Harald Schumacher (paremal) lendab kohe sisse Patrick Battistonile, kes kaotab kaks hammast, murrab kolm roiet ja vigastab selgroolüli. Foto: AFP/Scanpix
MM 2014
4. juuli 2014, 07:00

Prantsusmaa – Saksamaa: vihavaen aastast 1982

Tänavuse vutipeo kaheksa kangeima heitlused avab naabrite ja (igal elualal) igipõliste rivaalide Saksamaa ja Prantsusmaa mõõduvõtt, mis pärast 1982. aasta MMi poolfinaalmatšis juhtunut pole ilmselt paljude prantslaste jaoks lihtsalt tavaline veerandfinaal.

Lähme ajas 32 aastat tagasi. Sevilla, Lääne-Saksamaa ja Prantsusmaa vaheline poolfinaal. Käis kohtumise 55. minut, kui toona 27aastane Michel Platini andis keskväljal pika palli sakslaste värava suunas spurtinud Patrick Battistonile. Prantslane jõudis esimesena pallini ja sooritas karistusala joonelt pealelöögigi, enne kui väravast välja tormanud Harald Schumacher talle nii jõhkralt sisse lendas, et Battiston lahkus platsilt kanderaamil.

Prantslaste pahameelt võimendas, et hollandlasest peakohtunik Charles Corver ei vaevunud Sevilla Lihunikuks ristitud Schumacherile isegi viga vilistama, rääkimata kaardist. Lääne-Saksamaa võitis tolle kohtumise pärast 3:3 lõppenud lisaaega penaltiseerias.

Kuigi intsidendis kaks hammast ja kolm roiet lõhkunud ning selgroolüli vigastanud Battiston sakslase peale enam mingit vimma ei pea, saadab tolle päeva aura nende koondiste heitlust tänini. Vähemalt eakamate vutisõprade keskel, kes toda aastakümnete tagust päeva mäletavad.

Intriigi lisab tänasesse mängu tõik, et prantslastel pole õnnestunud toonase kaotuse eest kätte maksta. Pärast 1982. aasta turniiri on koondised MMil kohtunud vaid korra, kui neli aastat hiljem Mehhikos tuli prantslastel taas läänesakslaste tõttu finaalist suu puhtaks pühkida.

Täna jooksevad Maracana staadioni murule küll täiesti uue põlvkonna pallivõlurid, kel pole Sevilla Lihunikuga mingit pistmist, ent kaheksandikfinaalis Alžeeria vastu võtmetegelaseks kerkinud ja pärast mängu palju kiita saanud Manuel Neueri seiklushimuline tegutsemine toob paratamatult (prantslaste) meelele palve: "Annaks Jumal, et Neuer Schumacherit ei teeks."

Kohtumine algab kell 19, mõlemad meeskonnad peaksid saama kasutada parimat rivistust. Tõsi, selleks tuleb Saksamaal loota, et tiimi laastav viirushaigus piirdub ainult valusa kurgu ja nohuga, mitte ei sunni pallureid haigevoodisse.