VÄIKE PEALIK: Kuigi Javier Mascherano palju väravaid ei löö, on ta Argentiina koondisele asendamatu. Foto: AFP
MM 2014
11. juuli 2014, 07:00

Javier Mascherano – Argentiina kaptenipaelata pealik (3)

Kellele ei meeldiks antikangelane, kes ühe kohtumisega võib kerkida jumalaks. Uruguail on Luis Suarez, Itaalial Mario Balotelli ning ­Argentiinal Javier Mascherano. Kuni poolfinaalini, kus ta näitas Hollandi vastu vaatamata peavigastusele uskumatut võitlejahinge.

Argentiina koondise 30aastase kaitsja Javier Mascherano minevikku võib võrrelda Luis Suareze hammustamisprobleemiga. Argentiinlasel pole aga mitte teravad hambad, vaid teravad sõrmenukid, sest mehele on meeldinud neid aeg-ajalt käiku lasta.

Klohmis meedikut

2008. aastal Liverpooli ridades mänginuna saadeti ta kohtumises Manchester Unitedi vastu kahe kollase tõttu platsilt minema. Rahulolematus pani aga mehe rusikatega vehkima ning kuigi keegi pihta ei saanud, pidid meeskonnakaaslased puskleva mehe vägisi platsilt ära tirima.

Järgmisel hooajal jäi mehe kontole Inglismaa kõrgliiga halvim rekord, kui kogus hooajaga seitse kollast ja kaks punast kaarti ning ega ilmaasjata ei lennanud tema poole semude kommentaarid: "Mascherano on elajas!"

Isepäine argentiinlane otsustas ühel hetkel, et Liverpooli ta enam ei jää ning liikus Barcelonasse, kus võitis nelja aastaga üheksa tiitlit, seejuures Meistrite liiga. "Tal on geniaalne platsinägemisvõime ja ta analüüsib igat sammu, kuid vahel võib ta üle keeda," tunnistas ka meeskonnakaaslane Xabi Alonso.

Argentiina koondisega nuusutas Mascherano MM-finaalturniiriõhku esmakordselt 2002. aastal, kui koondise toonane peatreener Marcelo Bielsa võttis noormängija ilma klubikogemuseta pingile. Debüüdi teinuna Mascherano kerkis oma imelise platsilugemisoskusega kahekordseks olümpiavõitjaks ning teda ülistas suisa Diego Maradona. "Minu meeskonnas mängib Mascherano. Ja kümme teist tölli."

Koondisekogemus argentiinlase temperamenti ei taltsutanud. Läinud aasta juunikuus peksis ta MM-valikmängus Ekuadoriga med-töötajat jalaga, sest teda vedav käru liikus liiga kiiresti ja mees kartis maha kukkuda.

Peatrauma kiuste finaali

"Ütlesin talle, et ta aeglustaks, kuid ta ignoreeris mind. Ma ei suutnud seda taluda ning lõin teda. Olen piisavalt suur, et vigu tunnistada. Olen endas pettunud," lubas punase kaardi saanud Mascherano korralikuks hakata. Igatahes, Argentiina eest kolm väravat löönud mehele jõudis kohale, et tema tempude läbi kannatab kogu kodumaa ning MM-finaalturniiril mängis ta alagrupivoorudest peale ihu ja hingega. Mascherano kontrollib, piirab ning jagab käsklusi ilma kaptenipaelata ning sulandub veidi harjumatus keskpooliku rollis ühte muruga, olles 552 sööduga selle MMi kõige aktiivsem mängija.

Finaalipääsu otsustavas kohtumises Hollandiga möllas ta suisa sellise entusiasmiga, et põrkas süütus peapalliolukorras kokku Georginio Wijnaldumiga, kaotas tasakaalu ja vajus silmi pööritades platsile.

Teleriekraanilt tundus, et tegu on millegi tõsisega, kuid pikalt arstidest ja meeskonnakaaslastest ümbritsetuna sai ta siiski turgutust ning mängis kohtumise vaatamata arstide soovitusele lõpuni. "Pea valutas, kuid kõik oli korras," kinnitas ta.

Traumast hoolimata suutis ta pugeda läbi Hollandi ründajate ning tekitas hoopis neile peavalu ning oli viimase mehena kohal, kui Arjen Robben üritas normaalaja esimesel üleminutil Hollandit võidule tirida. Kas sakslased suudavad ta peatada?

Zabaleta mängis hambasidemega

Hollandi vastu sai vigastada sai ka Eesti poisi Lukas Elo saatel platsile sammunud Pablo Zabaleta , kes põrkas lisaajal kokku Dirk Kuytiga ja murdis hamba. Mees mängis kohtumise lõpuni, valge taskurätik hambal. Zabaleta valust välja ei teinud ning nagu fotolt näha, tähistas peagi meeskonna finaalipääsu naljaka sinise paruka ja suule asetatud sidemega.

Mascherano: "Olen sitasöömisest väsinud!"

Mascherano ülevoolav energia on terve MM-finaalturniiri mängijatele üle kandunud. Belgiaga peetud veerandfinaalkohtumise eel pidas väikeseks pealikuks kutsutud Mascherano tiimikaaslastele sütitava kõne: "Olen sitasöömisest väsinud. Me peame selle kohtumise võitma! Minu ees, meie endiste mängijate eest ja meie kõigi eest! Edasi, raisk!" Argentiina kohtub pühapäeval finaalis Saksamaaga, korrates 1990. aasta MM-finaalmängu. Pisarais Mascherano tunnistas pärast poolfinaali, et on pöördumatult õnnelik. "Mängime MMi finaalis ning peame seda vaid nautima, sest selliseid asju juhtub vaid kord elus!"