RAHULOLEMATU: «Kui praeguse tulemusega EMile minna, siis ei saa medalile mõelda,» ütleb Gerd Kanter, kelle tippmark on 64.91.Foto: MATI HIIS
Kergejõustik
10. juuli 2014, 09:00

ÄREVUS! Kas Gerd Kanter jõuab EMiks medalivormi? (5)

Suve tähtsaim võistlus algab viie nädala pärast

Kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanter piirdus üleeile Budapestis enda jaoks tagasihoidliku tulemusega 62.66, kuid ta usub, et jõuab 12. augustil Zürichis algavaks EMiks hooaja parimasse vormi.

Muide, Ungari pealinnas toimunud Istv?n Gyulai memoriaalil jäid Kanteri kettakaared oodatust lühemateks nii–öelda objektiivsel põhjustel: lennureisil läks kaduma 35aastase sportlase kott, kus olid heitesussid, mida ta kasutab vihmase ilmaga.

"Alguses sadas, ring oli libe ja mu teised sussid, mis sobivad kuiva ilmaga heitmiseks, käisid sõna otseses mõttes all ringi," räägib Kanter. "Sellises seisus muutud paratamatult ebakindlaks. Avakatsel põrutasin ketta posti, ka teine heide ebaõnnestus. Kui paned kaks korda hullu, pole kokkuvõttes midagi head loota."

Treeningute põhjal võiks 65 m juba tulla

Tänavu on Kanter valdavalt pommitanud 60–64 meetri kanti. Tema hooaja tippmark on 64.91.

"Kui praeguse tulemusega EMile minna, siis ei saa medalile mõelda," arutleb ta. "Samas on viis nädalat ettevalmistuses piisavalt pikk aeg, vorm muutub paremaks. Ega ma kardagi, et heidetele pikkust juurde ei tule – tuleb ikka! Iseküsimus, kui palju juurde tuleb. Kas ikka nii palju, et pääsen pjedestaalile ja selle alumiselt astmelt ka kõrgemale?"

Mai keskel kimbutama hakanud seljavigastus ei ole Kanterit viimastel nädalatel treeningutel ega võistlustel häirinud. "Treeningute põhjal võiks juba 65 meetrit heita küll," lausub ta. "Aga kui tingimused pole just kõige paremad, jäävad sellised kettakaared võistlustel tegemata."

Ühtlasi tunnistab Kanter, keda abistab füsioterapeut Indrek Tustit, et treeningutel ei ole veel õnnestunud sooritada ühtegi nii head heidet, mis valmistaks väga suurt rõõmu.

"Samas teame, mida on vaja teha," viitab ta tehnika lihvimise peensustele. Ja lisab optimistlikult: "Eelmisel suvel tõestasin, et pärast seljavigastusest paranemist suudan paar meetrit kaugemale heita. Loodetavasti õnnestub tänavu samamoodi vormi parandada."

Kanteri ohtlikul rivaalil oli edukas comeback

Budapestis naasis pärast kaheaastast võistluskeeldu võidukalt areenile ungarlane Zoltan K?v?gó, kes heitis viimasel katsel 64.72. Meenutagem, et karistus määrati talle dopingukontrollist kõrvalehoidmise eest.

2004. aasta Ateena olümpiamängude hõbemedalimees K?v?gó pole küll nii vägev atleet nagu sakslasest olümpiavõitja Robert Harting või Poola äss Piotr Malachowski, ent EMil kuulub ta Kanteri suurte rivaalide hulka.

"Kindlasti on ta tugev vastane," ütleb Zürichis oma kümnendat tiitlivõistluste medalit püüdev eestlane. "K?v?gól on rohkem kogemusi kui noortel meestel, aga kvalifikatsioonivõistlusel on tal tihti raskusi olnud."

Eile naasis Kanter Frankfurdi kaudu kodumaale. Nüüd saab ta nädal aega rahulikult harjutada, järgmine etteaste on 18. juulil Monacos Teemantliiga etapil. Kümme päeva enne EMi osaleb Kanter Tallinnas Eesti meistrivõistlustel.