Malcolm Wilson (vasakul) koos Mikko Hirvoneninga 2012. aastal Soome rallil, kui soomlane lühiajaliselt Citroeni rooli keeras. Nüüd on Hirvonen tagasi Fordi roolis.Foto: LEHTIKUVA/Reuters/Scanpix
Auto-Moto uudised
4. juuli 2014, 13:21

Märtini ja Tänaku rahvusvahelist karjääri toetanud tiimijuht sai kõrge autasu (1)

Eestlastelegi tuttav M-Spordi meeskonna juht Malcolm Wilson sai Londonis kõrge autasu. Tema käe all saavutas oma parimad tulemused ka Markko Märtin ja oma esimesed MM-i tuleristsed Ott Tänak

Wilsonile anti autasu tema suure panuse eest mootorisporti ja sellega seotud tööstusesse. Auhinna andis Wilsonile Mootorisporditööstuse Ühendus (MIA). Inglase poolt juhitud M-Sport on ehitanud üle 1000 Fordil põhineva ralliauto alates firma asutamisest. M-Sport oli ka Fordi ametlik partner kuni autotootja loobumiseni. Koos võideti 2006. ja 2007. aastal ka meeskondlik MM-tiitel.

Tiimijuhi tööga alustas Wilson peale sportlaskarjääri lõppu, mis oli üsnagi edukas. Mees sõitis ka ise WRC arvestuses ning tuli 1994. aastal Suurbritannia meistriks, mis sel ajal oli üks kõige nimekamaid tiitleid MM-tiitli järel. Samas on Wilsonil olnud ka väga hea silm uute talentide leidmiseks. Tema poolt on suurde mängu toodud sellised suured nimed nagu Jari-Matti Latvala ja Mikko Hirvonen.

Loomulikult oli üheks Wilsoni kõige edukamaks leiuks Markko Märtin, kelle mees palkas Subaru meeskonnast, kuhu Märtin oli jõudnud 2000. aastal ja viibinud seal ka järgmisel hooajal. Pärast seda võttis Wilson Märtini enda hoole alla ja 2003. aastal turule tulnud, tollal uudne, Ford Focus WRC oli ehitatud juba Märtini näpunäidete järgi.

Samas on Wilsonil eestlaste jaoks suur roll ka praegu, sest auto, millega sõidab Ott Tänak on toodetud Wilsoni ettevõtte poolt. Kui Tänak viimati WRC-s sõitis, oli eestlasne just Wilsoni juhitud tiimis, kuid tollal olid noore eestlase tulemused nigelavõitu.