PIDU: Suurbritannia fännid juubeldasid, kui Lewis Hamilton möödus käigukastiprobleemide tõttu katkestanud meeskonnakaaslasest. Foto: AOP
Vormel 1
7. juuli 2014, 07:00

Silverstone pakkus uhke juubelietenduse (3)

Lewis Hamilton kasutas ära meeskonnakaaslase Nico Rosbergi aasta esimese katkestamise ning turgutas etapivõiduga oma tiitlijahti. Ent nagu sel F1 hooajal tavaks saanud, toimusid Suurbritannia GP põhilised sündmused esikohast tagapool.

Silverstone’i vana lennuväli võõrustas vormel 1 autosid esimest korda eelmise sajandi keskel ning kuigi aastate jooksul on Briti GP flirtinud ka teiste ringradadega, peeti seal eile juba 50. suure auhinna võidusõitu.

Sünnipäevapidustused algasid pauguga, kui juba esimesel ringil tegi hiigelavarii Kimi Räikkönen: rajalt välja kandunud soomlane ei tõstnud jalga gaasipedaalilt, sattus muru ebatasasuse küüsi, mis viskas ta Ferrari hetkeks õhku ning kontrolli kaotanud masin kihutas täishool seina. Põhjanaaber pääses kergelt: vaatamata hirmsale avariile teevad minema longanud mehele haiget ainult sinikais hüppeliigesed.

Uue stardi saanud võistlus läks oodatud rada: kaks Mercedest sõitsid konkurentidel eest ära kaks sekundit ringi peale ning kiirrongina tulid läbi võistlejaterivi ebaõnnestunud kvalifikatsiooni tõttu teisest kümnest alustanud Valteri Bottas ja Fernando Alonso.

Just hispaanlase duell valitseva maailmameistri Sebastian Vetteliga oli juubelivõidusõidu kroonjuveeliks. Aloso möödus sakslasest 35. ringil väliskurvist ning järgnevad pool tundi oli tele-eeter vaid nende päralt. Kaks maailmameistrit kasutasid iga rajasentimeetrit ning mõnda veel asfaldi kõrvaltki, et selgitada välja viienda koha omanik. Lõpuks osutus paremaks Vettel: vanal stardisirgel kõrvuti kihutanud autode vahel oli vaid tosin sentimeetrit ning vanemate rehvidega Alonso pidi kiiresse paremkurvi keerates alla andma.

Võistluse esikoht oli aga juba selgunud, kui Nico Rosbergi Mercedesel ütles poolel maal üles käigukast. Sakslase hooaja esimesest katkestamisest lõikas vilja meeskonnakaaslane Hamilton, kellel on tänavu pooleli jäänud kaks etappi. 120 000 ekstaasis fänni ees koduetapi võitnud britt vähendas vahe MM-tabelis vaid neljale punktile.

Järgmisena minnakse kahe nädala pärast Rosbergi koduradadele. Sakslasel on põhjust muretsemiseks, sest mootor, mis töötas mitu minutit väga ebatervislikel pööretel, jooksutab teda ka Hockenheimis, enne kui see pensionile saadetakse.