AITÄH, MAESTRO!: Arjen Robben ei suuda ära uskuda, kuivõrd geniaalse peatreeneri käe all ta mängib. Maestro Louis van Gaal embab kaks Kostariika penaltit tõrjunud vahetusväravavahti Tim Kruli. Foto: Reuters/Scanpix
MM 2014
7. juuli 2014, 07:00

Heia, Holland! Heia Louis van G(eni)aal! (3)

Hollandi jalgpallikoondis võib jääda medalita, aga 2014. aasta MMi üks eredamaid mälestusi kuulub aegade lõpuni neile. Edukas väravavahtide vahetus penaltiseeria eel kuulub MMide kullavaramusse, kus ootavad ees 1974. aasta Totaalne Jalgpall ja Dennis Bergkampi imekoll Argentiinale 1998.

"Kirevase pärast – ega ta seda tõsiselt mõtle? Hmm… aga miks mitte? Lõppude lõpuks oleks see ju üdini vangaalilik!" Umbes sarnased mõtted lendlesid jalgpallisõprade peades, kes nägid ööl vastu pühapäeva kell pool kaks, lisaaja teise poolaja alguses, kuidas Hollandi meeskonna varuväravavaht Tim Krul sooja teeb.

"See on idiootsus!" kärkis aga 2002. aasta MMi parim jalgpallur, toonane Saksamaa koondise väravavaht Oliver Kahn telekanali ZDF otse-eetris. Risk oli tõesti väga suur, sest kui reeglina läheb väravavaht penaltiseeriale vastu olukorras, kus kaotada pole midagi, siis Krulil seda vabadust polnud – ta oli vahetatud platsile ainult penaltite tarbeks. Ta pidi õnnestuma.

"Van Gaal on sel MMil kõigega täppi pannud!"

Järgnenud sündmustega – Kruli sissevahetamine 120. minutil, Kostariika mängijate muserdamine põrnitseva pilgu ja posimissõnadega, Hollandi poolfinaali viinud kaks penaltitõrjet – kirjutati valmis peatükk jalgpallieeposes, mille lõpp sõltub Hollandi edasistest esitustest.

Eepose kirjapanijaks oli sel MMil varem triumfid Hispaania, Austraalia, Tšiili ja Mehhiko üle valmis sepistanud peatreener van Gaal. Varuväravavaht Krul oli pelgalt sulg. Tõsi, ülimalt elegantse joonega sulg. Aga ikkagi sulg, mis vajab meistrit, kelle geniaalsus päästaks valla peidusoleva tohutu potentsiaali.

"Suured peatreenerid peavad tegema tähtsates mängudes suuri ja julgeid otsused. Van Gaali otsus penaltite eel väravavahti vahetada oli suurimatest suurim. Van Gaal on sel MMil kõikide suurte otsustega pihta pannud!" kiitis Hollandi peatreenerit endine Inglismaa tippründaja Alan Shearer.

Tim Krul: täitus lapsepõlveunistus

Van Gaal selgitas hiljem, et põhiväravavahil Jasper Cillessenil polnud tema plaanist mingit aimu, aga Kruli oli ta selle võimalikkusest hoiatanud. Ilmselgelt oli ka Hollandi väravavahtide treener Frank Hoek teinud Kruliga põhjaliku eeltöö, sest ta arvas ära kõigi viie Kostariika penalti suuna ja tõrjus neist kaks kehvemat.

"Igal mängijal minu 23mehelises valikus on teatud erioskused. Arvasin alati, et penaltite tõrjumises on kõige parem Tim Krul. Tal on suur siruulatus ning valmistasime ta Kostariika lööjate osas ette. Ta hüppas iga kord õigesse nurka. Oleme üpris uhked, et see nipp aitas meid poolfinaali!" rääkis van Gaal.

Cillessen oli esmalt küll tulivihane – kindad lendasid ja veepudel sai mehise jalahoobi – ent esmase pettumuse lahtudes tähistas ta Kruli tõrjeid sama metsikult nagu terve Hollandi kuningriik. "Mina otsustan, kes on platsil ja kes vahetuses," rõhutas van Gaal oma õigust teha mängijate tundeid haavavaid otsuseid ja lisas: "Pole mingit kahtlust, et poolfinaali Argentiinaga alustab Cillessen."

Laupäevaõhtu sangaris polnud aga kahtlust – Krul kasutas Kostariika lööjate närviajamiseks kõiki lubatud ja keelatud võtteid. Preemiaks ainulaadne tunne, mida ihkab kogeda iga väravavaht. "Juba väikese poisina unistasin sellest tundest – kogeda hetke, kus teen penaltiseerias otsustava tõrje ja siis näha kutte enda suunas jooksmas!" sõnas Krul.

Kas sündis uus eriala – penaltiväravavaht?

Lõpetuseks veidi spekuleerides võib van Gaali kasutatud nipp juba lähitulevikus leida hoopis laialdasemat kasutust, sest Rahvusvaheline Jalgpalliliit (FIFA) on taas üles võtnud teema muuta reegleid ja lubada lisaajale läinud mängudes võistkondadele neljas vahetus. Kui treenerid saavad enda käsutusse antud lisavangerduse, näeme kindlasti sagedamini juhtumeid, kus see kasutatakse väravavahi peale.

Suurturniiridel, kus 23 vahetuspingil kaks väravavahti, võib antud olukord tekitada sootuks uue eriala – penalti-spetsialisti. Praegu on igal MMile sõitnud koondises väravavaht, varuväravavaht ja kolmas väravavaht. Neist viimase platsile pääsemise võimalused on nullilähedased ning seetõttu antakse see koht üpris sageli noorele ja lootustandvale puurivahile, et too saaks tulevikku silmas pidades suurturniiri õhkkonda nuusutada.

Äkki näeme tulevikus aga, et kolm väravavahikohta jaotuvad nii: väravavaht, varuväravavaht ja penaltispetsialist! See oleks van Gaali laupäevasele šedöövrile üks tõeliselt vahva ja uhke ausammas!