix
Spordivaria
3. juuli 2014, 17:46

Euroopa jalgpallil on raske, aga mitte võimatu missioon

Jalgpalli MM-ide ajaloos pole veel kunagi Lõuna-Ameerikas toimunud turniiril võidutsenud mõni Euroopa meeskond. Kas keegi neljast – Saksamaa, Prantsusmaa, Holland ja Belgia – suudab seekord seda seaduspära murda?

Šveitsi jalgpallikoondise sakslasest peatreener Ottmar Hitzfeld ütles juba enne suurturniiri algust, et ükski Euroopa meeskond Brasiilias maailmameistriks ei tule. Vana mandri vutile võis hakata vaikselt hingekella lööma pärast alagrupiturniiri, kui kohvrid pidid pakkima nii tiitlikaitsja Hispaania kui ka Itaalia, Portugal ning Inglismaa.

Palju on räägitud, et just Brasiilia kliima ja eriti õhuniiskus on Euroopa koondistelt röövinud särtsakuse. Aga see oleks liiga lihtne seletus. Pigem võib tõde olla lähemal Alžeeria koondise peatreeneri Vahid Halilhodžići BBC-le avaldatud tõdemuses, et Euroopa meeskonnad näisid alagrupiturniiril liiga väsinud. „Euroopa liigad oma suure mängukoormusega kurnavad mängijaid, kes said hooaja lõpu järel vaid mõned puhkepäevad. Euroopa koondislaste seas on MM-il märgata nii füüsilist kui ka psühholoogilist väsimust, mõnede Euroopa meeskondade puhul isegi motivatsioonipuudust,” analüüsis Halilhodžić.

Enne väljalangemismängude algust eksisteeriski lausa võimalus, et ükski Euroopa meeskond ei pääse isegi kaheksa parema hulka. Arvestades turniiri senist käiku, ei tundunud see sugugi võimatu. Reedel algavates veerandfinaalides mängib õnneks ikkagi neli Euroopa meeskonda ja neli Ameerika meeskonda ning seetõttu poleks Euroopa vaatevinklist justkui midagi katki. Seda enam, et neli aastat tagasi toimunud MM-il pääses kaheksa parema hulka vaid kolm Euroopa meeskonda, aga lõpuks oli finaal ikkagi Euroopa siseasi.

Selge on ka see, et vähemalt ühte Euroopa meeskonda näeb poolfinaalis, sest reedeses esimeses veerandfinaalis kohtuvad Prantsusmaa ja Saksamaa. Ka Hollandil on laupäeval mängus senise turniiri üllataja Costa Ricaga head võimalused. Seevastu Belgia võit Argentina üle kuuluks ulme valdkonda.

Tõenäosusteooriale tuginedes võiks eeldada, et poolfinaalides kohtuvad Brasiilia ja Saksamaa ning Holland ja Argentina. Ja siit edasi võiks eeldada finaali Brasiilia ja Argentina vahel.

Nagu aga kolme nädala taguses Linnalehes rääkis jalgpalliajakirjanik Indrek Schwede, teeb vuti eriliseks just ettearvamatus. Eeldatav autsaider võib alati tugevamat võita. Kahtlemata oleks seniste mängude põhjal mõne Euroopa meeskonna, eriti näiteks Belgia võit Brasiilias ettearvamatu tulemus. Aga jalgpallis pole midagi võimatut.

------------------------------------------------

Väravavahtide MM

„See on väravavahtide MM!” on üksteise võidu hüüatanud telekommentaatorid, sest uskumatuid tõrjeid on seekord MM-il olnud oi-oi kui palju. Üksteise võidu on säranud puurilukud Guillermo Ochoa (Mehhiko), Manuel Neuer (Saksamaa), Keylor Navas (Costa Rica) ja David Ospina (Colombia). Üks mees oli aga lausa teiselt planeedilt: USA väravavaht Tim Howard tegi kaheksandikfinaali kohtumises Belgiaga 16 tõrjet, mis on MM-ide rekord. Kuigi USA kaotas kohtumise 1:2, sai Howardist staar, kellest räägib nüüd kogu maailm. Howard on jutuks isegi kõigi aegade suurimat jalgpallibuumi läbi elavas USA-s.

-------------------------------------------------

Unustage Messi ja Neymar!

See pidi olema Neymari ja Lionel Messi MM. Ja ongi olnud, sest mõlemad mehed on seni löönud neli väravat. Aga neli väravat on löönud ka Arjen Robben, Karim Benzema ning Thomas Müller. Väravaküttide edetabeli tipus troonib hoopis viis väravat löönud Colombia äss James Rodríguez. Pärast Uruguayle löödud kahte iluväravat nimetas Uruguay peatreener Óscar Tabárez Rodríguezt tänavuse MM-i parimaks mängijaks. Tõehetk on aga käes reedel, kui näeb suurt vastasseisu – Neymar vs. Rodríguez.

------------------------------------------------

Veerandfinaalid

Reede

Kell 19 Prantsusmaa – Saksamaa

Kell 23 Brasiilia – Colombia

Laupäev

Kell 19 Argentina – Belgia

Kell 23 Holland – Costa Rica