Inimesed Andres Escobarile pühendatud seinamaalingu juures. Foto: AFP
MM 2014
4. juuli 2014, 07:00

Brasiilia-Kolumbia kergitab 20 aasta taguseid veriseid mälestusi

Jalgpalli-MM on pidu. Eriti suur trall läheb Brasiilias lahti muidugi päevil, kui väljakule sammub kollastes särkides kodumeeskond. Nii ka täna, kui poolfinaalkoha eest asutakse võitlema tänavuse turniiri ühe komeedi Kolumbiaga.

Hullavate fännide keskelt võib täna Fortaleza staadionilt leida aga vähemalt kaks inimest, kelles see vutilahing tekitab vastakaid emotsioone. Need on pea täpselt 20 aastat tagasi mõrvatud Kolumbia jalgpalluri Andres Escobari vend Jose ja õde Maria Ester, kes teenisid mängule austuse märgiks FIFA kutse.

Oma 27aastaselt tapetud noorema venna mälestuseks tõmbavad Jose ja Maria Ester staadionile minnes selga kodumaa koondise särgi, mille seljal ilutseb Escobari nimi ja selle all Andresi mängijanumber ehk number kaks.

Vuti-MMiga haakub traagiline sündmus seepärast, et laialt levinud versiooni kohaselt põhjustas tapatöö Escobari löödud omavärav, mis tõi 1994. aasta finaalturniiri alagrupimängus Kolumbiale USA vastu 1:2 kaotuse ja kustutas lõunaameeriklaste edasipääsulootused. Mitte et Kolumbia alagrupiturniiriga piirdumine oli nõnda suur katastroof, vaid usutakse, et püstolilaskude taga on koondise edasipääsule suuri rahasummasid panustanud allilmategelased.

Saatuse irooniana algas tänavune turniir – kus muide on endiselt rivis 94. aastal Escobariga mänginud meestest Mario Yepes ja Faryd Mondragon – brasiillase Marcelo omaväravaga Horvaatia kasuks. "See tõi tagasi väga kurbi mälestusi," sõnas Maria Ester Telegraphile, "ent samuti aitas pähe taguda, et sellised asjad on mängu osa."

Niisamuti kui õnnetud omaväravad kuuluvad jalgpallimängu juurde säravad staarid. Ja viimaseid võib leida nii senise turniiriga neli väravat löönud Neymari kui viie tabamusega skooritegijate edetabelit juhtiva kolumbialase James Rodrigueze näol mõlemast koondisest.

Kumma täht jätkab ereda leegiga põlemist ning kes peab noruspäi koduteele siirduma, selgub Eesti aja järgi kell 23 algava lahingu järel. Brasiilia koondis peab läbi ajama poolkaitsja Luiz Gustavota, kes teenis kaheksandikfinaalis Tšiili vastu oma turniiri teise kollase kaardi. Ülejäänud parimad pojad peaksid rivis olema.