Foto: All Over Press
MM 2014
8. juuli 2014, 07:00

MMide 5 ägeda(ma)t poolfinaali

Kahe potentsiaalselt ülipõneva poolfinaali, Brasiilia – Saksamaa ja Argentiina – Holland matšide eel on paslik meenutada MMide ajaloo viit vinge(ma)t heitlust finaalipääsu nimel.

1958, Brasiilia – Prantsusmaa 5:2

Brasiilia 2:1 eduseisus astus peaossa sisuliselt tundmatu 17aastane noormees nimega Pele, kes sahistas 23 minuti jooksul prantslaste võrku kolmel korral, kindlustas Brasiiliale pääsu finaali ja kerkis MMi noorimaks (17 aastat ja 244 päeva) kaabutrikilööjaks (rekord kuulub Pelele siiani).

1970, Itaalia – Lääne-Saksamaa 4:3 (lisaajal)

1:1 lõppenud normaalaja järel vallandus Sajandi Mäng, kus löödi 17 minutiga kahe peale viis väravat. Esmalt pääses Saksamaa 2:1 juhtima, siis asus 3:2 ette Itaalia. Saksamaa viigistas, aga Gianni Rivera viis itaallased ikkagi finaali.

1982, Lääne-Saksamaa – Prantsusmaa 3:3 (pen 5:4)

Sakslaste väravavaht Harald Schumacher lendas 55. minutil jõhkralt sisse Patrick Battistonile, kes sai raskelt vigastada. Rahvasuus ristiti Schumacher Sevilla Lihunikuks.

Prantslased juhtisid 1:1 lõppenud normaalaja järel lisaajal 3:1 ja olid lähedal sportlikule kättemaksule. Aga sakslased viigistasid ja jõudsid Schumacheri kahe penaltitõrje toel finaali.

1990, Lääne-Saksamaa – Inglismaa 1:1 (pen 4:3)

Inglismaa murdis end esimest (ja praeguse seisuga viimast) korda pärast 1966. aasta tiitlivõitu MMi poolfinaali. Võitja selgus penaltiseerias, mis kulges inglastele edukalt kuni neljanda lööjani. Siis eksis Stuart Pearce ja kohe seejärel ka Chris Waddle.

1998, Prantsusmaa – Horvaatia 2:1

Turniiri suurüllataja Horvaatia ründaja Davor Šuker juhtvärav šokeeris miljoneid prantslasi, kuid kaitsja Lilian Thuram vastas sisuliselt järgmisel rünnakul. Paarkümmend minutit hiljem tabas Thuram teistki korda. Muuseas, need on ainsad kaks väravat, mis ta oma 142 koondisemänguga lõi. Tõrvatilgaks prantslaste meepotis oli keskkaitsja Laurent Blanci vastuoluline punane kaart, mis jättis ta kõrvale võidukast finaalist.