MEISTER: Lionel Messi oma senise ainsa koondisemedaliga. Foto: All Over Press
MM 2014
9. juuli 2014, 12:00

Lionel, kas sa seekord võidad?

Lionel Messi on Barcelona eest võitnud kõik, mis võita annab. Argentiina koondises ajab üks pettumus teist taga. Täna on tal võimalus kõik eelnev maha matta ja meeskond lõpuks MM-finaali juhtida.

Kui Argentiina ja Hollandi meeskonnad täna õhtul S?o Paulos väljakule astuvad, on terve maailma silmad ühe mehe peal. "Me peame Messi pallidega toitmisele piiri panema," rõhutas kaitsja Bruno Martin Indi madalmaalaste tänast tähtsaimat ülesannet.

Tilluke ründetäht astub täna Argentiina eest väljakule oma 92. maavõistluses, millega ta läheb mööda Diego Maradonast. Mehi võrreldakse pidevalt ning kõigil on huulil küsimus, kes on ikkagi parem? Kuigi Messi on juba praegu löönud koondise eest enam väravaid (42 Maradona 34 vastu), peab vastus siiski olema vanameister ja seda ühe lihtsa statistika pärast – temal on ette näidata MM-tiitel.

Barcelona ja Argentiina

See võib aga tänavu muutuda. 27aastase Messi jaoks on nüüdne juba kolmas MM. 2006. aastal sai pingipoisist 18 aasta ja 357 päeva vanusena Argentiina läbi aegade noorim MM-debütant ja -väravalööja, neli aastat hiljem oli ta juba superstaar. Tulemus oli aga vaatamata Messi staatusele sama: veerandfinaalis kaotati Saksamaale.

Mõlemale MMile eelnes Barcelona hiigelhooaeg: Saksamaa eel võideti nii Hispaania kui ka Meistrite liiga, Lõuna-Aafrika ootuses triumfeeriti La Ligas. 2008. aastal jäid katalaanid Hispaanias aga alles kolmandaks ja Argentiina võitis olümpiakulla ehk Messi käsi koondisesärgis on käinud pöördvõrdeliselt koduklubi hooajaga.

Viimane megastaar

Tänavu on Barcelonal olnud kuiv aasta ning argentiinlased õhkavad ootusärevusest: kas küsimus on Messi värskemates jalgades või ründaja kõrvade vahel, ent ta on viie mänguga löönud neli väravat, andnud ühe resultatiivse söödu ja saanud neli matši parima mängija trofeed. Messi on lõpuks ometi leidnud vormi ka Argentiina eest!

Tema ees seisab aga ülesanne, mis on suurem kui ei kunagi varem. Neymar on vigane, Cristiano Ronaldo langes juba alagrupis – Messi on viimane järele jäänud megastaar, keda jälgivad imede lootuses kõigi fännide silmad. Koduklubi eest on Messi alati sellele pingele vastu pidanud, nüüd peab selguma, kas ta ka Argentiina särgis nõnda kindel on. Hollandi murdmiseks peab argentiinlane andma Maradona väärilise etenduse!

Argentiina viimane tiitel: olümpiakuld Pekingist

Lionel Messi ainus triumf rahvusmeeskonnas on ühtlasi Argentiina koondise viimane tiitel. 2008. aasta Pekingi olümpiamängudel alistati Messi resultatiivsest söödust ning Angel di Maria väravast 1:0 Nigeeria.

Toona vaid 21aastase superstaari olümpiamängud oleks aga peaaegu lõppenud enne nende algust. Suurvõistlus langes kokku Barcelona meeskonna Meistrite liiga kvalifikatsioonimängudega ning rahvusvaheline spordiarbitraažikohus andis Kataloonia klubile õiguse Messi koondise juurest tagasi kutsuda.

Juba Hiinas olnud Messi pidas aga kiire telefonivestluse värskelt Barcelona tüüri juurde astunud Pep Guardiolaga ning lõpuks jõuti kokkuleppele, et argentiinlane võib Pekingis mängida.

Lionel Messi võidud

Barcelona: 6 x Hispaania liiga;3 x Meistrite liiga; 2 x Klubide MM; 2 x Hispaania karikas; 2 x UEFA superkarikas; 6 x Hispaania superkarikas

Argentiina: Olümpiakuld