Jaak Uudmäe (paremal).Foto: TEET MALSROOS
Kergejõustik
14. juuli 2014, 10:00

Jaak Uudmäe: Toomas Turbi 1981. aastal püstitatud 3000 m jooksu Eesti rekord oli ulme (7)

33 aastat Toomas Turbile kuulunud Eesti 3000 m jooksu rekordi 7.48,94 püstitamise värvikaid tagamaid meenutas kolmikhüppe olümpiavõitja Jaak Uudmäe.

"1981. aastal oli välismaale sõit üsnagi harukordne sündmus," kirjutas Uudmäe oma Facebooki leheküljel. "NSV Liidust saadeti Budapesti neljaliikmeline grupp. Majutus oli meil vist Eesti saatkonnas ning õhtul otsustasime einestada Arbatil restoranis Praha. See oli toona hea köögiga tunnustatud restoran. Minu treener Jaan Jürgenstein tellis prae kõrvale ka punaveini. Heino Puustel ei olnud ka midagi selle vastu. Söök oli suurepärane ja veini kulus mitu pudelit.

Tagasiteel ööbimispaika tunnistas Toomas, et ega ta tavaliselt veini joogi ja seetõttu nõudis vein väljapääsu. Järgmisel hommikul oli Toomas näost roheline, söök sisse ei läinud. Õnneks polnud võistlus saabumispäeval ja tal oli aega kosuda.

Vaatasime Jürgensteiniga hirmuga jooksu kulgu. Toomas jooksis raske sammuga nagu tavaliselt. Pärast teist ringi olin valmis suure summa peale kihla vedama, et ta lõpuni ei jookse. Jürgenstein tundis ennast kõige rohkem patune olevat ja kujutas juba vaimusilmas ette, milliste süüdistuse laviin talle kaela sajab. Meie suureks imestuseks oli aga Toomas ka teise kilomeetri lõpuks veel rajal. Raske sammuga, aga kindlalt, rühkis ta finiši poole. Juba lõpetamine oli meie jaoks ime, Eesti rekord päris ulme!"