Barack Obama on riigijuhtimise kõrvalt vutilegi aega leidnud. Foto: Reuters/Scanpix
MM 2014
7. juuli 2014, 09:00

Vutibuum võib tuua Katari MMi USA õuele

Ajal, kui rahvusvaheline jalgpalliliit FIFA uurib 2022. aasta MMi korraldusõiguse Katarile andmise võimalikku korruptsioonijuhtumit, on taas päevakorrale kerkinud vutihulluses USA kandidatuur.

Just Ameerika Ühendriigid pakkusid nüüdseks ülejärgmise jalgpallipeo võõrustamise osas Katarile tõsiseimat konkurentsi, kuid jäid 2010. aasta detsembris toimunud FIFA täitevkomitee lõpphääletusel häältega 8:14 kaotajaks. Toona tõi FIFA USA peamise miinusena välja, et neil puudub garantii valitsuse toetuse osas.

Tänavuse turniiri järel on see probleem aga kui peoga pühitud. Vähe sellest, et president Barack Obama avaldas Jürgen Klinsmanni juhitud tiimile pidevalt Twitteri vahendusel toetust, ei pidanud riigipea paljuks telefonitoru haarata ja meeskonda suurepärase turniiri eest tänada. Sõnum on ühene: Euroopa jalgpall on Ühendriikides valitsuse tasandil omaks võetud.

Tohutu publikupotentsiaal

Juhul, kui FIFA on sunnitud peauurija Michael Garcia raporti – mis kõigi eelduste kohaselt peaks avalikkuse kätte jõudma septembris või oktoobris – tulemusena 2022. aasta MMi Katarilt ära võtma, pole neil võimalik USA kandidatuurist mööda vaadata. Maailma üks suurimaid riike on end tõestanud nii sportlikult, finantsiliselt kui nüüd isegi poliitiliselt. Lisaks on seal erinevalt tillukesest naftariigist tagatud publikuhuvi.

Püsib ju senine MM-turniiride keskmise publiku rekord siiani USA käes, kui 1994. aasta turniiril käis külas keskmiselt 68 991 inimest. Rahvast pungil staadionid tähendavad aga mõistagi rohkem tulu. Ja üheski riigis pole rohkem hiigelstaadione kui Ühendriikides – enam kui 70 000 pealtvaatajat mahutavaid areene laiub seal suisa 17.

Oma vutilembust on ameeriklased tõestanud ka sel suvel. Võõrustajarahva järel on nad hõivanud ostetud mängupiletite – pea 200 000 – edetabelis teise koha, mis teeb FIFA rahalugejaile vaid heameelt. Samamoodi hõõrub käsi rõõmust kokku USA koondise varustusetootja Nike.

Sepp Blatter vajab USAd oma paati

"USA vorm on kõige paremini müüv jalgpallisärk, mis me oleme iial Põhja-Ameerikas teinud. See näitab, et tegu pole enam nurgataguse alaga," vahendab Nike’i esindaja Charlie Brooksi sõnu Telegraph.

Samas peab FIFA suutma - juhul kui Katari variant peaks läbi kukkuma – aastate tagusest otsusest endiselt pettunud ameeriklased viia punkti, et nad nõustuksid turniiri enda õlule võtma. Ühendriikide jalgpalliliidu president Sunil Gulati on öelnud, et enne kui valimisprotseduur pole muutunud, ei kandideeri nad ühegi turniiri korraldajaks. "Aga kui see muutub, siis oleme loomulikult huvitatud MMi USAsse toomisest," lausus Gulati.

Kui 2022. aasta turniir liigukski USAsse, oleks maailma vuti katusorganisatsiooni juhil Sepp Blatteril võimalik panna paika peopaigad aastani 2030 ja täita oma unistus viia MM Hiinasse. Samuti annaks olukord, kus vahemikus 2018–2030 toimuks MM igas suuremas maailmajaos peale Aafrika – 2018 Euroopa (Venemaa), 2022 CONCACAF (USA), 2026 Aasia (Hiina) ja 2030 Lõuna-Ameerika (Argentiina ja Uruguai) – Blatterile tuleva aasta FIFA presidendivalimistel hea šansi oma ametiaega veelgi pikendada.