2002. aasta finaalmäng Brasiilia - Saksamaa 2:0Foto: All Over Press
Jalgpalli MM 2014 galeriid
8. juuli 2014, 14:15

VIDEO ja GALERII: kuidas Brasiilia Saksamaad nüpeldas ja maailmameistriks tuli

"Viva, Brasil - ikka ju õiglane, kui turniiri parim meeskond võidab," kirjutas Andres Vaher 2002. aastal Yokohamast, kus Brasiilia oli tulnud maailmameistriks. Finaalis kohtuti Saksamaaga ning on hämmastav tõdeda, et kahe peale kokku kaheksakordsed maailmameistrid polegi enne tänast mängu rohkem MMidel kohtunud.

Meenutagem siis ees ootava mõõduvõtu eel toonast õhtut Jaapanis. Sakslased edenesid finaali 1:0 võiduga Lõuna-Korea üle, ent kaotasid play-off'ide teise kollase kaardi saanud keskväljakahur Michael Ballacki.

Brasiillased olid enne finaali võitnud nii Kostariika, Hiina, Belgia, Inglismaa kui ka Türgi (kes alistati nii alagrupiturniiril kui poolfinaalis) vastu. Väravate vahe oli Lõuna-Ameerikla meeskonnal muljetavaldav 16:4.

Sakslastel polnud aga põhjust Brasiilia väravakahureid karta, sest nende trumprelvaks oli enne mängu turniiri parimaks mängijaks valitud kapten Oliver Kahn – jätkuvalt ainus väravavaht, kes MMil selle au osaks on saanud.

Ometi hakkas eurooplaste mäng just sellest kõige ebatõenäolisemast kohast lekkima. Kui esimesed tund aega olid finalistid ragistanud vaid väravaraame, siis 67. mänguminutil saatis Rivaldo 20 meetrilt teele kauglöögi, mis pidanuks Kahnile olema lihtne saak. Maha põrganud pall lendas aga vastu sakslase rinda, libises ta käte vahelt välja ning Ronaldo oli seal, et see väravasse susata.

Tosin minutit hiljem mängis sambamaa ründestaar taas Saksamaa kaitsjad üle ning lükkas palli püüdmatult tagumisse posti – 2:0 ja Brasiilia võitis oma viienda MM-tiitli.

Järgneval kahel turniiril tulid sakslased pronksile, samas kui brasiillaste tee lõppes juba veerandfinaalides. Nüüd ootab aga ühte ees taas finaalmatš. Miroslav Klose plaanib anda endast kõik, et see oleks Saksamaa, sest ründaja oli platsil ka 2002. aasta finaalis ehk temal on maksta vana võlg!