KIRGLIK DUELL: Thomas Müller ja David Luiz hoolitsevad platsil peale kõige muu ka meeskonna emotsionaalse heaolu ees. Häälepaelad on mõlemal igatahes korraliku treenitusega.
MM 2014
8. juuli 2014, 07:00

MMi esimeses poolfinaalis kohtuvad Brasiilia ja Saksamaa, kes mõlemad on edu nimel hüljanud ilusa jalgpalli ideaali

Mänguilu pole tähtis. Loeb vaid võit! (6)

Jalgpalli–MMi esimese finalisti selgitavad täna õhtul Brasiilia ja Saksamaa. Kui tavaolukorras tuleks kodupubliku toetusest tulenevalt pidada favoriidiks brasiillasi, siis Neymari vigastus ja Thiago Silva mängukeeld võrdsustavad šansid.

Esiteks tuleb tõdeda, et Neymari vigastusest on neetult kahju. MMi poolfinaal ilma võõrustajate suurima staarita on nagu laulupidu ilma lauluta mesipuust – endiselt laulupidu, aga korvamatu puudujäägiga.

Brasiilia peatreeneril Luiz Felipe Scolaril tuleb Neymarist tekkinud tühimik paigata. Ilmselt on asendajaks Willian (alternatiivideks Ramires, Bernard ja Hernanes), kes võib siis platsil Oscariga kohti vahetada. Võtmeküsimus on: kuidas korraldab seni ülijõuliselt Neymarile toetunud Brasiilia ümber oma mänguplaani?

"Neymar ei olnud matšides Tšiili ja Kolumbiaga kõige parem, aga tal on nii palju klassi, et pelgalt platsil viibimisega tekitab ta vastasele probleeme. Ilma temata peab Scolari koostama uue plaani, millega Saksamaa vastu minna," nentis Brasiilia vutilegend Zico.

Schweinsteiger: brassid ei mängi maagilist vutti

Kellele peaks uus plaan toetuma? Tipuründaja Fred ja tema vahetusmees Jo on senise viie kohtumise jooksul olnud silmatorkavalt ebaveenvad. Samas polegi nende põhitöö olnud väravate löömine, vaid Neymarile võimalikult soodsa pinnase loomine. Nüüd vajab Brasiilia oma ründajatelt teist laadi ja paremat panust ning tervelt meeskonnalt teistsugust ja paremat mängu.

Kodumaa ootab võitu, sest vaatamata Neymari vigastusele oleks kõik peale MM-tiitli Brasiilia jaoks mitterahuldav tulemus. Maailma parim jalgpallimaa ihkab üle kõige võita kodumaal toimuvat MMi. Selleks tuleb alistada enesekindlusest pakatav Saksamaa.

Kaks MMi poolfinaali järjest kaotanud sakslased leiavad, et meeskond on küpsem ja seetõttu ka finaalikõlbulik. "Brasiilia ei mängi enam maagilist jalgpalli nagu kunagi. Nad on oma stiili muutunud ja peame selleks valmis olema," viitas Bastian Schweinsteiger Scolari juurutatud pragmaatilisele ja jõulisele stiilile.

1990. aastal Saksamaa eelmise MM-tiitli võitnud meeskonna kapten Lothar Matthäus arvab, et eelmise kahe MMi pettumusest on õpitud ja seekord mängitakse targemat jalgpalli. "Ilusat jalgpalli mängides tiitleid ei võideta. Ka mängijad mõtlevad: "Kas tahame atraktiivset jalgpalli viljeldes varakult koju sõita või seitsmenda mängu järel tiitlivõitu tähistada?" Vastuses pole mingit kahtlust. Edu on ilusast jalgpallist kõvem valuuta. Pole vahet, kuidas Brasiiliast jagu saadakse."

Seega võime resümeerida, et tänases poolfinaalis kohtuvad kaks meeskonda, kes on edu nimel ilu ideaalid ohverdanud. Mõlemad soovivad meeleheitlikult finaali jõuda ja see võita. Üht saadab edu, teist mitte.

Kohtunikuks mehhiklane

Tänase poolfinaali kohtunikuks määras Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) kohtunike komitee mehhiklase Marco Rodriguezi, kelle eelmine matš oli alagrupiturniiri kolmanda vooru kohtumine Itaalia – Uruguai. Tolles mängus pahandas Rodriguezi partii itaallasi, sest ta eemaldas teise poolaja alguses poolkaitsja Claudio Marchisio ning ei märganud, kuidas Luis Suarez hammustas Giorgio Chiellinit.