JULM ORAAKEL: Loom-oraaklite abil armastab jalgpallitulemusi ennustada ka kõrberahvas. Saudi-Araabias seoti ühe tuvi külge Saksamaa ja teise külge Argentiina lipp ning lasti siis jahipistrikul otsustada, kes MM-finaali võidab. Pistrik valis Saksamaa. Foto: Reuters / Scanpix
MM 2014
12. juuli 2014, 09:00

Pistriku teekond tuvi turja ehk MMi päevik

20. jalgpalli maailmameistri selgitavad homme Saksamaa ja Argentiina. Maailma jalgpallipere ühine seiklus, mille tulemusel just need kaks riiki finaali jõudsid, algas täpselt kuu aega tagasi. Meenutame teekonnal nähtut.

12. juuni. MMi avamängus alistab Brasiilia 3:1 Horvaatia, peamiseks jututeemaks on kohtuniku Yuichi Nishimura brassidele kingitud penalti. Jaapanlane ei vilistanud turniiri jooksul enam ühtegi mängu.

13. juuni. Kohtunikud äparduvad ka turniiri teises mängus Mehhiko – Kamerun, kui ebaõiglaselt tühistatakse kaks mehhiklaste väravat. Vilemehed lükkab fookusest kõrvale Holland, kes purustab 5:1 valitseva maailmameistri Hispaania.

14. juuni. Kolumbia annab 3:0 võiduga Kreeka üle tormihoiatuse oma potentsiaali kohta ning lai maailm näeb esimest korda ikka veel väravaküttide edetabelit juhtiva James Rodriguezi mängu. Kostariika lõhkab 3:1 võiduga Uruguai üle üllatuspommi ning Itaalia saab 2:1 jagu Inglismaast.

15. juuni. Argentiina alistab 2:1 Bosnia ja Hertsegoviina ning Šveits tänu 93. minuti väravale 2:1 Ekuadori, aga päeva staar on väravajoonetehnoloogia, mille abil fikseeritakse Prantsusmaa – Honduras mängus Karim Benzema värav.

16. juuni. Iraan ja Nigeeria teevad turniiri esimese 0:0 viigi, millele järgneb tulevärk – Saksamaa purustab Portugali 4:0 (ärgem unustagem Pepe punast kaarti) ja USA saab 2:1 jagu Ghanast.

17. juuni. Belgia alistab Alžeeria 2:1 tänu vahetusmängijate väravatele. Vahetusest sekkunud jalgpallurid on sel MMil löönud rohkem väravaid (31) kui kunagi varem. Venemaa väravavaht Igor Akinfejev hoolitses 1:1 viigimängus Lõuna-Koreaga puurivahtide selle MMi suurima eksimuse eest, aga Guillermo Ochoa tegi Brasiilia – Mehhiko 0:0 viigimängus ridamisi oivalisi tõrjeid.

18. juuni. Selguvad esimesed väljalangejad, kelleks on Kamerun (kaotab 0:4 Horvaatiale), Hispaania (kaotab 0:2 Tšiilile) ja Austraalia (kaotab vaatamata Tim Cahilli imeväravale 2:3 Hollandile). "Ma poleks kunagi uskunud, et me juba alagrupiturniiri järel koju sõidame," sõnab Hispaania peatreener Vicente del Bosque.

19. juuni. Kolumbia alistab 2:1 Elevandiluuranniku ning Kreeka teeb Jaapaniga kangelasliku 0:0 viigi. Inglismaa ei suuda leida rohtu vigastuspausilt naasnud Luis Suarezi vastu, kes lööb kaks väravat ja viib Uruguai 2:1 võidule.

20. juuni. Kostariika alistab 1:0 Itaalia, mis 1) tagab neile edasipääsu ja šokeerib tervet jalgpallimaailma, 2) lõpetab Inglismaa teoreetilise edasipääsu lootuse. Prantsusmaa purustab Šveitsi 5:2 ning hakkab unistama. Carlo Costly lööb Hondurase läbi aegade esimese värava MMil, aga Ekuadorile jäädakse 1:2 alla.

21. juuni. Iraan võitleb Argentiina vastu suurepäraselt, aga on 91. minutil Lionel Messi imelöögi vastu võimetu. Nigeeria alistab 1:0 Bosnia ja Hertsegoviina, kelle MM on sellega läbi. Ghana annab Saksamaale võimsa lahingu ning asub isegi 2:1 eduseisu (Argentiina on ainuke koondis sel MMil, kes pole kordagi kaotusseisus olnud), aga mäng jääb 2:2 viiki.

