RÕÕM: Abitreener Paulo Wan-chope juubeldab koos Kostariika mängijatega.Foto: All Over Press
MM 2014
5. juuli 2014, 08:00

Mart Poomi endine klubikaaslane tüüris Kostariika MMil veerandfinaali

Paulo Wanchope – vaikne latiino, kes läks meeskonna eest treeneriga kaklema

Selle MMi komeet, Kostariika jalgpallikoondis kohtub täna veerandfinaalis Hollandiga. Üheks pisiriigi tugitalaks on abitreener Paulo Wanchope, kes pallis möödunud sajandi lõpus ühes klubis Eesti edukaima väravavahi Mart Poomiga.

1997. aastal sõlmis Derby County lepingu kostariikalaste Wanchope ja Mauricio Solise, samuti Poomiga. Meeste debüütmäng peeti lõvikoopas Manchester Unitedi vastu. Avakatsumisest tuldi auga välja – ManU alistati Old Traffordil 3:2.Seejuures lõi Wanchope külaliste kasuks kaitsjate jalgade vahelt kauni debüütvärava, mis Poomil ja ka paljudel punaste kuradite fännidel tänini meeles.

Kukepoks treeneriga

"Ta oli suur ja pikka kasvu ja hästi ebastandardne ründaja. Tema trikid ja tehnika võtsid vahel ikka pea valutama. Tugev, võimas, kiire, mis oli omamoodi üllatav. Tal polnud stabiilsust, aga oli väga ebamugav vastane," meenutab Poom.

Sõprussuhe loodi lepingut sõlmides üsna kiiresti. "Mäletan, kuidas istusime abitutena pressikonverentsil, aga hakkasime õige pea kiiresti suhtlema. Ta on Kesk-Ameerika latiino, kes ei olnud väga suur jutupaunik. Platsil aga hästi aktiivne, julges ka meie eest seista, kui vaja," mäletab Poom.

Poom meenutas üht markantset lugu: "Meie treener Jim Smith oli selline vana kooli treener, kellele meeldis mängu ajal karjuda. Ju tal oli midagi Paulo vastu, et ta läks närvi ja nad läksid vaheajal kaklema. Lõpuks läks füsioterapeut vahele ja kuidagi rahuneti maha. Ega Smith ja Paulo lõpuni väga hästi läbi saanudki."

Poomi selja taha pall ei lennanud

Wanchope lõi aastail 1997?99 Derby Countys 83 mänguga 28 väravat ning siirdus aastaks West Ham Unitedisse, kust viis tee edasi Manchester Citysse. Poom muigas, et palli Kostariika mees eestlase selja taha ei saatnudki. "Minu karjääri üks paremaid mänge oli Manchester City vastu, kui Wanchope lõi seal mitu korda peaga ja ma tegin kaks lähitõrjet. Väravat ta mulle ei löönudki, selle üle on hea meel," muheleb ta.

Wanchope’i Kostariika koondise treeneriks hakkamist Poom aga aimata poleks osanud. "Ta lõi väravaid, oli väga hea mängija ning toona ei osanud loomulikult oodata, et ta saab treeneriks. Ta on olnud Kostariika jalgpalli üks lipulaevu. Teda respekteeritakse, seda on ka pingilt näha!"

Wanchope unistus on treenida Inglismaa koondist!

Kostariika koondise veerandfinaali tüürinud Wanchope tunnistab, et pisiriik on teinud ajalugu. "See on unustamatu. Mitte keegi poleks meie edasipääsu peale ühte dollaritki pannud, kuid palun väga – oleme teinud ajalugu. MM muudab Kostariika jalgpalli. See on mu karjääri tipphetk!"

Pärast mängijakarjääri lõppu siirdus Wanchope Inglismaale tagasi ning tegi A-kategooria treeneripaberid. Pro-litsentsi saab ta kätte järgmisel aastal ning mehe unistuseks on hõivata Inglismaa koondise treeneritool.

"Kui ma alguses Inglismaale jõudsin, ei teadnud keegi Kostariikast midagi. Arvati, et ma olen hoopis Puertoriikost. Nüüd oleme maa mänginud jalgpallikaardile ning tean, see ei kao sealt niipea!"

Pablo César Wanchope Watson

Sündinud 31. juulil 1976 Kostariikas, Heredias

KARJÄÄR:

1993–1996 Herediano

1997–1999 Derby County

1999–2000 West Ham United

2000–2004 Manchester City

2004–2005 Málaga

2005 Al-Gharafa

2006  Herediano

2006  Rosario Central

2007  F. C. Tokyo

2007 Chicago Fire

Kostariika jalgpallikoondise abitreener aastast 2011