22. juuni. Belgia alistab 1:0 Venemaa, Portugal saavutab USA vastu 2:2 viigi tänu 95. minuti väravale ja säilitab teoreetilised edasipääsušansid. Alžeeria purustab öises mängus 4:2 Lõuna-Korea tehes ninanipsu kõigile neile, kes arvasid, et selle mängu võib küll vahele jätta ja magama minna.

23. juuni. Holland alistab 2:0 Tšiili ja väldib 1/8-finaali Brasiiliaga, kes kindlustab 4:1 võiduga Kameruni üle alagrupi esikoha. Mehhiko alistab 3:1 Horvaatia ja jõuab kuuendat MMi järjest 16 parema sekka. Hispaania võidab kojusõitjate duellis 3:0 Austraaliat, aga see on tiitlikaitsjatele väga väike lohutus.

24. juuni. Uruguai alistab 1:0 Itaalia, mis tähendab, et D-alagrupi lõppjärjestus on: 1. Kostariika, 2. Uruguai, 3. Itaalia, 4. Inglismaa. Jalgpallimaailm räägib aga, et paar minutit enne võiduvärava sündi hammustas Luis Suarez itaallast Giorgio Chiellinit õlast. Kolumbia lustib Jaapani kulul (4:1) ning Kreeka alistab 93. minuti penaltist 2:1 Elevandiluuranniku ja jõuab esimest korda MMil 1/8-finaali.

25. juuni. Nigeeria annab Argentiinale vahva lahingu, aga kaotab 2:3. Edasi pääsevad siiski mõlemad, sest Iraan kaotab Bosniale 1:3. Šveits alistab 3:0 Hondurase, Ekuadoriga 0:0 viigi teinud Prantsusmaa saab esmese signaali, et kõik ei pruugi ikkagi nii hästi olla kui seni näis.

26. juuni. Luis Suarezile määratakse neljamänguline võistluskeeld. Portugal alistab 2:1 Ghana, aga USA kaotab Saksamaale vaid 0:1 – väravate vahe alusel jätkub ameeriklaste ja lõpeb portugallaste turniir. Belgia alistab 1:0 Lõuna-Korea ning Alžeeria võitleb Venemaa vastu välja 1:1 viigi, mis viib nad 1/8-finaali. Kunagi varem pole kaks Aafrika riiki MMil 16 sekka jõudnud.

27. juuni. Puhkepäev, kus tõesti puhati.

28. juuni. Brasiilia alistab penaltiseeria järel Tšiili, kes tabas lisaaja viimasel minutil latti. Suarezita Uruguaist pole vastast Kolumbiale, kes võidab 2:0 tänu Rodriguezi kahele iluväravale.

29. juuni. Mehhiko kaotab kuuendat MMi järjest 1/8-finaali, kui Holland pöörab lõpuminutitega 0:1 kaotusseisu 2:1 võiduks. Publiku lemmik Kostariika jääb Kreeka vastu 66. minutil vähemusse, aga kangelaslik kaitselahing toob tulu – penaltiseeria võidab Kostariika.

30. juuni. Prantsusmaa saab hõlpsalt 2:0 jagu Nigeeriast, Saksamaa on aga suures hädas Alžeeriaga – 2:1 võit tuleb lisaajal.

1. juuli. USA väravavaht Tim Howard teeb 15 tõrjet, aga lisaajal kaotatakse Belgiale 1:2. Argentiina alistab Šveitsi tänu Angel di Maria 118. minuti väravale.

2. ja 3. juuli. Puhkepäevad, kus igatseti veerandfinaale.

4. juuli. Esimeses veerandfinaalis alistab Saksamaa 1:0 Prantsusmaa, teises saab Brasiilia 2:1 jagu Kolumbiast, aga kaotab vigastuse tõttu Neymari ja mängukeelu läbi kapteni Thiago Silva.

5. juuli. Argentiina ja Belgia kopeerivad Saksamaa – Prantsusmaa mängu – soosik asub nobedasti 1:0 juhtima ja kaitseb edu lõpuni. Holland alistab Kostariika penaltiseerias, mille tarbeks vahetatakse väravasse Tim Krul.

6. ja 7. juuli. Puhkepäevad, kus mõeldi nukralt – neli mängu veel ja ongi läbi.

8. juuli. MMi poolfinaali Brasiilia – Saksamaa 10. minutil on seis 0:0. 19 minutit hiljem viib Sami Khedira sakslased 5:0 juhtima. 7:1 lõppskoor purustab rekordid ja brasiillaste südamed.

9. juuli. Holland ja Argentiina teevad ilmetu 0:0 viigi. Penaltid võidab Argentiina.

10. ja 11. juuli. Puhkepäevad, kus üritati leida põhjust, miks Saksamaa homme Argentiinast jagu ei saa.